Strax börjar FRA läsa e-posten till din förtrogna vän

Bästa läsare!

 

Apropå ingenting särskilt…

 

Sveriges Riksdag har beslutat att låta Sveriges regering genom Försvarets Radioanstalt få teknisk tillgång till all e-postkommunikation som passerar över landets gräns. Man kan säga att regeringen får ta del av allt vad du skriver per mejl eftersom privata e-postkonton som HotMail och Yahoo har servrar utomlands. ”Ta del av” betyder att regeringen anger vilka sökkriterier FRA skall använda för att plocka ut russinen ur den binärt kodade kakan.

 

Ett för politikerna integritetshöjande 15-punkters program skall SENARE träda i funktion. Av lagtekniska skäl sker det inte NU. Nej, informationen kommer INTE från Grönköpings Veckoblad.

 

Man får blunda för att detta är för medborgarnas personliga integritet att liknas vid ett köp av en splitt ny Volvo S80 med V8-motor, och vid leveransen få beskedet att bromsar och belysning kommer eftermonteras i samband med första eller andra service om några tusen mil. Men man kan i alla fall köra väldigt fort med bilen – om man törs…

 

Dessvärre törs makthavarna köra fort med FRA eftersom en dikeskörning inte skadar dem själva. Precis som FRA förr registrerat oskyldiga och icke brottsmisstänkta svenska medborgare kommer man att kunna fortsätta kartlägga folket enligt eget önskemål. Även om informationen sägs vara tillgänglig endast för ett fåtal så vet vi att de registrerade uppgifterna är en handelsvara mellan Sverige och andra nationer. Det betyder att det inte enbart är svenska regeringstjänstemän som kommer att kunna ta reda på vilken politisk åskådning du ger uttryck för när du korresponderar med någon av de tusentals ”objekt” FRA granskar på heltid. Nej, uppgifterna kan mycket väl hamna någon annanstans.

 

Jag kan ta ett exempel som berör mig personligen. Jag har under några år korresponderat med folk som hjälpt mig att studera Förintelsen (jag har jobbat på en artikel om censur). Ett par av dessa avsändare anges som s.k. ”Förintelseförnekare”, och några lever utanför Sveriges gränser. Eftersom de sänt mig material som är förbjudet i bl.a. Tyskland och andra länder kan FRA meddela berörda länder min korrespondens. Myndigheterna kan alltså misstänka mig för ett innehavsförbud och gripa mig om jag skulle resa eller bosätta mig i Tyskland. Jag kan bara hoppas att min korrespondens även med icke-förintelseskeptiker väger mot anklagelserna, men jag har ingen aning om hur mitt ärende skulle valideras av tyska myndigheter.

 

Jag anser att medborgare i 2000-talets Europa inte skall behöva vara rädda för att ta del av andras åsikter. Men dessvärre har vi kommit dit, och den nya telekom-lagen är löken på laxen i detta fullblommande Bodströms-samhälle. Vi skall inte veta mer än vad som skrivs i Svenskan, DN, Aftonbladet och Expressen. Det är skrämmande.

 

Det behövs motkrafter. Nu! 

 

Vad lever vi ett för slags samhälle där staten (och för all del medierna) misstror sina medborgare så pass mycket att alla måste automatiskt övervakas? DDR? Björn Rosengren hade fel om Norge – SVERIGE är den sista Sovjetstaten!

 

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Demokrati och frihet, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Strax börjar FRA läsa e-posten till din förtrogna vän

 1. Nina skriver:

  Efter att ha läst detta så är det första gången jag tycker det är skrämmande. Jag har inte brytt mig så mycket innan och tänkt att ”jag har inget att dölja och vill de läsa mina sexmail så får de väl göra det” men så enkelt är det ju inte.

  Näe ingen ska behöva vara rädd kan man tycka. Det borde vara en självklarhet eller jag trodde det. Det är ju skrämmande det du skriver ang Tyskland och jag blir lite chockad men det var intressant att få veta. Vet att det finns förnekare men aldrig fårstått dem och de är skrämmande på sitt sätt.

  Intressant arbete du gjort. Vi är nog många som ser förintesen som fruktansvärd men också ”intressant” eller hur jag nu ska säga. Jag jobbade en tid på radiumhemmet på KS och träffade Jercy och Nina Einhorn en hel del och han var en underbar man och vi kunde sitta i timmar och prata och han betättade mycket för mig och jag är tacksam för de stunderna. De gav mig mycket.

  Själv är jag förvånad att alliansregeringen genomförde detta och inte Sossarna.

 2. Peter Harold skriver:

  -> Nina
  Det är oerhört fascinerande att lyssna på äldre människor som har en klar skalle och kan berätta om sina ungdomsminnen som om det hade varit igår. Det är inte bara ett nöje, utan också väldigt nyttigt. Man får ett annat perspektiv på nuet, och kan för all del få en bild av hur framtiden kan komma att se ut eftersom historien alltför ofta upprepar sig. Är man listig kan man fråga sig varför; ett sätt att bli bekant med tingens ordning.

 3. Nina skriver:

  Ja det är det. Speciellt en del av dem och det är både nyttigt och roligt och ja historien kommer nog upprepa sig till en del i alla fall. Nu ska jag snart ner till mamma och pappa ett tag och de är över 80 men helt klara i huvudet och väldigt sociala, fördomsfria och härligt positiva och jag ser fram emot att höra mer av deras berättelser och upplevelser från förr i tiden *ler*

 4. Janne Karlsson skriver:

  Enligt Grönköpings Veckoblad kan vi vara lugna.På deras ”Elektriska Hemsida” stod detta:

  Endast skummisar FRA-övervakas!

  Många Grönköpingsbor har blivit oroade av den nya lagen om att all datatrafik skall registreras av Försvarets Radioanstalt (FRA). Den lokalt ansvarige befattningshavaren, nämligen hr reservlöjtnant N. Johnson vid Fältjägarecorpsens Radioavdelning (FRA) lugnar dock opinionen och försäkrar, att övervakningen endast kommer att gälla personer som verkligen behöver övervakas.

  – Självfallet är det inte fråga om att läsa den datatrafik som går till eller från ex.vis borgmästarresidenset eller stadsrådskontoret, trots att vi har tillgång till denna, fastslår hr J. Hrr Sjökvist och Erikson är på förhand höjda över alla misstankar för opatriotiska tänkesätt eller d:o handlingar. Däremot är det, för att ta ett exempel från den motsatta motpolen av skalan, självklart att hr f. förrädaren H. Peterzohn kommer att bli föremål för vår kontinuerliga uppmärksamhet. Såväl hans politiska åsikter som hans dubiösa (skumma) affärsverksamhet, som mycket väl kan ha internationella förgreningar, borgar för den saken.

  Hr P. datoriseras!
  – Ett problem är dock, fortsätter hr J., att hr f.f. P. varken har dator eller mobiltelefon. Han sköter sina vidlyftiga affärer helt utan moderna hjälpmedel, han samtalar muntligen med sina kumpaner å ölkaféet, och ringer han någon gång ett samtal, så sker detta via telefonkiosken vid Rådhustorget. Jag har därför kommit överens med fru socialchefskan W. Unill om att hr P. på socialkontorets bekostnad skall få dator och mobiltelefon jämte en kurs i desammas handhavande, så att vi kan fullfölja den spaningsuppgift som statsmakterna har ålagt oss. Om hr P. inte skulle använda de nya hjälpmedlen i normal omfattning, har han uppenbarligen något att dölja, och då finns det all grund för polisen att gripa in med ett gripande, konstaterar hr

  Den gemena allmänheten bör således kunna känna sig lugnad i vetskapen om att FRA kan skilja agnarna från vetet i telekablarna och lämpar sina åtgärder därefter. Åtminstone vad Grönköping anbelangar, bör således debatten kunna läggas till handlingarna som en storm i ett vattenglas.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s