Irakkonferensen – bara för att synas en liten stund

Bästa läsare!

Den internationella Irak-konferensen är nästan över. Mötet beskrivs som ett viktigt steg i arbetet med återuppbyggnaden av landet. Och för Sverige har uppgiften att vara värdland haft stor betydelse. Vi är med i det internationella samarbetet. På allvar…

Skriiiiik!!!!

Håller jag med? Nope!

Jag var kritisk redan när förre statsministern Göran Persson tog initiativet till den internationella konferensen om Förintelsen. I hopp om att få kunna räkna sig som en stor statsman (och inte bara som en fet statsman) bjöd han in kalottnissarna som för femtioelfte gången fick upprepa att de aldrig skulle kunna få sitt folks lidande helt kompenserat, även om X antal extra miljarder i skadestånd till deras internationella samfund skulle sitta fint.

Mycket energi på den konferensen ägnades åt att kräva information om judiskt tandguld som hamnat i Sverige som betalning för järn till den tyska krigsindustrin. Tyvärr var det ingen som påpekade att det inte är Sveriges fel att vi bytte järn mot guld (det var ju trots allt ett bara betalningsmedel). Moraliskt sett spelar det ingen roll om nassarna betalade med konfiskerade franska årsviner eller judiskt guld. Vi gör affärer med vem som helst som betalar. Har alltid gjort och kommer alltid fortsätta göra det. Jag lovar. Fast numera är vi så glada om någon öht vill ha svenska produkter.

Trots att Göran Persson avtvingades ett löfte om att tvätta den judiska tandguldsbyken (ursäkta förvanskningen av ditt bevingade citat, Sten Andersson, RIP) så utstötte han ett klämkäckt ” – Ja, det här måste vi göra om igen, grabbar”. Hybris! Han hade knappast den minsta tanke på byken, utan mer på att få vara med och glänsa bland andra tillresta statsmän.

Vad tjänade Sverige på Förintelsekonferensen? Nothing. Arkiven är måttligt öppnade, trots goda löften, och vi som satt i Stockholmstrafiken den gången minns än i dag vilket helvete det var att ta sig fram när varje huvudgata var avspärrad för ständiga korteger. Jag satt där. Och svor. Och önskade Persson inlåst i en gaskammare.

Så därför har jag inte höga tankar om internationella statskonferenser. Skall de älta om eländet på vår jord kan de väl göra det där eländet finns. Real impressions. Någon konferenslokal i Bagdad måste väl ha klarat sig från jänkarnas bombningar…

Trots det så har Sverige nu varit värd för ännu en internationell konferens. Det måste väl reta Göran Persson lite att Reinfeldts konferens är ännu större än Förintelsekonferensen. He, he, he. Och jag får allt hålla med om att den är hundra gånger angelägnare.

Trots det kvarstår min skepsism. Denna gång får min kritik mer kött på benen eftersom jag ju fick information från insidan. Visserligen slapp jag åka iväg på eländet, och skulle från min position i periferin bara bli involverad om något sket sig. Men trots det bekräftade personalen mina misstankar.

Högdjuren åker bara dit för att synas för pressfotograferna. Flertalet av dem åker inte ens dit med någon agenda, bortsett från de inplanerade. Många av de inbjudna parterna bryr sig inte ens om att tala med varandra. De till och med förbjuder (eller förhindrar) sina underhuggare från att träffa varandra.

Kostar det här pengar? Sure! Till vilken nytta? Ja, det ger publicitet. För FN:s, EU:s och Sveriges del bevisar konferensen att man är engagerade i Irak-frågan. Att sedan detta engagemang inte gör så stor nytta i kampen mot de Saddam Husseintrogna rebellerna som gör livet surt för irakierna. De persiska och arabiska delegaternas staber passar ju glatt på att besöka porrbutikerna i Stockholms city för att skaffa hem mer bevis på hur dekadent den västerländska kulturen är. Trots att alla i väst sitter och onanerar till porr tycks de alltid vinna krigen, vilket ju är retsamt för de rättrogna anhängarna till profeten.

Så räkna inte med att det blir fred och frihet i Irak bara för att konferensen har fullbordats. Det viktigaste var ju att delegaterna fick ”känna av varandra”, som en representant från UD uttryckte det på den förbön… eh, det förmöte jag deltog i.

Klimathotet. Irakkrisen. Suck. Kan inte Reinfeldt satsa på något nyttigare om han nödvändigtvis skall försöka ta sig in på den internationella arenan? Varför försöker han ens? Vi alla vet att det är Carl Bildt som sköter jordklotet åt oss.

Hälsar Eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Medierna, Nyheter, Politik, Sex och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s