Klimatångestprofit – en upplysande text

Bästa läsare!

”En timma för jorden”, eller ”Earth Hour”, kallas den kampanj som Världsnaturfonden dragit igång och som skall manifestera kampen mot klimathotet. Under en timma förväntas miljarder människor världen runt försätta sitt livsutrymme i mörker – bara för att skicka en tydlig signal till alla makthavare och politiker om att man måste göra något åt klimatförändringarna.

Bullshit!

Jag skulle istället vilja se ett upplysningsarbete ifråga om klimatförändringarna och ”klimathotet”. Jag skulle vilja att varje medborgare ägnade denna utvalda timma åt att studera kritiken mot klimatalarmismen. Det finns ett antal viktiga punkter av vilka jag valt ut några:

 • Klimatet är inte statiskt. Det förändras oavbrutet. Sedan sekelskiftet har de omtalade temperaturhöjningarna klingat av. Samtidigt har koldioxihalten i luften fortsatt öka. Ifrågasätt sambandet mellan klimatförändring och koldioxid. Solen har den största inverkan på vårt klimat; se t.ex. El Nino (som kommer tillbaka nu).
 • Det råder inte alls konsensus (samstämmighet) inom forskarvärlden om klimatförändringarnas ursprung. Tvärtemot vad FN:s Klimatpanel (och svenska politiker) säger är de flesta forskare säkra på att klimatförändringarna beror på en rad komplicerade och naturliga faktorer.
 • Klimatalarmisterna hävdar att ”klimatförnekarna” sponsras av oljeindustrin. I själva verket finns det t.o.m. svenska statsfinansierade forskare (som hävdar naturliga klimatförändringar) som absolut inte betalas av oljeindustrin. Dessutom är klimatfrågan sekundär för oljeindustrin; oljereserverna är ändliga och en omställning av deras verksamhet kommer att ske av naturliga skäl.
 • De som verkligen profiterar sig på klimathotet är ”miljöhjältar” som den forne ex-vicepresidenten Al Gore. Han äger ett företag som säljer s.k. ”utsläppsrätter”. Mot betalning till hans företag ges du rätt att släppa ut en viss mängd koldioxid. Glöm inte också att s.k. ”klimatvänliga” produkter är mer regel än undantag i dagens reklam.
 • Det finns politiker och företrädare inom miljörörelsen som hävdar att koldioxid är en förorening (eng. ”pollution”). I själva verket är koldioxid en naturlig gas. Utan koldioxid skulle vi inte ha växtlighet. Utan växtlighet skulle det inte finns syre på jorden. Utan syre – inga människor.
 • Företrädare för miljörörelsen hävdar att koldioxihalten nu är så hög att växterna inte kan absorbera den. I själva verket visar aktuell forskning att den tropiska djungeln växer snabbare än någonsin (i massa) och därmed absorberas ännu mer av den totala koldioxiden.
 • Människans utsläpp av koldioxid är ytterst liten i förhållande till den naturliga mängden koldioxid. Mest släpper haven ut. Det är dock viktigt att ha i åtanke att den största växthusgasen är vattenånga. Här är havet igen den största generatorn av växthusgas. Och utan växthusgas skulle planeten vara obebolig.
 • Om man spenderar en timma på att läsa fakta om klimatet och inte enbart politisk propaganda så förstår man hur komplex klimatfrågan är, och hur många olika faktorer som spelar in på hur och varför klimatet förändras och utvecklas. Solstrålning, kosmisk strålning, luftföroreningar, sandpartiklar från öknar, vegetation, o.s.v. Komplexiteten illustreras kanske bäst av att utförda s.k. ”klimatmodeller” visat sig stämma illa med verkligheten.
 • När medierna refererar till FN:s Klimatpanel skall man alltid ha i åtanke att deras stadgar säger att de endast skall förklara klimatförändringarna utifrån människans inverkan. Det betyder att de i alla sina larmrapporter utesluter eller nonchalerar naturliga förklaringar. FN:s Klimatpanel är en politisk organisation. Politiker vill ha makt.

Nu när det är kristider vill jag att du – min käre läsare – funderar lite extra på ”de goda” exemplen där man redan släckt ner ljuset. Se denna bild som jag hetlänkat från bloggen Stockholm Cafébabel.com.

Nordkorea har Earth Hour varje dag och natt. Folket svälter till döds för att den dogmatiska regimen inte tillåter demorkati och utveckling. Vill vi i miljökampens namn förvandla våra demokratier till ett Nordkorea?

Nordkorea har "Earth Hour" varje dag och natt. Folket svälter till döds för att den dogmatiska regimen inte tillåter demokrati och utveckling. Vill vi i klimatkampens namn förvandla våra demokratier till ett Nordkorea?

Om du släcker ner ljuset under Earth Hour så gör du faktiskt inget som är verkningsfullt för miljön. Däremot är du med i en manifestation som säger till politikerna: ” – Hej, jag är rädd för klimatförändringar. Jag är så rädd att jag till och med okritiskt accepterar skattehöjningar och försämrad välfärd för att klimatet inte skall förändras.”

Resultatet blir att politikerna tar mer av dina pengar (miljöskatter) och stiftar lagar som gör det svårare för dig att behålla ditt jobb (och kanske din bil). Förhoppningsvis slipper du svälta som de gör i det CO2-vänliga Nordkorea. Men klimatet – det förändras vare sig du eller politikerna vill det. Jag hoppas att jag lyckats sprida lite ljus över denna mörka fråga.

Hälsar eder Peter Harold

P.S. Den som till äventyrs ändå är bombsäker på att människans koldioxidutsläpp kommer orsaka världens undergång kan dra sitt strå till stacken: Istället för att släcka en lampa kan han/hon ta och hålla andan under den aktuella timman som Earth Hour varar. Då är vi genast en koldioxidkälla mindre. D.S.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Energi, Utbildning & forskning. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Klimatångestprofit – en upplysande text

 1. ginger06 skriver:

  Men du, en eventuell framtida mörkläggning kommer förståss även att drabba politikerna. Lika så gott att de ser på alternativen på riktigt allvar. En liten försmak på ett dystert liv, så att säga.

 2. chris skriver:

  Ditt tillägg var bra. Lyckades dra på mig en ny förkylning när jag var i Tyskland. Sänglägge nästan hela veckan. Fick handlat lite öl och vin iallafall. Fick köpt mitt favorit öl, det tjeckiska Staropramen, det ljusa. Ska finnas mörkt också, men är inte glad i mörka öl. Vinet blev Sydafrikanska både vitt och rött. Sen slank en vit rom med hem, ska testa och göra mojitas.
  Kram Chris

 3. Peter Harold skriver:

  -> Ginger 06
  Ja, redan nu ser det ganska mörkt ut. Fast det verkar vara så att världskrisen drabbar lite olika här och var. När det gäller finanskrisen så känns det som att börser och banker blir hysteriska – ett slags flockbeteende. De skulle behöva gå tillbaka de gammeldags börserna där rapporterna skickades med båt över havet! 😉

  -> Chris
  Stackare! Men det låter som att du fick med dig en hel del medicin från resan! Staropramen är en av Mrs Harolds favoriter. De dagar hon får dricka en sån brukar hon inte slå mig… 😉

  Krya på dig!

 4. Kojiki skriver:

  Vi behöver kanske en kraschad världsekonomi för att politker ska börja tänka om..en bilindustri och bankkris som drar sina sista suckar och all den girighet som har kommit i dagern….

  Jag släckte faktiskt mina lampor med tanke att jag är och har varit beredd att göra något för miljön i solidaritet med alla andra vanliga människor på vår vackra blå planet..den vackraste av dem alla och ska så förbli…Jag vill dra mitt strå till stacken i den mån jag kan och redan gör även om det är väldigt lite!

  Kul med en liten tjej i bloggvärlden !

 5. Peter Harold skriver:

  ->Kojiki
  Jo, det är helt rätt att man skall göra något för miljön, och att enda förutsättningen för att det skall lyckas är att alla drar sitt strå till stacken.Men man måste vara jätteförsiktig och skilja de verksamma metoderna för att uppnå en ren miljö mot de ”kampanjer” som bygger på populism. Vår jord står för värre hot än klimatförändring. Och om vi bestämmer oss för att avveckla vår välfärd kommer vi inte ha möjlighet att anpassa oss till de faktiska klimatförändringar (som inte beror på oss människor) som eventuellt kommer äga rum inom 50-100 år.

  Om vi tror att politikerna löser våra problem genom att ge dem fria händer, då kan det gå hur illa som helst. De tänker inte längre än till nästa omval, även om de använder vackra ord om planetens framtid.

  Jodå, jag tycker att det är kul att hon gillar att skriva. Men jag är lite orolig eftersom jag inte kommer ha så bra koll på vad hon skriver innan hon trycker på postninsgknappen. *nervös*

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s