Minns du grupptrycket?

Bästa läsare!

Kommer du ihåg hur Erik och Olle samt Göran fick dig att klättra upp på taket till cykelskjulet och hur grannen Johansson hann skälla på dig genom köksfönstret precis sekunderna innan du halkade på plåttaket och dråsade ner i grusplanen framför skjulet?

Eller minns du Anna, Hedvig och Maria som hånskrattade åt dig när du höll på att hosta upp lungorna när de lurade dig till ditt livs första halsbloss en vacker aprilförmiddag i klass 8?

Jodå, vi minns dessa genanta händelser med känslor på gränsen – eller bortanför – skam. Ja, såvida inte ni gjort som lag; lyckats förtränga dessa ungdomens pinsamheter.

Ändå är det sannolikt ett faktum att vi alla antingen varit offer för grupptrycket, eller rent av lett trycket i gruppen på den tiden innan vi hunnit bli vuxna.

Och sedan dess?

Jag är rädd för att grupptrycket lever vidare i hög ålder. Och gruppen domderar nu inte enbart över en enskild individ som dråsar ner från taket eller håller på att kvävas av cigarettrök. Nope, i vår livsålder är grupptrycket en maktbärande samhällsfaktor.

Jag tänker på klimatdebatten. Eller den s.k. klimatdebatten. Sveriges miljöminister tar till både näbbar och klor för att försvara den svenska linjen med att använda etanol som bilbränsle. Detta TROTS att E85 har en tveksam fördel ur miljö- och klimatperspektiv, samt bidrar till att fattiga människor får mindre spannmål att äta.

Minister Carlgren skyller i det senare fallet ifrån sig genom att anklaga tokiga politiker för att subventionera export av varor från Europa så att afrikanska producenter slås ut. Och han har säkert rätt i detta; vi har åt helvete för många politiker som fattar åt helvete för korkade beslut. Och värst av allt är att miljöminister Carlgren hamnar just på denna jumbolista över korkade politiker.

Carlgren är synnerligen hätsk mot de som ifrågasätter hans alkoholfyllda tankar. Han börjar faktiskt likna den amerikanske ex-vicepresidenten Al Gore som är handelsresande i klimathysteri. Al Gore är synnerligen hätsk mot de som ifrågasätter hans budskap. Carlgren och Gore försöker bägge med sina positioner i samhället förhindra en fri debatt om det globala klimatet.

Det krävs inte några djupare studier av svenska medier för att se hur klimatdebatten är arrangerad. Åsikten att jordklotet håller på att hetta över är sanktionerad av svenska staten. SLU är ett praktexempel på att den borgerliga regeringen följer socialdemokratisk tradition att låta myndigheter bli megafoner för politisk debatt.

Lägg därtill att vi har en slö och oroväckande inkompetent journalistkår i Sverige. Grävande jornalistik är inte längre särskilt grävande, och reportrarna föredrar att klippa och klistra från pressmeddelanden istället för att skriva egna artiklar.

Detta är på många sätt likt det grupptryck vi upplevde som barn. Gruppen har rätt. Du har fel. Du måste lyda. Fastän du vet att det är fel.

Det finns väldigt många seriösa forskare som ifrågasätter att det förändrade klimatet på jorden beror på människans påverkan. Det finns vetenskapliga mätningar som visar att klimatet på jordklotet blivit KALLARE de senaste åren, och att det inträffat ett trendbrott – om än att det är helt normalt att klimatet ibland blir varmare och sedan blir kallare.

Så för att finansiera flera av finansminister Borgs kommande reformer – vare sig det är välbehövliga välfärdsreformer eller skattesänkningar – måste svenska staten ta in på gungorna vad de förlorat på karusellerna. Sålunda tar man tillbaka genom ökade skatter på bensin, diesel, el och andra energislag. Ty att förbruka energi är fult, och då är det politiskt försvarbart att tvinga skattebetalarna att betala mer i sedelautomaten. Om detta säger inte medierna särskilt mycket. Likt förbannat är det ändå ditt och mitt problem.

Hälsar Eder Peter Harold (som rekommenderar diesel före etanol)

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Energi, Medierna, Nyheter, Politik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Minns du grupptrycket?

 1. chris skriver:

  Jag är miljövänlig, jag cyklar. (gubben kör bil, vanlig bensinare).
  Tittade in för att önska dig en underbar helg. Här är det renovering som gäller, vi har väl snart hållt på ett år. Men bara ett rum kvar på ovanvåningen, sen är den klar. Ska bli skönt. Men vi har tagit det i vår egna takt och sen har jag ju ändrat mig i valet av tapeter och golv ett antal gånger och nu förra helgen fick jag för mig, jag ville ha en liten veranda på framsidan. Så den blir klar idag. Blir riktigt mysigt. Ikväll vinträff med tjejerna och en bit god mat.

  Kram Chris

 2. Peter Harold skriver:

  Veranda är en sann mysfaktor i boendet, Chris! 😉 Hoppas det skall smaka i kväll!

 3. Henke skriver:

  Du har väl hört nyheten om den kommande sommarens klimat?!
  Det kommer att bli den varmaste på 150 år!
  Gud give att det blir den kallaste, ska bli kul att höra bortförklaringarna… 😉

  /Henke

 4. Peter Harold skriver:

  -> Henke
  Hm, med tanke på att de har svårt nog att planera vädret för nästa vecka så känns det lustigt att de tycks kunna ha en åsikt om vädret under det kommande kvartalet. Kaffesump eller kristallkula? 😉

  Självklart kommer det bli en kanonvarm och skön sommar i år. Jag skall ju jobba hela tiden… 😦

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s