Change! Change… change? Eh…

Bästa läsare!

Jodå, ni har ju redan så fint listat ut det. Att jag inte är ett Obama Barack-fan…

Nej, det har inget att göra med hans hudfärg att göra. Nej, det har inget med att han vill att de socialt utsatta skall få det bättre. Nej, det har inget med hans frälsningslika retorik att göra… eh, jo, vänta lite. Backa bandet.

Hur var det med de socialt utsatta? Intressant nog undvek både Obama (dem) och John (rep) att nämna dessa grupper i sina debattter. Istället fokuserade bägge presidentkandidaterna sig på den amerikanska medelklassen. Och det är logiskt. De vill ha mer samtidigt som de har något att förlora. Så att Obama är de fattigas försvarare… njae, det stämmer nog inte. Å samtidigt är det ju ingen annan heller som försvarar dem.

Fast att inte bry sig om fattiga är ju inget brott för en amerikansk politiker. Däremot är det i mina ögon ett moraliskt brott att hänga upp sin politiska plattform på blott ett enda ord, och ett så betydelselöst ord: ”Change”.

Jag törs slå vad om en näve ”change”, växelmynt, på att Obama Barack kommer inom kort utsättas för någon form av svekdebatt. Om mitt väderkorn inte är helt felkalibrerat borde den svekdabatten kunnas genereras av hans utnämning av Hillary Clinton som utrikesminister. Låt mig förklara.

Nej, det har inte att göra med att Clinton var Baracks rival under primärvalen. Nej, det förhåller sig som så att det var just Clinton-administrationen som förberedde kriget mot terrorismen. Kriget mot talibanerna i Afghanistan var planerat redan under Bill Clintons tid i Vita huset. Och vi alla vet ju vem som VERKLIGEN styrde i Vita huset på den tiden…

President Bill Clinton och Hillary var ute och åkte bil ute i ödemarken. De stannade i en liten by för att tanka. Hillary sa att hon kände igen mackbiträdet.
” – Han och jag var ihop innan jag började i collage”, sa Hillary. ”-Tänk vad annorlunda det det hade blivit om Jake och jag fortsatt vara ihop”.
Bill skrattade lite hånfullt.
”- Hö, hö, så då skulle du ha bott här i obygden och sålt bensin…”
Hillary spände blicken i Bill:
”- Nej, jag menar att då hade Jake varit president istället!”

Någon praktisk förändring (vilket ju ”change” skall betyda) lär vi alltså inte märka av vad beträffar valet av utrikesminister i USA. Möjligtvis blir det en annan retorik i förbindelserna med de andra länderna, men Irak-krisen kvarstår, och det är fortfarande en kritisk situation i Afghanistan. Lägg därtill en rad andra ororshärdar som väntar på attt blossa upp.

Jag hade ju kunnat skriva några rader om Hillarys tidigare insatser inom utrikespolitiken, t.ex. hennes redogörelse om hur hon rusade i kulregnet under ett besök i forna Jugoslavien – vilket visade sig vara något helt annat i verkligheten när hennes påståenden kontrollerades. Men den saken hoppar jag över nu. Och hade det inte varit Obama som vann presidentvalet hade mitt blogginlägg idag haft rubriken ”Kommer gamle John McCain leva länge nog att få uppleva sitt eget installationstal?”. Se, det är alltid lätt att kunna vara elak. Bara man vill…! 😉

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Change! Change… change? Eh…

  1. Nina skriver:

    Jag ser ingen skillnad mot hur det är i Sverige. Skillnaden än så länge kanske är att den procent som hade det bäst ekonomiskt här har fått det ännu bättre och de med minst pengar har fått ännu mindre. Medelklassen ligger där i mitten men har höjt sig ett snäpp. Sedan ökar klyftorna mellan rika och fattigare snabbare här än i USA och då kan vi lätt räkna ut hur det kommer se ut här om några år.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s