Disneydags: Kalle Anka som nazist

Bästa läsare!

Som Ni redan vet är Timon och Pumba mina favoritfigurer hos Disney. I synnerhet när de svenska rösterna sätts av de oefterliknerliga Bo Maniette och Anders Öjebo. Så mer än en gång har jag faktiskt suttit och kollat på Disneydags på SVT tillsammans med min dotter när hon var mindre. Bara för att få se och höra det härliga tokparet.

Självfallet skall Kalle Anka vara med i Disneydags. De gamla klassikerna är faktiskt fortfarande hyfsat underhållande. Dock har jag inte sett detta avsnitt där Mr Donald Duck gått med i Nazistpartiet…

Med största sannolikhet dateras denna film till tiden före eller under 2:a Världskriget. Mycket av propagandan (hos bägge sidorna) vände sig även till barnen. Det var ju trots allt deras fäder som skulle åka iväg till slagfältet för att dö.

kalleankanazist

Medan dylika filmer som dessa ligger öppet på t.ex. YouTube är det lite svårare att få tag i ”motståndarnas” material. Och när det är frågan om mörkerideologin nationalsocialism märker man att en hel del material är synnerligen svårtillgängligt.

Ett exempel är ett motorhistoriskt  skrivprojekt där jag är involverad. I det projektet behövde jag kolla en del uppgifter i den amerikanske industrialisten Henry Fords antisemitiska bok ”Den internationelle juden” från 1923. Alltså tio år innan Adolf Hitler på allvar lyckades gripa makten i Tyskland. Den boken lämnas inte ut av Kungliga biblioteket. Anledningen till avslaget? Jo, att det finns skäl att boken skall bevaras.

Vad har man för nytta av en bok som man inte får läsa? Det känns lite som det som nazisterna ägnade sig åt på 1930-talet…
Censur kallades det för.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Film, Litteratur. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Disneydags: Kalle Anka som nazist

 1. carbil skriver:

  Usch vilken mardröm herr Anka hade!
  Fantastiskt roligt klipp som jag nyligen tittade med junior. Men vad tusan gjorde tavlorna med Hitler på monteringsbandet, harr harr?
  Gullig gök i gökuret…

 2. Peter Harold skriver:

  -> Car Bil
  Ja, en sån mardröm vore inte angenäm att ha! 😉 Fast jag tycker jag känner igen mig i Kalle Anka från gång till annan. Han är väl den mänskligaste karaktären i ur-Disneys produktion.

 3. heaven skriver:

  Det kanske inte finns så mycket av motståndsmaterial att få tag på…

  Kan man inte be ‘bibblan’ att kopiera några sidor bara?

 4. heaven skriver:

  Och

  Grrr…….bara mina morbröder dör så ska du få del av det som finns i deras ‘skattkammare’…

  Tyvärr är de 3 och vid god vigör änsålänge:)

 5. Peter Harold skriver:

  -> heaven
  Det är som med den där tanten i Frankrike. Hon var väl runt 70 och sålde sitt hus till en medelålders man med villkoret att hon skulle få bo kvar där tills hon dog (vilket alla räknade med skulle ske ganska snart). Sist jag hörde om henne hade hon fyllt 99 och husägaren hade själv blivit en gubbe…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s