Om jag inte ville bli busschaufför…

Bästa läsare!

Ibland brukar jag fundera på vad jag skulle svara om jag fick frågan ”Om du inte jobbade med det du gör idag, vad skulle du vilja göra istället?”. De gånger jag fått frågan tidigare har jag i regel sagt ”busschaufför”. Men det finns ett litet alternativ:

Jag skulle kunna tänka mig att vara skådespelare.

Att jag inte ÄR skådespelare idag beror på en rad omständigheter. Jag har inte det utseendet. Jag saknar mimiken, såvida inte jag skall spela antingen trött, förvånad eller apatisk; de ansiktsuttryck jag behärskar redan nu.

Vidare så har min inlärningsförmåga och minneskapacitet reducerats i samband med att att jag råkade ut för depressivt utmattningssyndrom i början av detta årtionde. Något hände med psyket och jag har inte återhämtat mig helt; läsa in manus går inte. Och som nykterist kan jag inte heller bota scenskräcken och rampfebern med den obligatoriska supen i logen innan ridån går upp… Skål, Sune M!

Annars måste jag säga att jag beundrar många skådespelare ur ett yrkesmässigt perspektiv. En aktuell favorit är Martin Clunes i serien ”Doc Martin” i Kanal9. Ni känner igen honom som den genomsympatiske begravningsentreprenören i ”William & Mary”. Som ”Doc Martin” är han allt annat än genomsympatisk.

Skådespelare skall kunna gestalta olika karaktärer. Det betyder att de kan vara någon helt annan person privat. Just detta blev så påtagligt häromveckan när jag var förbi en (halvkänd?) svensk skådespelare och hämtade fotoutrustning som jag kunde överta. I TV-rutan var han rapp och slängd i käften. Privat måste varje ord nästan mjölkas fram. Vissa människor tycks behöva manus oavsett var de än befinner sig.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Dumburk, Film, Privat och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Om jag inte ville bli busschaufför…

 1. West skriver:

  Om du kan se trött, förvånad och apatisk ut så har du förutsättningar att bli åtminstone en tre gånger bättre skådis än Keanu Reeves.

 2. Peter Harold skriver:

  -> West
  Fast jag klarar inte av att göra de där tre sakerna samtidigt… 😉 Ja, fy farao, du har helt rätt i att det inte är den mest uttrycksfulla skådis man sett från Hollywood…

 3. RJ skriver:

  Min pappa skulle ha blivit skådespelare. Han är en förhärdad psykopat och har förmågan att känslomässigt manipulera och dupera människor. Och många kvinnor har fallit för honom då han åtminstone då han var yngre, hade utseendet för sig. Och jag kan lova att det finns många ”vanliga svenssons” som hade varit som klippt och skurna för skådespelaryrket. Men som bekant krävs det ju utbildning. Men jag anser att de största skådespelartalangerna inte finns inom filmens värld utan bland vanligt folk. Missbrukare brukar också vara utmärkta skådespelare, eftersom de ofta har personlighet och har förmågan att kunna visa olika sidor av sig själv utan att känna att de är kameleonter.

 4. Kvinnosoppa skriver:

  Kom just på att jag har utbildningsmaterialet till taxichaufför – det kan jag ju sälja eftersom det INTE verkar bli aktuellt då jag ej rört dem. + 1400 kr =D

  Men du skulle nog behöva träna på lite rollspel Mr Harold, det kunne ju hjälpa när orden stannar och hjärtat bultar *s*

 5. Peter Harold skriver:

  -> RJ
  Du har helt rätt. Faktum är att många skådespelare är väldigt tragiska. Många erkänner att de bara upplever det riktiga livet när de står på scenen och agerar, och resten är tomhet.

  -> Kvinnosoppa
  Taxi är inte riktigt min kopp av thé. Det finns för många rötägg i den branschen. Jag önskar att jag hade en halvbucklig 240 som jag vågade knuffas tillbaka med *djävulshorn i skallen*

  Jag har spelat teater i skolan vid två tillfällen; först en sketch i 7:an där vårt på 5 minuter ihopskrivna manus var så urkass att jag körde en improvisation som blev en två minuter lång monolog (baserad på min morsas raseriutbrott på min farsa vid ett annat tillfälle). Man kan säga att jag räddade mina medspelares ansikten.

  Andra gången var det högläsning i Molieres ”Den girige”. De andra läste den som om det vore börsnoteringarna. Sen vart det min tur att göra Harpagon (eller vad han nu hette). När jag var klar sa läraren att det inte var någon idé att fortsätta eftersom ”det är bäst att sluta när det är som roligast”. Vaddå, jag teaterapa…? 😉

  Min lärare hade rätt, det var roligt att spela en karaktär. Och det var bra för mig att sluta när det var som roligast. Eller har jag gjort en tabbe som inte fortsatte med teatern…?

 6. Kvinnosoppa skriver:

  Haha!! lika rolig som vanligt…

  Du kanske skulle anmäla dig till någon amatörteater för att testa?

  Din lärare? hmmm han borde nog haft ett annat yrke med tanke på vad han/hon sa.

  Mina döttrar har gått på teater sedan de var 4 år och jag tror att det utvecklar dem mycket – men så har de haft en otroligt bra och rolig lärare.Nu är det dock över och det är andra rollspel som utspelas…

 7. Peter Harold skriver:

  -> Kvinnosoppa
  Hm, jag såg det (apropå andra rollspel som testas)…

 8. Gubben skriver:

  Medan andra kan bubbla på utan varken manus och mening i all oändlighet.

 9. Nikks skriver:

  Bästa PH!

  Jag föreslår att öva olika ansiktsuttryck framför spegeln, du kommer att bli förvånad över hur många fler du har än dem du räknade upp! Jo det är sant.

  Om jag inte minns helt åt fanders galet så gjorde jag ett inlägg för 1½ år sedan i min blogg (bilder på mig) där jag gestaltade olika ansiktsuttryck. Jag tror t.o.m att jag fick stående ovationer utav läsarna. 😉

  Hem och öva lite nu framför badrumsspegeln så får du visa resultatet för oss sedan. *blink*

  P.S. Jo det kommer mail, inte idag men snart! Den som väntar…(?)

 10. liberum-weto skriver:

  Fick annars lära mig idag att humorister har vanligtvis en depression när de är som mest roliga. När jag sedan idag undrade om min hustru var deprimerad när hon skojade – blev jag avsnäst. Så bäst göra henne deprimerad igen.
  Det som ligger närmast skådespelare är väl annars politiker, och de behöver bara upprepa samma inlärda dialoger i olika ordning. Se sur och indignerad ut när man talar om motståndare. Se positiv och trovärdig ut när man presentera det egna förslaget – fast busschaufförer är väl nästan sådana också, fast de mister väl körkortet när de kört över vanliga människor, så jag tror mer på dig som politiker.

 11. Peter Harold skriver:

  -> Gubben
  Ånä, jag har nog allt sett att riskdagsledamöterna använder manus… 😉

  -> Nikks
  jag lovar, jag skall träna framför badrumsspegeln. men jag kan inte garantera att jag vill titta…! 🙂

  -> Liberum-Weto
  Jodå, det där om skådespeleri och politik skriver jag under på. Jag har varit på kurs i medieteknik (kallat mediaträning av arrangören) och det gick ut på att ta en fråga och ge ett annat svar.

  Själv har jag aldrig sett Mrs Harold vara så deprimerad att hon kosta på sig att vara skojig. Inte på denna sida om sekelskiftet i alla fall… 🙂

 12. Nina skriver:

  Hahahaha skrattar högt för att du skriver så bra 🙂

  Själv borde jag nog ha blivit det eftersom mina vänner och de i familjen brukar kalla mig för ”Dramaten” och det kan du tolka hur du vill 🙂

  Helt ärligt är jag övertygad om att du skulle göra succe. Vaddå inte det utseendet? Det sitter i betraktarens ögon och du har en himla utstrålning, humor, själviroini, är smart och ja jag är övertygad men vad det gäller rollspel som föreslogs här så tänkte jag direkt på sex…..men det kanske är min fanatsi bara? 🙂

 13. Klp skriver:

  Skådespelare tycker jag verkar vara det mest överjävligt slitsamma man kan ägna sig åt. Och råkar man ‘göra fel’ eller må dåligt blir man snabbt förpassad till driftkucku a´la Ulf Larsson.

  Det enda jag skulle kunna tänka mig vara i offentligheten är musiker. Trummis då såklart. En erkänt duktig sådan.

 14. Witch skriver:

  Vad då inte har utseendet? Menar du att alla skådespelare har ett vackert utseende eller menar du att du inte ar det där speciella utseende som gör sig på film? Och då undrar jag hur ska ett sådant utseende se ut??

 15. Nikks skriver:

  Bästa PH!

  Nej det må så vara att du kanske inte vill titta! Men jag kan garantera dig att ”vi” vill titta! 😉

 16. Ninacian skriver:

  Herr Harold.
  Du har väl inte injicerat botox i ansiktet bara för då lär du inte kunna röra många miner.

  Jag har haft min dröm hela livet och vet precis vad jag skulle ha gjort om jag inte gjort det jag gjorde.

  Ömständigheter, i fösta hand som ensamstående mamma till min son, som hade en pappa som boddee i Etiopien i flera år och jobbade för Rädda Barnen och Sida, och alltså inte var särskilt tillgänglig för sonen, gjorde att jag aldrig uppfyllde min dröm. Jag valde tryggheten för min son istället och den fanns här där morföräldrar ställde upp.

  Men jag var på väg. Jag sökte till journalisthögskolan i Göteborg. Låg som andra reserv men tackade nej pga. ovanst. omständigheter Har inte ångrat mig och känner absolut ingen bitterhet för att jag tog det valet. Sonen har blivit en trygg, vuxen, ansvarstagande och ordentlig ung man.

  Men drömmen kommer alltid att finnas kvar. Nu är det dock lite för sent att sätta den i verket.

  Kanske därför jag inte kan sluta blogga även om jag gjort tappra försök flera gånger. Då får jag skriva lite iaf. och någon som läser dessutom.

  Hälsar Ninacian

 17. Peter Harold skriver:

  -> Nina
  Jodå, jag tänkte mig själv någon riktigt sexig roll. Hm, jag kanske skall ta över efter Richard Gere…
  😉

  -> KLP
  Jag tycker synd om Ulf Larsson. Han är en väldigt trevlig person privat om han är nykter och har fått sova ut (nykter tror jag att han är hela tiden numera). Medverkan i ”Let’s dance” var en strategisk miss; hälften av svenska folket som sett honom i Söndagsöppet ligger på kyrkogården, och hälften av de som tittar på Let’s Dance var inte ens födda. Därtill har 50 kg Uffe försvunnit på vägen…

  -> Witch
  Jag menar att jag saknar någon tydlig karaktär. Visst skulle det vara roligt att vara komediant, men jag kan inte skämta efter manus. Det måste vara spontant. Tror att med min ringa skådespelartalang gör jag mig nog bäst i en beck-film. Som mordoffer… 😉

  -> Nikks
  Jag måste först få färdigt mina kalsongbilder till Witch, sen får vi se vad jag törs visa mer på bloggen… 😉

  -> Ninacian
  Du vet väl om att bloggister mer eller mindre är en slags medborgarjournalister? Så på sätt och vis är ju din dröm förverkligad! 🙂

  ”Om”…

  Ja, vad vore livet om inte ”om” fanns. Hur är det man säger; ”om inte om fanns skulle katten vara kung”…?

 18. Nina skriver:

  Ska du ha en sexig roll tycker jag du ska satsa på Wallaner 😉

 19. Peter Harold skriver:

  -> Nina
  Hm, jag har tittat för lite på de där filmerna. Är det Persbrant eller Lassgård som spelar Wallander?

 20. Nina skriver:

  Det är Lassgård eller Henriksson 🙂 Persbrandt spelar Gunvald i Beckfilmerna. Jag älskar både Beck och Wallanderfilmerna men mest Wallander.

 21. Peter Harold skriver:

  -> Nina
  Ok, är det Henriksson du menar tar jag det som en komplimang! 🙂

 22. Nina skriver:

  Ja den är Henriksson och gör det för han är…han är…ja han har verkligen det…..oh la la 😉

 23. heaven skriver:

  Kanske är det skönt för dem att det finns ett ställe där de slipper vara sig själva…..scenen!

  Johnny Depp har väl samma ‘åkomma’? Jag blev förvånad när jag såg honom i en intervju….su försynt, blyg och gulligsnäll han är:)

  Tänk att du fortfarande har förmågan att förvånas…det är väl positivt när man är 30++….

 24. Peter Harold skriver:

  -> Nina
  Riktigt så uttrycker jag mig kanske inte när jag ser honom… 😉

  -> heaven
  J.D. kanske är buddist? 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s