Djurvän?

Bästa läsare!

Jag känner ett starkt behov av att få ödsla min omtanke på något vackert litet värnlöst djur. Att få lägga händerna över det och lägga ner energi på dess tillvaro. Att få ge det värme och kärlek.

Så frågan är: Skall jag laga kyckling, fisk eller kött till middag ikväll…?

Skämt åsido. Jag funderar lite grann i de samvetsfyllda banorna. Vi frågar oss hur den 50-årige jägaren kunde klubba ner den där kvinnan som försvann på parkeringsplatsen i Norrland (av en olyckshändelse enligt jägarens egen utsago) och lägga undan kroppen som om det vore ett stycke rådjur?

Jo, jägare, det vet man minsann vad det är för slags folk… Sitter där småsupandes i sina vakttorn och skjuter på allt som rör sig, inklusive förbipasserande som förtvivlat skriker ” – Nej, jag är ingen älg”. Och när detta sedan påpekas av rättens ordförande i den påföljande rättegången försvarar sig nämnde jägare med ” – Men jag tyckte han sa ‘att han är en älg’…”

Ok, skämt åsido igen. Tycka vad man vill om jägare, men jag äter köttet av deras byten med stor behållning. Älgskav eller en kotlett, tre deciliter grädde, lite finhackad lök, en halv tärning mörk oxbuljong, några potatisar och valfri dryck, sen är middan klar. Och det får mig att känna mig lite som en hycklare när jag påstår att jag inte skulle klara av att döda Bambi. För jag äter ju honom med stor belåtenhet…

Nåväl, jag kunde ju ha befunnit mig i ett värre moraliskt dilemma. Tänk om jag varit kung och tillika Världsnaturfondens beskyddare och sagt att det är dags att skjuta av lite varg… 😉

Men det värsta dilemmat måste trots allt att vara skyldig till en annan människas död – avsiktligt eller oavsiktligt. Jag skulle verkligen inte vilja vara i den omtalade jägarens jaktboots nu…

Nä, nu är det dags att fira helg. Ha det så gott, kära läsare!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Nyheter, Privat och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Djurvän?

 1. RJ skriver:

  Kött är gott! Visst tusan är det synd om djuren, men vem tänker så när man har en saftig kotlett eller en nygrillad kyckling framför ögonen? Frågan som alltid återkommer är om det är naturligt för människan att äta kött. Det sägs i ny forskning att våra tänder (som är fyrkantiga istället för som hos rovdjuren spetsiga och vassa) och vårt matsmältningssystem inte är danade för köttätande. Men varför tycker vi ändå att det är så förbålt gott?

 2. RJ skriver:

  Jag tror för övrigt att filmen ”Jägarna” med Lennart Jäkhel och Rolf Lassgård ger en ganska sann bild av jägarkulturen, även om man helst vill blunda för det.

 3. liberum-weto skriver:

  Tyckte mig sett att jägaren försökte begå självmord på häktet. Visst äter vi kött för att det är gott och naturligt. Däremot har vi inte odlat lika länge. Vi lever längre och i bättre skick är förr – så inte är vi väl att beklaga. Nu – blev jag hungrig.

 4. Peter Harold skriver:

  -> RJ
  Ja, det där med tänderna är en intressant aspekt. Förmodligen var vår art ursprungligen anpassad för att gnaga frukter. Och visst framför min mage vissa protester efter en alltför god middag. Fast det kan bero mer på mängden mat än själva innehållet. 😉

  Filmen ”Jägarna” var kuslig. Det är smått obehagligt att att verkligheten kan överträffa dikten.

  -> Liberum-Weto
  Människans förmåga att acklimatisera sig är fantastisk, och det är nog därför vi gett oss på så olika födoämnen. Det blev kyckling i fredags…! 😉

 5. Witch skriver:

  Klassiskt uttryck till de som inte äter kött utan väljer annat:
  ”Du ska inte tro att du är djurvän, du som äter upp deras mat!”

  Moralisk fråga, lite handlar det ju om överlevnad, även många djur dödar varandra för att få mat och vissa djur lever på andra djur osv…. Det finns människor som inte äter vissa djur pga deras religion trots att halva befolkningen svälter och mat går omkring vilt på gatorna…. är det mer rätt?
  Däremot så kan jag se det som helt fel som de nyheter senast om hur mycket kött som bara slängs bort varje år för att det inte säljs, det kommer ju inte ens till någon nytta.

 6. Peter Harold skriver:

  -> Witch
  Min far har vissa synpunkter på att kött slängs. Han tror inte på det. Han är fullt övertygad om att allt kött som är för gammalt mals ner till korv. 😉 Fast onekligen är det mycket som kastas helt i onödan.

 7. Witch skriver:

  *urk*
  Vill inte ha något gammalt kött i korven, tur att korvrätter är något som sällan serveras hemma hos oss.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s