Inflytande? Nä, utflytande tack!

Bästa läsare!

I Sveriges Radio uppmärksammas att Piratpartiet är favorit bland väljare som inte tänker rösta. Det låter… som en märklig attityd. Fast bakom det resonemanget finns logik.

Det är väldigt många väljare som är trötta. Som är desillusionerade. Som känner en bedövande känsla av maktlöshet. Vad gör en eller två piratpartister för skillnad i det nästan tusenhövdade EU-parlamentet; ett parlament som gång efter annan framstår som maktlöst då det ändå är EU-kommissionen som styr och ställer? Eller snarare; EU-kommissionens ansiktslösa tjänstemän som styr och ställer? Vilket inflytande kommer denna/dessa piratpartist/-er att få?

Jag vill hoppa över den biten. Möjligtvis tror jag att en eller två piratpartister kan få MER inflytande på politiken i IT- och integritetesfrågor (tack vare sin trovärdighet) än t.ex. de svenska socialdemokratiska EU-parlamentarikerna tillsammans, just för att de inte är uppbundna till en partiorganisation som skapat de problem som Piratpartiet angriper. Även de moderata EU-parlamentarikerna lider av samma problem som sossarna; enskilda ledamöter, som t.ex. Christian Fjellner, besudlas av att hans partiordförande (tillika regeringschef) förverkligar Bodström-samhället med makalös frenesi.

Det är då sant att piratpartisterna numerärt blir svaga och kan få ringa inflytande i det direkta parlamentsarbetet. MEN. Piratpartiet kan få ett stort utflytande  också. Ursäkta mitt uppfunna ord, men med ”utflytande” menar jag att Piratpartiet med ett eller två mandat kan få betydelsefull insyn i EU-parlamentet, och i ett tidigt skeende förvarna den enda politiskt vitala arenan hemma i Sverige – d.v.s. bloggosfären. Minns ni FRA-debatten och var den började? Ja, just det.

Så det finns skäl för dessa desillusionerade soffliggare att verkligen gå till vallokalen och rösta in ett par ögon och näsor i EU. Det är just i detta val vi har tillfälle att göra något för att slå vakt om yttrande- informations- och åsiktsfriheten. Den som inte röstar gör sig passivt medskyldig till att dessa rättigheter förminskas.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inflytande? Nä, utflytande tack!

  1. heaven skriver:

    Jeje…..skyll inte på mig, jag har ju redan postat min röst!

  2. Peter Harold skriver:

    -> heaven

    Duktig flicka! 🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s