Södertälje under attack

Bästa läsare!

Ni minns kanske hur CNN länkades över till svensk TV den 11 september 2001 med löptexten ”America under attack”. Något liknande kunde ha visats från Södertälje morgonen den 26 februari.

Tre fullbordade brandattentat mot lika många storbutiker i Södertälje, samt ett som kunde avstyras. Detta är faktiskt ett nine-eleven för Södertälje. Tre stora anlagda butiksbränder väcker nog samma slags trauma som New York-borna utsattes för, om än i ett mindre format, och utan blodsspillan.

Vi frågar oss givetvis vem som ligger bakom? Och vi undrar också när gärningsmannen slår till igen.

Vi vet inte om det rör sig om en ensam galning. Vi kan bara hoppas det. Är det en organsiation som ligger bakom attentatet så betyder det att flera galningar funnit en själsfrände i varandra, och då kan de trigga sig att gå hur långt som helst med att sprida förödelse.

Vi har exempel som varuhusmorden i Finland för några år sedan. Vi vet att det finns galningar som är kapabla att döda även i Sverige. Vi såg nu att det finns minst en galning som är kapabel att utföra ett välorganiserat seriebrott i form av mordbrand.

Det diskuteras just nu på bloggosfären om motivet till torsdagens dåd. Är det ett hatbrott mot USA/Israel där man skall skrämma handlarna att sluta sälja varor från dessa länder? Är det den lokala maffian som demonstrerar vad som sker om man inte betalar beskyddarpeng? Eller är det ett sätt att styra stormarknadskonsumenterna över till småhandlarna?

Jag hoppar över lustifika idéer som att stormarknadsbränderna är happenings utförda av konstfackelever, även om jag själv är frestad att påstå att det är Estrellas nya heta chili-chips som självantänt… hirr, hirr, galghumor.

Oavsett vilket motiv gärningsmannen hade när han/hon vållade dessa mordbränder står en sak klar: Samhället Södertälje har drabbats av ett mycket allvarligt problem. Och för att åtgärda det är man tvingade att gå till botten med hela problemet. En halvmesyr till insats från Södertäljes kommunledning kommer straffa sig, och staden bli dömd till evig brottslighet. Och dåden kommer att få spridning över Sverige.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Södertälje under attack

 1. Witch skriver:

  Och varför är just Södertälje så drabbat?
  Finns det någon bakgrund till det?

 2. Peter Harold skriver:

  -> Witch
  Man kan bara spekulera. Det råder ett klimat i Södertälje som ger grogrund för kriminalitet. Jag vill inte påstå att det är laglöst land, men å andra sidan har jag bara varit där på dagen.

 3. Henke skriver:

  Södertälje har väl stora problem med invandrargäng. En teori som framförts var att handlarna i mångas tycke sålde för mycket griskött…

  /Henke

 4. Peter Harold skriver:

  -> Henke
  Det tycker jag låter intollerant i överkant av fläskhatarna, även för att kunna vara en korrekt islamistisk ståndpunkt. Då är det troligare att brandattentaten bejakas av sådana som tycker illa om ”feta svenskfödda ICA-handlare”, om man skall spekulera i den riktningen. För vem tjänar på att ICA och Willy har stängt? You do the math, sir! 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s