FRA kopplat till ”Lill-Snoppen”?

Bästa läsare!

Härom veckan kunde vi i de svenska kvällstidningarna läsa om att skådespelaren Claes Malmberg suttit i arresten under 8 timmar sedan han anlänt till USA i sällskap med sina teaterkollegor.

De amerikanska migrationsmyndigheterna ville nämligen inte släppa in Classe i landet. Men enligt uppgift skall de ha ändrat sig när Malmberg påpekade att han minsann rest in USA tidigare. Detta väcker frågor.

1. Varför ville de amerikanska myndigheterna hindra hans inresa?
2. Varför gick det så bra att resa in några år tidigare?
3. Vad har hänt mellan dessa tillfällen?

Först några påståenden: Claes Malmberg (i rubriken kallad ”Lill-Snoppen” efter ett bejublat ”streak” i Globen under den direktsända Melodifestivalen) är eller har varit kommunist. Skulle han förneka detta replikerar jag snabbt med ”att jag har läst det på nätet”, och därmed krossat hans nekande.  Claes Malmberg har även knarkat en del. Det har jag läst… i kvällspressen, så det måste ju också vara sant. Harkel.

Han har även framträtt med alter egot ”Ronny jönsson”, en ytterst vulgär figur som fick snobb-Sveriges kulturelit att bajsa på sig i ren förfäran, och som enbart applåderades av lokalpatriotiska Göteborgare efter sex glas storstark.

Fast tiderna förändras. Idag är Claes buddist. Det kommunistiska arvet förvaltar han så illa att han t.o.m. går i polemik med självaste Jan Myrdal. Därtill kan var och varannan högstadielärare bekräfta att det i deras skolklasser numera finns säkert mellan 1-7 stycken Ronny jönsson som de förgäves försöker undervisa. Slut på påståenden. Över till min kvalificerade gissning.

Har svenska myndigheter, t.ex. SÄPO eller det allseende brunögat FRA, lämnat register över registrerade kommunister till amerikanska myndigheter?

Det är en misstanke som är väl värd att begrunda. Vi har ju hört försvarsminister Talgfors svamla om att FRA hjälper svenska Hercules-plan från att bli nedskjutna i Afghanistan, medan det i själva verket handlar om att USA-aliansen varnar för talibanskt luftvärn mot att Sverige mejlar över till Pentagon en mapp med gott och blandat ryska affärshemligheter som signalspanarna på FRA Street plockat upp från ”radiobruset”. Harkel igen.

För vi vet numera – tack vare försvarsminister Talgfors obetänksamma uttalande – att svenska regeringar köper och säljer information. Svenska regeringar – oavsett kulör.

Jag är kanske ute och cyklar med mitt resonemang här ovan; det kan ju finnas andra själ till varför man inte vill ha Claes Malmberg som gäst. T.ex. att han överraskande klär av sig och är fet som en äkta buddah… 😉

Hälsar Eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Nyheter och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till FRA kopplat till ”Lill-Snoppen”?

 1. Witch skriver:

  Man ska inte tro allt man läser i kvällspressen, men samtidigt ingen rök utan eld…..

  Hur slutar historian, kom han in i USA eller inte?

 2. Nikks skriver:

  Bästa PH!

  Jag vet att det är ett tag sedan jag var här och kommenterade, men vi vet ju lite varför. Nu minns jag ju hur bra man mår när man läser dina inlägg, välskrivet som alltid och lite kryddat med ironi och humor. Splended!

  Vid första anblicken av bilden du har lagt in, så tänkte jag först: är det PH som äntligen trädit fram bakom texterna och vill visa oss läsare vem han är? Men till min stora besvikelse så insåg jag ju snabbt att, det är Claes Malmberg och han är en not so favorite to me.

  Sedan brister jag ut i ett hjärtligt skratt då man läser: ” det kan ju finnas andra själ till varför man inte vill ha Claes Malmberg som gäst. T.ex. att han överraskande klär av sig och är fet som en äkta buddah…”

  Det är nog bara du som kan skriva så. Och vet du vad? Efter att ha läst inlägget här så tror jag inte längre att jag behöver bege mig till medicinskåpet i köket och plocka fram en sobril, känner mig mer lugn än en filbunke och det där leendet jag har nu lär sitta kvar under hela dagen.

  Tack kära Doktor PH! 😉

  Hälsar Nikks

 3. Nikks skriver:

  P.s nu har jag lusläst dina övriga inlägg, inklusive det om Fiskmåsfobin du har. Jag har gett dig ett utomordentligt bra tips där hur du löser det hela!

  Lycka till med utrotningen av den mest avskyvärda fågeln som finns om du frågar mig (skarven och duvan kommer tätt efter). Är jag en inbiten fågelhatare? Nej så är det nog inte, bara brist på kunskap. Om jag förstod dessa fågelarters ”nödvändiga” existens och vad dom gör för nytta så kanske jag ändrar åsikt. I nästa liv.

  Nikks

 4. Peter Harold skriver:

  -> Witch

  Jodå, han blev insläppt till slut. Mot löfte att han behöll kläderna på sig, kanske… 😉

  -> Nikks

  He, he, nej, ni får vänta lite längre på sådana avslöjande bilder.
  🙂
  Jag har förvisso lovat er kalsongbilder på mig, men till min förtvivlan verkar mitt favoritpar ha kommit bort. Måste undersöka mina resväskor och se om de blivit kvar där.

 5. Rikard skriver:

  Jag köper vinklingen, det är onekligen intressant huruvida svensk underrättelsetjänst bistått USAs gränskontroll med namn på kommunister och därmed orsakat problem för svenska medborgare som reser till USA.

  Men om du grundat din gissning om Malmbergs förflutna som kommunist på vad du läst i media och på nätet, varför skulle inte USAs gränskontroll gjort detsamma? De är säkert tillräckligt paranoida för att använda sådana rykten och påståenden som grund till lite närmare förhör vid gränspolisen.

 6. Peter Harold skriver:

  -> Rikard
  ”Men om du grundat din gissning om Malmbergs förflutna som kommunist på vad du läst i media och på nätet, varför skulle inte USAs gränskontroll gjort detsamma? ”

  Bra fråga. Jag skall anstränga mig lite för att försöka förklara bort detta förmodande:

  En omständighet är att på den tiden Malmberg var kommunist och väldigt, väldigt, väldigt röd kunde han åka in i landet (USA). De amerikanska myndigheterna visste inget och brydde sig inte. Sedan kan de några år senare (enligt min teori) ha fått en drös med gamla registeruppgifter från Säpo, och någon stackare på den amerikanska myndigheten sattes att mata in alla information i databasen utan att surfa till wikipedia eller läsa Expressens nöjesbilaga för att inse att Claes Malmberg bara är ett hot mot sig själv.

  Om den amerikanska underrättelsetjänsten under modern tid upptäckt Claes Malmberg genom kvällspressens nöjessidor och Göteborgstidningens teaterrecensioner borde de föga ha anledning att se honom som ett potentiellt hot mot amerikanska intressen och nationens säkerhet. Och jag tror att det är dessa intressen som migrationsmyndigheten i USA skall ta hänsyn till.

  Jag hoppas att du förstår att mitt svar på din fråga grundar sig på hur jag misstänker att amerikanarna har värderat informationen, allt beroende på var den kommer ifrån. Utan direkt insyn är det ju svårt att veta säkert vad som låg bakom inresehindret (även om nakenteorin inte bör underskattas).

 7. Peter Harold skriver:

  PS

  Om Claes Malmberg eller någon av hans bekanta hittar hit är han/de varmt välkomna att själva kommentera vad de vet/tror om saken.

  DS

 8. Nina skriver:

  Ja jag vet ingenting precis som vanligt men jo en sak vet jag. Jag gillar Claes Malmberg 🙂

 9. Witch skriver:

  Hahah och tror du han brydde sig om den regeln?? ;D

 10. Peter Harold skriver:

  -> Nina
  Han är superhärlig, och jag tycker att det är han som lyfter Disney-filmen ”Skönheten och odjuret” – helt suverän röst som Gastons medhjälpare.

  -> Witch
  He, he, annars kan man säga att han blir arresterad med byxorna nere… 😉

 11. ginger06 skriver:

  Hej! Det räcker med att ha ”glömt” att betala en ”speeding ticket” innan man lämnat landet… så är det kört. Detta hände nämligen en kanadensare som ”glömt” en i sin ungdom. Han hade sedan dess inte varit i USA på många år och ändå… Hans fru hade flugit i förväg till New York och satt där på ett hotell och väntade och väntade och väntade… De skulle fira 25 årig bröllopsdag. Hur det gick sedan vet jag inte. Infon kommer från systerdottern i affären i Dorval. Detta hände en av hennes kunder.
  Själv fick jag inte komma hem till Florida för drygt ett år sedan, utan stoppades i immigrationen, men det är en annan historia.
  Det är ingen idé att flyga hit om inte allt är i sin ordning. Nu finns gamla synder i datorer, kanske även petitesser som en liten ;D … *suck*

 12. Peter Harold skriver:

  -> Ginger 06
  Usch, det låter som att immigrationsmyndigheterna är mer långsinta än Mrs Harold…! 😉

  Nåväl, det låter ju som att de gör sitt yttersta för att hålla buset borta från sitt land. För man kan ju förmoda att de har gott om den varan redan från början.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s