Om Södertälje vill man inte tro…

Bästa läsare!

Om Södertäljebränderna är det mycket man inte vill tro, om jag får tro de många bloggar jag läst under kvällen. Jag skall inte peka ut några skribenter, men sammanfattar mina intryck av dem på detta viset:

1. Man tror inte att det är maffian som ligger bakom butiksbränderna. Och jag kan hålla med. Varför bränna ner en hel affär istället för att bara anlägga en ”varnande” eldsvåda i containern utanför? Nu kommer de nedbrunna Willy- och ICA-butikerna inte generera någon inkomst för eventuell beskyddarverksamhet. Dessutom har ju dåden skapat polisiär uppmärksamhet.

2. Man tror inte att det är vänsteraktivister som ligger bakom. Denna slutsats kan ju ha färgats av att vederbörande bloggskribenter själva är vänstergängade i dubbla lager… Fast man får väl förlita sig på att socialistiskt sinnade hulliganerna historiskt sett inte begått såna här brott. Om man undantar förstörda minkfarmar, nedbrända mjölkbilar, förstörda Mc Donalds-restauranger, våldgästande på Sverigedemokraternas partistämmor, klistermärkeskampanjer med idolen Che på elskåp…

3. Butiksbränderna beror inte på att de drabbade butikerna förestås av feta etniskt svenska butiksföreståndare som kör BMW 740i, och att alla småhandlare i Södertälje är av vilken annan nationalitet som helst förutom svensk. Själv kan jag inte kolla upp ifall förutsättningarna för denna teori stämmer, fast jag får medge att det skulle kännas besynnerligt att bifalla krav på näringsförbud för invandrare.

4. Vad skulle nynazisterna tjäna på att ICA, Willy och Tempo står i ljusan låga? Jo, några bloggar funderar på om inte det är högerextremister som ligger bakom dåden. I detta fall vill man inte tro att nynazisterna är oskyldiga. Bränderna i Södertälje är en slags nutida Kristallnatt, om jag uttolkar bloggskribenterna rätt. Extremhögern offrar de svenska butikerna för att ge Södertäljes invandrare dåligt rykte, är andemeningen. Frågan är om det isf är nynazisterna som står för de dagliga bilbränderna, skottlossningarna mot polisstationer, stenkastning mot ambulanser och brandbilar, etc, etc?

Personligen tror jag INTE att butiksbränderna har anlagts av konstfackstudenter eller viktväktaraktivister som hatar potatischips. OM jag har fel så betyder det att Sverige bytt namn till Kungariket Grönköping. Dock vill jag inte utfästa något lufte om att förpläga mig min hatt som straff för eventuell felbedöming.

Man kan notera att bränderna inte är helt bortglömda i medierna trots schlageryra. Skam vore annars. Eventuellt står vi inför landets farligaste kris. Inte ekonomisk, utan politisk, moralisk och kulturell. Då måste vi vara på tå. Både för att skydda oss mot yttre dumhet som såväl dito inre.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Sociala medier. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Om Södertälje vill man inte tro…

 1. Mike skriver:

  Just passing by.Btw, your website have great content!

  _________________________________

 2. Alex skriver:

  ”Man tror inte att det är vänsteraktivister som ligger bakom. Denna slutsats kan ju ha färgats av att vederbörande bloggskribenter själva är vänstergängade i dubbla lager…”

  Bloggosfären är ju knappast vänsterdominerad? Ingen sorts media i Sverige är ens i närheten av det.

  Anledningen till att polisen, SÄPO och svensk handels säkerhetschef (till skillnad från media, journalister och liberala sk. ”experter”) inte ger så mycket för politiska motiv är att… det vore helt ologiskt. Det finns ju inga politiska motiv?

  Vad skulle en politisk gruppering tjäna på att bränna ner matvarubutiker? Hur skulle det skänka några sympatier? Hur skulle det föra kampen framåt? Vad skulle målet vara? ”Amerikanska varor”? Låter inte det fruktansvärt långsökt? Amerikanska varor finns ju i varenda butik i hela landet, och varför skulle man vara emot amerikanska varor? Jag har aldrig stött på någon vänsterextremist som är det.

  Och även om det fanns motiv, vore det värt risken? Inte nog med att man riskerar långa fängelsestraff, man sätter dessutom igång en enorm repressionsvåg samt folkit antipati mot vänsterrörelsen. Varför skulle man vilja riskera något sådant? Det är ren dårskap. Jag tycker allt att politiska motiv låter oerhört långsökt.

  ”Om man undantar förstörda minkfarmar, nedbrända mjölkbilar, förstörda Mc Donalds-restauranger, våldgästande på Sverigedemokraternas partistämmor, klistermärkeskampanjer med idolen Che på elskåp…”

  Nu buntar du ihop helt olika sorters rörelser i samma fack. Djurrättsrörelsen är inte per definition socialistisk (även om jag tror att de flesta ser sig som socialister) och har inte direkt något att göra med vänstern i övrigt. McFucker-group var ett par tokiga ungdomar som agerade helt på eget bevåg utan något som helst stöd från någon del av den övriga vänstern. Våldsgästande på SD-stämmor är en AFA-grej och Che-klibbor… det är väl RKU möjligtvis. Dessa grupper, individer och rörelser är som sagt helt olika.

  Den sk. ”våldsvänstern” består i Sverige av kanske 2-300 personer, främst AFA och RF. De är tämligen isolerade även om de har visst samarbete med ett par andra vänsterradikala grupper. AFA och RF använder sig av våld, men aldrig i helvete att de skulle bränna ner matvarubutiker, det är en helt annan grej och på en helt annan nivå. Dessutom så är dessa grupper tillräckligt politiskt och strategiskt medvetna att de vet att något sådant vore ren idioti, dessutom så har man som sagt knappast något emot amerikanska varor eller matvarubutiker.

  Så jag tippar på organiserad brottslighet och ekonomiska motiv, man undanröjer konkurrenter helt enkelt till förmån för de butiker som man själva kontrollerar. Mitt andrahandstips (långt bakom) är ett mindre antal tokiga individer utan något bredare samröre.

 3. Anders skriver:

  Vad oväntat att vänsterextremisten Alex ovan försöker bortförklara allting. Det hade man ju verkligen inte väntas sig. ”Våldsgästande på SD-stämmor är en AFA-grej”. Det är det inte alls. Expo, Ung Vänster, SSU, IMÄI, RF, RKU och så vidare… Det finns många vänsterorganisationer som använder våld mot Sverigedemokraterna.

 4. Henke skriver:

  Jag trodde inte att det fanns så naiva människor som Alex längre…

  /Henke

 5. Peter Harold skriver:

  -> Mike
  I thought it was your spam-generator… Thanks for your greetings.

  -> Alex
  Nej, jag skrev inte att jag anser att bloggosfären är vänsterdominerad. Däremot att de som anser att vänsterextremistiska aktivister inte är inblandade är måhända själva vänsterorienterade av det retoriska tonfallet att döma.

  Att det inte finns politiska motiv är ett påstående som inte stämmer. Och att hänvisa till att minkplågarna (aktivisterna som släpper ut minkar att svälta långsamt till döds i naturen), mjölkbilsbrännarna, flygplatsockupanter och Mc Donaldssabotörerna till att ligga helt utanför Södertäljebrändernas sfär är fel av två skäl. Vi vet (eller snarare polisen) att många aktivister är allround. De kan på en vecka ha flera aktiviteter på gång inom och utanför landet där syftena är helt väsensskilda. Man har nätverk och rekryterar hjälp av varandra. Lojaliteten är hög gentemot ledarna. Många ungdomar offrar sig glatt för att bli prickade av lagen. Att sätta eld på livsmedelsbutiker är en smal sak för dem. De saknar respekt för lagen och privat egendom (vilket iofs inte är unikt för socialistiska ungdomar utan även för andra icke politiskt engagerade barn). De anser att ändamålet helgar medlen. Så med andra ord gör jag inte alls fel när jag buntar ihop olika rörelser. Därmed inte sagt att det verkligen var vänsteraktivister som genomförde mordbränderna i Södertälje. Listan över ”misstänkta” är lång. Gediget lång.

  Om dessa händelser begränsas till Södertälje är jag också starkt benägen att misstänka att mordbränderna är blott ett tecken på att vardagskriminaliteten i staden nått en ny dimension.

  Man bör dock ha i åtanke att många unga socialister (i synnerhet efter den borgerliga valsegern 2006) tycker att demokrati är piss, och att det enda sättet att förändra samhället är genom våldsmedel, d.v.s. det yttersta uttryckssättet för Revolutionen. Så motiv finns. Och det gör det även för andra grupper som verkar i Södertälje.

  -> Anders
  Jag skall villigt erkänna att det finns dragspelsentusiaster som också blivit hotade av Ung Vänster-medlemmar, men det är en annan historia…

  -> Henke
  Det är deras medverkan som gör att man kan le trots att debattämnena är dödsallvarliga… 😉

 6. Henke skriver:

  Marita Ulvskog måste ha varit ung då på 70-talet när hon kallade borgarnas valseger för statskupp… 🙂

  /Henke

 7. Peter Harold skriver:

  -> Henke
  Ja, fast jag minns inte om hon hade lämnat KPLM(r) eller vilket gäng hon var med, eller om hon hunnit ansluta sig till det andra partiet med lite mer makt. Och nu skall hon in i EU-parlamentet…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s