Komplett

Bästa läsare!

Ett litet missöde i fredags kväll såg till att minimera min tid vid datorn under helgen. Lilla Fröken Harold fick panik när hon hörde att TV-programmet ”Let’s Dance” börjat ute i vardagsrummet så att hon sprang iväg med modemkabeln runt fötterna. Men istället för att snubbla och slå ut tänderna mot golvet så tog hon datorn med sig i flykten… Jäkla otur.

I övrigt så har jag firat min helg genom att högtidligt fullborda min samling av på svenska utgivna romaner av författaren Jules Verne. Jag borde egentligen kunna säga exakt hur många titlar det är frågan om, men minnet sviker mig just nu. Det är i alla fall tillräckligt många för att det skulle ta många år innan samlingen blev komplett.

”Mistress Branican” heter verket. Den gavs bara ut på svenska en enda gång och har fallit i glömska sedan dess. Varje dag under fem års tid har jag tre gånger om dygnet kollat av antikvariat.net och bokborsen.se för att få tag i boken. Utöver det har jag letat på loppmarknader och bland de återstående riktiga butiksantikvariaten. Äntligen är sökandet över!

Så vad gör man när man till slut har alla böcker man så innerligt letat efter? *fett frågetecken*

Jag kom på en ganska smart idé nu när jag hamnat i denna situation. Varför inte ta och läsa dessa böcker? Sanningen är den att det är bra många böcker i  min samling som är inköpta men olästa; ett tecken på att jag skulle vara biblioman och inte bibliofil – och det trivs jag inte med. Jag har alltså legat på rygg med Mistress Branican på min mage nu i helgen.

”Mistress Branican” ger mig en ny syn på Jules Verne. Det är en enormt lång startsträcka på berättelsen. Vi får ta del av persongalleriet under flera kapitel, och redan från början är det uppenbart vilka som är ädla, och vem som inte är det. Men det finns en smärta i berättelsen som jag aldrig känt i någon av hans tidigare verk.

Mrs Branicans man – som är kapten – far iväg med en tremastare från hemstaden San Diego med destination Calcutta. När Mrs Branican någon månad senare beger sig ner till hamnen för att höra nyheter från sin bortreste make av ett hemkommande fartyg så faller hon överbord och tappar sitt lilla småbarn som försvinner i djupet. Mrs Branican blir vansinnig av sorg. Och snart står det klart att även kapten Branican med stor sannolikhet omkommit; fartyget kom aldrig fram till destinationsorten.

Berättelsen känns väldigt sorglig, och det kan vara en av anledningarna till att den aldrig återvänt till de svenska bokhandlarnas hyllor. Detta är en bok för äldre ungdomar och vuxna. Om tiden tillåter skall jag försöka skriva av boken och ge den en lite modernare – eller i alla fall begripligare – språkdräkt. Vore skoj ifall boken fick en andra chans att möta läsekretsen.

Hälsar eder Peter Harold

P.S. Ser f.ö. att någon hittat till Skrivarens blogg idag genom att söka på ”jules verne smisk”. Om den för ämnet nyfikne ser denna postning igen så må han/hon höra av sig för mer information. D.S.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Litteratur och märktes . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Komplett

 1. Witch skriver:

  Har du funderat på det där med ljudböcker? Du kan lyssna på dem, medans du gör andra saker?
  Jag lyssnar tex när jag är ute och promenerar, vilket är ett perfekt sätt att förena nytta med nöje!

 2. Peter Harold skriver:

  -> Witch
  Ah! Tidseffektivt! 🙂

  Jodå, jag har fått överta en MP3-spelare som jag tänkte använda till att lyssna på uppläsningar. Fast jag tänkte i första hand använda den till att lära mig språk och promenera samtidigt. Min hjärna behöver fräscht syre, och det verkar jag numera bara få när jag går.

 3. Witch skriver:

  Hade samma tanke faktiskt från början, men det kändes lite fånigt att gå omkring och mumla finska fraser medans man gick på promenad, allra helst när man rörde sig i samhället.
  På något sätt hörs det att man inte pratar i telefon utan man upprepar något…. näe så jag övergick till böcker! 😀

 4. Peter Harold skriver:

  -> Witch
  Fast jag tror att folk kommer titta snett på dig om du går omkring med en finsk språkbok och pratar för dig själv… De kommer nog tro att du är någon hitrest fanatiker eller något liknande! *skojar*

 5. Svante Kjellberg skriver:

  Hej jag hade också en gång en komplett Jv samling men mycket blev förstört för några år sedan i en brand bland annat Mistress Branican. Jag insåg först då hur sällsynt den svenska upplagan är. Här fått nöja mig med att ladda ned den som engelsk e bok. Det spännande med. J. V nu förtiden att det kommit fram både böcker som aldrig kommi t ut på svenska eller engelska vilket har varit trist för den som inte kan franska

  • Peter Harold skriver:

   Det var tråkigt att höra att samlingen och sannolikt mycket annat blev förstört. ”Mistress Branican” är mycket sällsynt. Det är i och för sig ett alster som inte slog särskilt bra vare sig i hemlandet Frankrike eller ens här hos oss. Dock är den förtjänstfullt romantisk, och en av få böcker av Vernes penna där en kvinna får ha en så framträdande roll. Men i mycket är det en blek variant av ”Kapten Grants barn” och en orgie i geografi.

   Jag hoppas att någon gång ha gott om tid och tillräckligt med pengar att ge ut de mindre kända verken samt några nyöversättningar.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s