Karin skriver skit

Bästa läsare!

Det kan tyckas som en direkt oförskämdhet att sätta denna rubrik till dagens blogginlägg, men det är ett oomkullrunkerligt faktum att Expressenkåsören Karin Olsson (karin.olsson@expressen.se) skriver om skit i sin raljanta text om Lars Noréns ”En dramatikers dagbok” där han tar upp sina toalettvanor (Expr. 26/4-2008). Men att skriva ”Karin skriver om skit” i rubriken är inte lika uppseendeväckande… *hirr, hirr*

Vad som sänker Karin Olssons text till en nivå långt under skoltidningskåseri är hennes utgångspunkt om att det är märkvärdigt att män inte utvecklats från kiss&bajsåldern, utan fortsätter att även som vuxna filmmakare och kulturpersonligheter älta om sitt skitande.

I Karin Olssons världsåskådning har kvinnor inget behov av att tala om sina dåliga magar (även om det blev en helsida i samma Expressen om Lotta Brommé som tvingades åka till akuten p.g.a. att magen tagit stryk). Jag anar en feministisk avund i Karins påhopp mot Noréns skitvanor. Eller snarare att han ger uttryck för dessa i sin omtalade bok.

I brist på modet att gå till frontalangrepp mot Lars Norén och direkt anklaga honom för att vara en uppblåst fjant så väljer hon att klanka på att han tar upp sitt bajsande i den publicerade versionen av sina dagböcker. Det stör tydligen Karin att män bajsar. Det är nog samma syndrom som ligger bakom att kvinnor inte tål att se en uppfälld sittring. En förlängning av hennes tragiska penisavund, måntro? Hon kanske inte fått nått på länge…? *provocerar*

Nu under 2000-talet är våra sexliv inte heliga hemligheter, så därmed tycks toalettbestyren vara det sista som inte skall analyseras (men som ändå duger som krönikeämne för Karin Olsson). Om nu sexet har sådan betydelse för vårt välbefinnande, varför då mörka det faktum att vi alla människor – oavsett sexuell läggning eller sexuell aktivitet och religion – ägnar oss åt att bajsa?

Skitandet har faktiskt större betydelse än sex. Vår avföring är ofta en tydlig indikation på vårt välbefinnande och hälsotillstånd.

Lars Norén är kanske lite övertydlig med att han mår skit – ursäkta ordvitsen – men det är faktiskt inte betydelselöst att även hans skit är lös, och att den rinner igenom femton minuter efter en måltid. För den drabbade är detta likvärdigt med sänkt livskvalitet.

Dåliga magar är inte bara ett problem för individen. Hur många människor är inte griniga och tvära för att magen inte fungerar rätt och utsätter sin omgivning för obefogat raseri? Hur många olyckor har inte inträffat p.g.a. folk sovit oroligt p.g.a. nattliga attacker av illamående? Vilka korkade beslut har inte fattats av politiker och makthavare därför att de suttit under sammanträdena med sura uppstötningar och tittat på vägguret?

Jag tror att ”risiga kistor” är ett större och vanligare problem än vad Karin Olsson kan föreställa sig. Jag vet att jag stärker hennes tes att konstnärliga män talar om sin skit när jag går ut och berättar att minst fem år av mitt liv förstördes av kroniskt illamående p.g.a. en dålig mage som sjukvården vägrade behandla.

Jag lider faktiskt med de konstnärer – vare sig de är män eller kvinnor – som har ett helvete med magar som inte fungerar, och ändå fortsätter att leverera för konsten. Jag lider faktiskt med ALLA människor som har krånglande kistor!

Karin Olsson däremot bör nog göra klokast i att vissla nästa gång hon besöker sitt dass så att hon vet vilken ände hon skall torka sig i. I brist på skithuspapper kan hon ta några sidor ur Noréns bok eftersom hon inte gillar den.

Om Gud är rättvis så ger han henne blodiga hemorojder som straff…

Hälsar Eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Karin skriver skit

 1. Helena Palena skriver:

  Ha, ha… Skitbra skrivet! Jag ska skriva en bok om skit snart och då ska jag använda en grej som Ingmar Bergman skrivit om sin skit. Skitkul det med.
  Kan inte skriva titeln eftersom jag är rädd att någon snor den. Titeln på min skitbok är nämligen hela resan…

  Om inte magen är okey är livet inte kul. Ändå lever dom flesta på och fattar inte vilken livsviktig grej en bra kista är. Det är ju motorn i kroppen…

 2. Peter Harold skriver:

  -> Helena Palena
  Tro mig, det var magen som höll på att driva mig till att ta livet av mig på allvar. Inget jag önskar ens min värsta fiende. Inte ens Karin Olsson… 😉

 3. Ninacian skriver:

  Åh … jag skrattar så gott åt det här jättebraiga inlägget.

  Karin borde veta vid det här laget att väldigt många människor, har väldigt ofta dåliga magar nu för tiden. (av olika anledningar)
  Hon ska vara lycklig som sluppit en dålig mage … fast hennes dåliga mage verkar sitta i …munnen … eller kanske ännu hellre i fingrarna som löper över hennes keyboard vid datorn.

  :-))))
  Önskar en fin måndagskväll och tack för inspiratioenen till ett nytt inlägg i min blogg idag. (pga. av din kommentar hos mig)
  Ninacian flinar och går ut…

 4. Peter Harold skriver:

  -> Ninacian
  Tisdagen ser också ut att bli lika underbar som du önskade mig! *bugar*

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s