En andra tanke om flygplatsockupationen i Thailand

Bästa läsare!

 

Det gäller flygplatsockupationen i Thailand. Jag har blivit tvungen att tänka till två gånger. Hoppas att ni, kära läsare, står ut med att jag tänker högt i några minuter.

 

Först av allt: Jag är glad för att den förre premiärministern Taksin i Thailand blev avsatt. Han bedrev något som skulle påminna om jänkarnas ”krig mot terrorismen”, fast riktat mot den utbredda narkotikahandeln i ”det leende landet”. Tyvärr liknande Taksins krig mer den rättslösa nationella våldtäkt Putin begick mot det tjetchenska folket när det begav sig. Taksins polis såg nämligen till att urskiljningslöst skjuta ihjäl knarklangarna på gatan innan de togs till förhör, bara för att de kriminella högdjuren skulle kunna gå fria.

 

För det andra är det ganska upprörande att Taksin, ledare för ett trots allt ganska fattigt land, lyckades se till att han och hans familj bl.a. slapp betala skatt vid en försäljning av ett av sina företag. Istället har han använt sin ofantliga förmögenhet till att köpa röster hos fattiga väljare ute i landsbygden. Varje röst var förhållandevis billig och närmast att betrakta som en investering – som genom egen lag blev ”avdragsgill”…

 

MEN!

 

Taksin och hans regerande parti står samtidigt för det nya Thailand. Han vänder sig till de som vill utveckla landet. Thailand är idag en betydelsefull industrination; man exporterar inte bara ris och kvinnor, om ni nu trodde det. Jag har själv sett Thailand förvandlas; för tio år sedan bodde min svåger i en eländig kåkstad. Nu, två flyttar senare, bor han i en fin villa. Och har ny bil. Utvecklingen har gått snabbt, snabbare än här i Sverige (jag har kvar samma adress sen arton år tillbaka).

 

Det ”nya Thailand” är mindre nationalistiskt. Det betyder t.ex. att Taksins anhängare inte är lika genuint rojalistiska som motståndarna – de som nu ockuperar en av Bangkoks flygplatser. Taksin har utmanat kung Bhumibul – om än mycket subtilt. Men det är inte den gamle siamesiske kungen saken berör; nej, vilket år som helst kan Thailand stå inför ett tronskifte. Och då kommer kronprinsen, en mycket nyckfull och mindre ärbar herre att ta över.

 

Den bildade medelklassen i Thailand vet vem kronprinsen är. Men ingen vet med säkerhet vad han kommer erbjuda som ny kung i Thailand.

 

Och här kommer flygplatsockupanterna in i leken. De har gått från att få den korrumperade Taksin avsatt till att numera kräva reformer som går tvärt emot alla ansträngningar om folkvälde. Flygplatsockupanterna är nationalistiska och extremt lojala mot kung Bhumibul. Denna lojalitet kan utnyttjas av kronprinsen, den blivande kungen, som kan göra sig till envåldshärskare över landet med militärens stöd.

 

Jag känner att jag inte kan dela de gulklädda flygplatsockupanternas värderingar och mål. Nu må min analys här ovan inte vara den bästa, men just nu ser det ut som att Thailand står inför valet att leva med pest eller kolera. ”Demokratirörelsen” verkar ha tappat bort sig själva. Jag hoppas att de kommer hitta till den rätta vägen, till modern demokrati och fullvärdig parlamentarism.

 

Hälsar eder Peter Harold

Lästips: SvD

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Nyheter, Politik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En andra tanke om flygplatsockupationen i Thailand

 1. fen skriver:

  Tack för lite nutidshistoria (som för mig är helt okänd).

  Man får hoppas att det finns en bra asfalterad hårnålssväng som gör att de kan hitta rätt spår förbi både pest och kolera.

 2. Nina skriver:

  Men jag fattar fortfarande inte. Är det inte militärregim i Thailand nu? Och är det den som flygplatsockupanterna protesterar emot?

  Ja jag är korkad och har inte fattat ännu men jag bjuder på det 🙂

 3. Peter Harold skriver:

  -> fen
  Var så god, men betrakta mitt inlägg som en analys från en glad amatör. 😉

  -> Nina

  Håll i byxorna nu, för du kommer inte tro vad jag säger:

  Nej, det är inte militärregim i Thailand. Det är en folkvald regering som styr. Och demonstranterna vill att militären skall ta över och att endast en tredjedel av parlamentsledamöterna skall utses genom allmänna val.

 4. Nina skriver:

  Jag har kjol på mig men jag håller i den istället om det är ok? 🙂

  Tack för ditt svar. Pinsamt så lite jag vet men jag vill veta mer och uppskattar ditt svar. För mig låter det konstigt att de vill att militären ska ta över…jag trodde det var tvärtom och att de ville ha mer demokrati. Nu har jag läst ditt inlägg igen och fattar lite mer i alla fall 🙂

  Jag hoppas också att det slutar med att det ska bli bättre för folket. Vet ju inte så mycket. Bara det jag sett på tv men det verkar som många har det svårt och speciellt på landsbygden.

  Har kungen mycket makt där?

  Nej jag har aldrig varit i Thailand men drömmer om att åka dit. Har du varit där många gånger?

 5. Peter Harold skriver:

  -> Nina
  Kungen i Thailand är mycket gammal och sjuklig, men han är fortfarande vid sinna sinnens fulla bruk så hans ord väger tungt. Militären gör inget utan att fråga honom.

  Fast miltärkupper i Thailand är ju en rutinsak egentligen… 😉

 6. Nina skriver:

  Ok jag trodde det men visste inte och ja jag har läst om deras militärkupper förr. Fast förr eller senare kan det gå mycket längre antar jag och jag tänker på folket bara.

 7. Chris skriver:

  Jag hoppas det lugnar ner sig. För jag hade tänkt fira min 50 års dag på Koh Chang, blev förälskad i den ön när jag var där 2002. Tyvärr har jag hört att det har hänt mycket på ön och turisterna har hittat dit. Där var inte så mycket folk när jag var där. Men det är ju 1 år till och mycket kan hända. Annars får jag väl fira det i lilla svedala.
  Annars allt bra med dig. Jag själv börjar återfå krafterna och kan ta ny tag i vardagen.
  Kram Chris

 8. Peter Harold skriver:

  -> Nina
  Det jobbiga är ju när ”folket” vill ha militärkupp… Känns så ologiskt!
  😉

  -> Chris
  Ja, att behöva trängas med turister är inte det man direkt längtar efter. Inte i synnerhet när man verkligen vill känna att man befinner sig i tropikerna, i en annan del av världen. Turister ser man ju nog av under industrisemestern… 😉

  Skönt att höra att du är på bättringsvägen! *kram*

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s