På barndop hos kapten Nemo…?

Bästa läsare!

För några veckor sedan kom en av mina f.d. chefer insläntrande på mitt kontor. Eftersom han bara var chef över mig i 3 månader så kan vi fortfarande umgås som nära bekanta. Vi har känt varandra som arbetskollegor i snart 10 år. Så trots att jag är lika intresserad av sport som påven förväntas gilla tyska fistfuckingfilmer så kan han stå ut med att jag talar om sådant som inte nämnts i DN:s sportbilaga.

Vi talade om sömn. Vi noterade bägge att sömnbehovet dramatiskt minskat på senare tid. Inte sällan kan klockan bli 23 utan att John Blund står och knackar på farstudörren. Och han noterade också – eftersom han leder med tio levnadsår före mig – att det blivit allt vanligare att nätterna måste ha kisspauser. Det kan förklaras av att han dricker mer vatten nu för tiden, sade han med en min som förrådde ett visst tvivel.

I övrigt konstaterade vi att våra liv över lag var ganska bra. Ingen av oss hade särskilt många drömmar som lämnade bestående intryck efter vaknandet. Drömmandet är ju ett sätt att bearbeta vardagshändelserna. Men stiltjen på drömfronten är över för min del numera…

Natten till fredagen hade jag en av de märkligaste drömmar jag haft på mycket länge. Det är en sådan där dröm som jag noterar i min skrivarloggbok (och nu även i denna blogg).

Jag befann mig i en undervattensbåt med ljusa väggar. En medelålders man med lätt österländskt utseende och yvig mustasch bjöd mig och mitt sällskap att sitta ner vid det dukade bordet. Mannen var – och jag vet inte hur jag visste det – självaste kapten Nemo. Ni minns den mystiske kaptenen ombord på undervattensfartyget Nautilus i romanen ”En världsomsegling under havet”? Jag och mitt sällskap var i hans nya skepp!

Läsaren tror kanske att kapten Nemos närvaro var det mest märkliga i min dröm. Icke sa nicke. Vid min sida satt nämligen kvinnan som oftare än någon annan hemsöker mina drömmar; ”Ninette”! Jag, kapten Nemo och ”Ninette”…. tanken var så svindlande att jags ade mig själv i drömmen att jag måste drömma. Mmm, till och med i sömnen kan jag ifrågasätta mig själv.

Men mitt undermedvetna ville övertyga mig om att drömmen var realistisk: Varför befann jag mig hos kapten Nemo i hans nya supermoderna undervattensfarkost? Jo, helt enkelt därför att han gift sig med en f.d. arbetskamrat till mig och ”Ninette”!!! Och de hade också fått en liten son som kapten Nemo bar fram. Jag såg inte gossen för han var inbyltad, men jag var övertygad. Jag såg att Josefin var en glad moder. Hon hade ju gubevars levererat ett kändisbarn, om uttrycket ursäktas i detta fantasifyllda sammanhang.

Själv var jag också lycklig, både över att ha ”Ninette” vid min sida och få frotteras med en av världens mer kända romankaraktärer. Hur ofta får man sådana här drömmar? För sällan!

Åter till uppvaknandet. Jag mådde prima och åt en god frukost. Jag såg ”Ninette” på jobbet. Trots ett avstånd på tjugo meter och en klunga människor som gick genom korridoren fick jag en vänlig vink av henne. Vi vinkade samtidigt.

[Ett stycke av texten har klippts bort av hänsyn till läsarna som knappast kan finna något intresse i bloggförfattarens sentimentala pjämmel]

Det är en sak som är lustig. Jag har bläddrat i min skrivarloggbok och hittat en gammal notering om att jag drömt om att jag och ”Ninette” varit i en u-båt vid ett tidigare tillfälle. Vad betyder detta? Att jag med mina känslor för ”Ninette” har tagit mig vatten över huvudet? Eller att jag precis som kapten Nemo i Jules Vernes roman känner ett behov av att fly från denna värld? ”Frihet och oberoende!” sade Nemo innan han dog. Det skulle jag kunna ta som mitt eget motto.

Tja, är det inte litet av en flykt från världen att enbart ge uttryck för sina känslor genom något så trivialt som en anspråkslös liten blogg…?

Hälsar Eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Privat och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till På barndop hos kapten Nemo…?

 1. Witch skriver:

  Alla typer av fordon symboliserar livscykeln på olika sätt, hur du manöverar, tar dig fram och hur det funkar i livet och även så en ubåt.
  Djupt vatten symboliserar känslor och det undermedvetna, därför kan ubåten representera vägen hur du navigerar genom de känslomässiga vattnen, och hur du tar i tur med det som kommer upp från ditt undermedvetna.
  Det kanske är så att du vaktar och är lite väl defensiv istället för att öppna upp personliga saker. Det är kanske så att du behöver ta dig in i ”kärnan” i en situation eller ett problem.

  Hur känns den tolkningen?

  Samtidigt vill jag önska dig en trevlig valborg och en trevlig kommande vecka eftersom häxan kommer ligga på stranden och lapa sol i grekland en vecka.
  Ha det riktigt gott!
  Kram

 2. Witch skriver:

  Ps: drömde själv om bebisar härom natten och i det inlägget finns lite tolkningar om barn….

 3. Peter Harold skriver:

  -> Witch
  Jag tycker din tolkning om min dröm duger bra, men din dröm verkar betydligt mer konkret! Ha det så trevligt på stranden! 🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s