Yeah, Good bless America…! America!

 

Bästa läsare!

 

Tiden ger perspektiv. Sistlidna afton lyssnade jag på live-CD:n ”The Concert For New York City”. Inom parantes kan jag nämna att Jay-Z, Destiny’s Child och Backstreet Boys medverkade. De hade sällskap av M.J. och K.R. från de Rullande Stenarna, Bon Jovi, Elton John, PMC från Beatles och ett gäng andra artister som är mer kända än vad deras musikaliska värde borde tillåta (enligt min ödmjuka åsikt). Och sen var David Bowie och The Who där!!!!

 

Jäpp, ni vet att jag är en sån där slösaktig person som kan köpa en skiva även om jag bara vill lyssna på ett eller två spår. Och denna skiva är en sådan. Både Bowie och The Who var suveräna. The Who var förstärkta med Jon Carin (som spelat med bl.a. Pink Floyd, Roger Waters och David Gilmour)

 

Det värsta med ”The Concert For New York City” är inte all hip-hop och arena-soulmusik, utan den ohejdade patriotism som tar sig i uttryck av publikens jubel och skrän så fort sångaren nämner/sjunger orden ”America”, ”New York” eller ”our freedom”. Hysteriskt jubel.

 

Visst, plattan är inspelad för att hedra de omkomna efter Nine-Eleven. Och konserten ägde rum lite mer än fem veckor efter det att USA genomled traumat i det att de två WTC-skyskraporna rasade ihop inför TV-kamerorna. Amerikanarna var fulla med känslor.

 

Men det är när känslorna löper som präriebränder genom kroppen som man inte tänker kallt. När artisterna i sina mellansnack talar om att Usama bin Laden kan kyssa sig i arslet och att Amerika tänker försvara sin frihet fascineras jag över hur stor skillnad det är mellan konserten i New York den 20 oktober 2008 och dagens krigströtta USA.

 

Vad är det för frihet Amerikas folk försvarat? Hur har de lyckats i denna kamp?

 

Sorgligt nog tycks de förlorat kampen för sin frihet. Efter patriotlagar och statligt spionage mot medborgarna, krigsfängelser utan yttre insyn, en försvarsbudget som slukar miljardbelopp varje dag, ett förlorat anseende inom utrikespolitiken, m.m., så kan man fundera.

 

Jag skulle vilja se en konsert med artister som hyllar kampen för att hela världens medborgare skall leva skyddade från överstatliga övergrepp/ingrepp i individens personliga frihet. Artister som vågar stå upp och säga ” – Nej, vi lämnar inte ut våra privata tankar till statens säkerhetstjänst för att de skall kunna hitta en skäggig gubbe som gömmer sig i en grotta i Afghanistan”.

 

Vi får se om den konserten blir av. Helst innan kravet på yttrande-, informations- och åsiktsfrihet räknas som ett terroristbrott, och man hamnar i buren för innehållet i sin blogg – fastän man lever och verkar i ett s.k. civiliserat västland.

 

Freedom. It it still worth fighting for it. In every language.

 

Hälsar eder Peter Harold (som i natt förmodligen presterade en tanke som miljoner andra haft tidigare) 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet, Musik, Politik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Yeah, Good bless America…! America!

 1. Christa skriver:

  USA väcker många olika känslor.
  Medan de som *bestämmer* slår sig för bröstet och trycker i sig den ena väldiga middagen efter den andra så svälter hur många som helst.
  DE siffrorna är ju bland mkt annat sånt som inte kommer fram.
  Nej, det är viktigare att åka ut i rymden t.ex än att se till att människor på JORDEN har mat för dagen och helst tak över huvudet.

  Jo jag vet att mkt väl att det inte är så bara i USA.
  Vi har många fattiga och hemlösa även här.
  När jag (tidigt sjukpensioner) ser vilka löner de i regeringen och olika chefer har så baxnar jag.
  Fick jag en månadslön på den nivån skulle jag klara mig väldigt länge utan
  att behöva bita på naglarna i slutet på månaden.
  Somliga tjäner långt mer i månaden än jag gör på ett helt år. Är det realistiskt?
  Jag skriker inte så mkt om mer pengar till MIG utan ifrågasätter de extremt orealistiskt höga löner som somliga andra får.

  OJ.. detta blev väldans långt..
  Har du orkat läsa ända hit så skickar jag
  en cyberkram som tack..
  Ha det gott

 2. Peter Harold skriver:

  -> Christa

  Tack för den kramen, Christa!

  Vad gäller lön så är det nog ingen som tycker att de får för mycket. Eller i vart fall ingen som gör något åt det i så fall. Jag missunnar ingen att tjäna mycket, om de gjort sig förtjänta av det, fast fattigdom kan bekämpas utan att vi avskaffar rikedom. Det är jag säker på.

  I USA finns en fattigdom som bl.a. beror på att många flyttat dit illegalt och bara kan ta dåligt betalda jobb (svartjobb). Å andra sidan finns det behov av billig arbetskraft (det är den som gör att ekonomin i övrigt kan gå framåt). Vi alla till mans vill ju inte gärna betala mer än vad vi anser oss behöva. Vi skulle alla vilja att maten och våra bostäder vore billigare. Tyvärr går inte den ekvationen ihop förrän det finns någon som gör jobbet gratis. Och den människan lär nog svälta.

 3. liberum-weto skriver:

  Jag känner mig påhoppad som den där som jobbar för mycket gratis.

  Vi kanske inte är miljoner som har liknande tankar på svenska, men tar man det globalt. Jag satte mig att försöka räkna ut om Irak skulle löna sig ekonomiskt – men insåg att beräkningar blev svåra för när USA köper bomber så köper de dem av sig själva — men visst skulle det vara billigare att lösa energiproblem inom USA — med då skulle inte oljeindustrin få sitt – osv.
  När freedom innebär att alla övervakas, att skolor har väktare och detektorer, att sjukvårdsval beror på försäkring, att amerikaner i hela världen skall försvaras militärt, att domstolen i Haag inte godkänns osv – visst det börja bli få frihetsvariabler kvar.

 4. Ninacian skriver:

  Ja, USA är ett märkligt land på många sätt faktiskt.
  Jag har ju varit där ett antal gånger och levt där under kortare perioder .
  Var ju på väg att flytta dit t.o.m.

  Kan man säga att USA är dubbelmoralernas land? Inget nytt påstående iofs. Men jag märkte otroligt mycket av den varan de gånger jag var där.
  Har besökt fyra olika stater men jag kände samma dubbelmoral i alla faktiskt.
  Jo, jag är medveten om att dubblemoral hägra i all länder men Förenta staterna tar nog första priset ändå.

  Jag har en slags hat-kärlek till USA.

  Ang. Cd:n.
  Jag bara älskar Bon Jovi och är så himla naiv att jag även gillar Back street boys. i symnnerhet låten ”I want it that way” som är förknippad med en massa minnen.
  Ha det jättebra från Ninacian

 5. Klp skriver:

  4:e november är det dags..

  ”Come meet the new boss..
  ..same as the old boss.”

  🙂

 6. Peter Harold skriver:

  -> Liberum-Weto
  Särskilt underkännandet av Haag – eller snarare vägran att acceptera internationella samfundets regler om att undersåte skall kunna ställas inför skranket i Haag – begick USA:s regeringen en skymf mot omvärlden.

  -> Ninacian
  Apropå minnen så hörde jag etts amtal där en ung kvinna berättade om sina minnen från NKOTB-tiden, medan hennes far sa att hans minnen från Grateful Dead var betydligt suddigare – av olika kemiska orsaker. Snacka om kulturskillnad! 😉

  -> KLP
  🙂

 7. zozzy skriver:

  Imagine there’s no countries
  It isn’t hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion too
  Imagine all the people
  Living life in peace

  Ha en underbar dag =)

 8. Nikks skriver:

  Bästa PH!

  Jag flyttar nu på Fredag (inte till USA). Så tänkte bara att… eeh? Ja vad tänkte jag egentligen? Oh Christ! Kan jag ta om den där raden jag skrev?

  *Nikks är morgontrött med grus i ögonen*

  Vid närmare efteranke så hoppar jag nog över att skriva om det på nytt, vill inte skämma ut mig en andra gång. Jag vill ge dig en kram och så ses vi väl när jag kommer tillbaks.

  Have pleasant day!

  Nikks
  ( i pyjamas.)

 9. Peter Harold skriver:

  -> Zozzy
  Hm, var har jag hört de där raderna förut… 😉 Ja, man kan försöka föreställa sig. Det är den underbaraste av utopier. En värld utan gränser och fri från orsaker till krig och våld. Nä, det har aldrig hänt någonsin i mänkslighetens historia, gissar jag. Men det är det som är det fina med drömmar, de kan vara hur vackra som helst. 🙂

  -> Nikks
  Flytta igen…?!! Kramelikram! Och jag är så morgontrött att jag fortfarande saknar min säng fastän klockan hunnit bli halv tolv.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s