”Piraterna” måste träna på retoriken

Bästa läsare!

Jag skall för en gångs skull försöka prestera något exklusivt. Det är ingen idé att slå in öppna dörrar. Däremot är det en utmaning att öppna de portar som skulle behöva ställas på gavel ett tag och släppa in lite ljus där det finns mörker.

Det har väl inte undgått den nyhetstörstande läsaren att Piratpartiet haft en medlemstillströmning efter The Pirat Bay-rättegången som är utan dess like. Jag säger givetvis grattis till Piratpartiet (jag finns själv med i deras medlemsstatistik sedan tidigare, men är ointresserad av fildelningsfrågan)!

Nu har jag inte för avsikt att ställa upp som valarbetare i partiet. Dels för att jag begränsat mitt uttryckta stöd till Piratpartiet att omfatta valet till EU-parlamentet i år (och vi får se senare hur jag ställer mig när det blir Riksdagsval). Men också för att min tid och ork är begränsad.

Trots det vill jag tjäna Piratpartiet med mina idéer. Och den bästa tjänsten jag kan ge dem just nu är lite kritik mitt i all framgång med medlemsrekryteringen.

Jag skall dock be att få vara svepande i kritiken. Och jag skall egentligen inte säga ”Piratpartiet” utan snarare ”Piratrörelsen”. För det handlar faktiskt om en folkrörelse. En folkrörelse som är betydligt mer vital än den svenska socialdemokratin och den borgerliga gräsrotsverksamheten – tillsammans.

Därför riktar jag min befogade kritik mot ”Piratrörelsen”: De är väldigt dåliga på retorik. Eftersom vi talar om ett förestående val där Piratrörelsens tankar och idéer skall kommuniceras ut till väljarna (som kanske vet lika lite om sakfrågorna som de nuvarande politikerna i Riksdag och EU-parlament) så vill jag t.o.m. säga att ”piratfolket” är katastrofalt dåliga retoriker när de intervjuas i radio och TV.

Nej, nej, nej, nej. Jag vill inte påskina att jag skulle vara bättre, för det är jag inte.

Jag tänker inte peka ut några namn (den som skon passar får skon ta). Men jag skall däremot framföra en gissning om varför de låter som de gör. Jag dömer dem efter mig själv: Vi är såna människor som tycker att det är lättare/bekvämare att säga vad vi tycker i skrift, t.ex. i en blogg. Vi tar oss tid att formulera våra ord – innan vi skriver ner dem.

När sedan en mikrofon trycks upp i näsan, eller man tvingas deltaga i en direktsänd utfrågning i radio via sin burkiga mobiltelefon, då störs ens tankebanor. Då får man inte frid att tänka ut ett sammanhängande och begripligt svar som skall träffa mottagaren. I detta fall lyssnaren/TV-tittaren via reportern.

I den här frågan vet jag vad jag talar om eftersom jag utsatt mig för en kurs i medieteknik. Det var hemskt otäckt – och nu talar jag inte enbart om den skräckfyllda upplevelsen av att höra sin egen inspelade röst! Att bli intervjuav av en blodvittrande nyhetsreporter med oföränderligt stelt ansiktsuttryck är… *ryser* (Sedan finns det ju reportar som Göran Åhgren som kan charma sina intervjuoffer till att babbla på så att de t.o.m. säger det man absolut inte skulle vilja ha med i sändningen…)

Så nu har jag nog sagt det få Piratpartister vågat säga öppet: Vi behöver bli bättre på vår retorik. Den verbala förmågan är bristfällig. Utbildning och träning!

Det är tyvärr ett felgrepp om man nöjer sig som Piratpartist med att leva efter tesen: ”Det är vad du säger som är det viktiga, och inte hur du säger det”. Det är fel. Det är viktigt vad du säger, men det är lika viktigt hur du framför budskapet. I alla fall om man skall få väljarna att anse att man är ett trovärdigt alternativ som politisk rörelse, och inte bara en studentikos sammanslutning som försöker göra uppror mot de etablerade partierna.

För min egen del har jag inget val; hittills är det bara Piratpartiet som visat sig vara trovärdiga i kampen mot Bodströmssamhället. Det är den enda fråga som jag anser är viktig just nu, och som är politiskt påverkbar.

Hälsar eder Peter Harold (pp) som hoppas att partikollegorna uppfattar detta inlägg som avsänt i all välmening.

P.S. Klockan är kvart i tolv på natten när jag skriver. Hav förbarmande i era omdömen när ni kommenterar denna postning… D.S.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till ”Piraterna” måste träna på retoriken

 1. Kinks skriver:

  Åh! Jag drog en lättnadens suck efter att läst ditt inlägg! Du skriver alltså bättre än du talar? Och jag talar ju i min tur bättre än jag skriver! Förstår du vad det betyder? Nu vågar man ju faktiskt fundera på detta framöver (på riktigt) att våga träffa den store Peter Harold på det där speciella fiket jag drömde om en gång;-)

  P.s jag antar att du efter den sena postningen i natt då fortfarande ligger och sover som bäst! *blink blink*

 2. Peter Harold skriver:

  -> Kinks
  Du menar att jag sitter där stum och du bara pratar på?!! Så när jag vill säga något skjuter jag fram en liten lapp till dig…!!! 🙂

  Nåja, det finns ögonblick då jag kan säga något klokt på det orala viset, men brukar alltid vara en ingivelse i tillfället. Finns det ett sätt för mig att få hjärnan att vara helt tom när jag skall hålla låda så är det att ha tränat manuset i huvudet hela kvällen innan.

 3. Uppfattat i all välmening!

  Och ja — vi är fortfarande nya framför kameran. Även de mest vana.

  Men vi är heller inte rädda för att göra fel, för det är bara så vi kan lära oss. Det är först på sistone som vi har börjat få hjälp av mer erfarna coachare på just den arenan.

 4. Peter Harold skriver:

  -> Rick Falkvinge

  Tack för att ni uppfattar det på rätt sätt. Just nu råder en god medvind för partiet, och fortsätter den medvinden inför EU-valet (vääääldigt nära nu) så kan vi lita på att medierna kommer att syna partiet hårdare, och vara tuffare när det kräver svar på sina frågor. Omsvängningen i mediernas attityd kan komma snabbt, och då måste man vara vässad. Eller inoljad….

  Min anmärkning gäller också folk inom ”piratrörelsen” som uppträder i medierna även utan partibeteckning.

 5. MHelene ibland och heaven ibland, kan inte bestämma mig:) skriver:

  Jag kan knappt beskriva min glädje i ord här:)
  Jag ska själv rösta seriöst för första ggn i mitt liv…och du skrev det jag har försökt få fram till släkt och vänner(jag får faen inte fram det lika enkelt och koncist som du) ….”hittills är det bara Piratpartiet som visat sig vara trovärdiga i kampen mot Bodströmssamhället.”.
  Jag röstar ju fortfarande svenskt, EU och riksdag och känner att pp verkligen behövs i eu = …..Italien och jag behöver pp:)

  Kritiken var bra…..sånt behövs och får dem att växa såklart….

 6. MHelene ibland och heaven ibland, kan inte bestämma mig:) skriver:

  Glädje för att du röstar så klokt alltså:)

  *förtydligar

 7. MHelene ibland och heaven ibland, kan inte bestämma mig:) skriver:

  Men….jag hoppas att pp inte kommer att fastna i en sorts, om man får kalla det så, ‘Djurfarmen’fälla och bli som de som var innan…

  Det de brinner för och engagemanget slår allt just nu….och jag hoppas att det inte går förlorat med inlärandet och kameravanan.

 8. Peter Harold skriver:

  -> MHelene ibland….med-total-beslutsångest-vad-vad-beträffar-val-av-nick-men-jag-vet-vem-det-är…

  Den svåraste fällan sitter de i redan idag. Och det är en benägenhet att inte lyfta sig framgångsrikt från att vara ett en-frågeparti. Jag har sett i deras interna diskussionsforum att man undviker många ämnen. Det tror jag inte är lämpligt eftersom (pp)s väljare är extremt engagerade (åtminstone mentalt) i politiska spörsmål som har en frihetlig touch.

  Med tiden lär de väl kunna utveckla sig till att kunna kämpa för mer än ett fåtal hjärtefrågor, men det kräver ett bra ledarskap. Och engagerade medlemmar.

 9. heaven skriver:

  Klippt ur princip-programmet ”Piratpartiet eftersträvar inte att sitta med i någon regering. Vårt mål är att utifrån en vågmästarställning i riksdagen stödja en regering som på ett bra sätt driver de frågor vi har i vårt program. Vi kommer i så fall att stödja den regeringen i de övriga frågor där Piratpartiet inte tar ställning.

  För att kunna enas som rörelse tar vi inte ställning i andra politiska frågor som inte har samband med de principer vi här deklarerat. Vi förenar oss kring värnet om rätten till ett privatliv och kritiken av upphovsrätt och patent.”

  Utvecklingen är jag nyfiken på….kommer höger och vänster fortsätta vara lika enade som de är idag? Det som enar är ju den fria tanken, önskan om ett fritt samhälle….kan vänstermenschen blunda om pp stöder högern i andra viktiga frågor och tvärtom? Eller kommer pp bli ‘tvungna’ att utveckla sitt partiprogram?(vilket jag hoppas på) och hur skulle ett sånt program kunna se ut för att göra alla nöjda?

  Att göra alla nöjda vet vilken förälder som helst att det inte går:) så ngn sorts utveckling av partiet måste nog ‘fram’…

 10. heaven skriver:

  *asg åt din pil-text förresten…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s