Vila i frid, Karmann!

Bästa läsare!

Egentligen hade jag tänkt att ägna denna bloggpostning åt att redogöra för hur jag tillsammans med en grupp andra kostymklädda medelålders män (samt två äldre kvinnor i konservativa dräkter) satt och planerade en genomförbar statskupp…

…men så nås jag av det ohyggliga budet om att karosserimakaren Karmann går i graven. Snyft!

vwkarmann

Bilden ovan säger nog allt för den som behöver påminnas om namnet Karmann. Det var nämligen den firman som lyckades få Volskwagens bubbla att se ut nästan som en riktig bil. Eller i vart fall snyggare.

Nu kommer dock inte beskedet om Karmanns industriella bortgång som en överraskning. Mången är dessa udda märken som är på väg att försvinna. Jag trodde själv att vi skulle sett den italienska bilstudion Pininfarina bli tvugna att flytta ut ur sin eleganta verkstad eftersom orderboken är ganska tunn. Franska Heuliez går på statsbidrag, också ett dåligt tecken.

Nu frågar väl sig vän av ordning vad detta är för underliga firmor? Jo, de gör både formgivning och tillverkar specialmodeller åt andra betydligt mer kända bilmärken. Men på senare år har de stora företagen med hjälp av olika produktionstekniska åtgärder börjat kunna tillverka småserievagnar även i sina egna fabriker. Och då står specialfabriker som just Karmann utan jobb.

Från Karmann är det inte alls svårt att göra ett tankesprång till svenska SAAB Automobiles. Men det skuttet gör vi en annan gång…

Hälsar eder Peter Harold (som anser att sommaren är bilens årstid)

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Bil & trafik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vila i frid, Karmann!

 1. h-lady skriver:

  Sorg råder…. Sååå fina karosser… I övrigt anser jag att Kartago bör bevaras och mer is till folket… varmt! Ha´det bäst!!!

 2. Peter Harold skriver:

  -> h-lady
  Tack, just nu skulle det sitta fint med lite is. Kartago trodde jag att de redan gjort makadam av och att det inte fanns något att bevara. Jag får kolla upp den saken ifall jag någonsin har vägarna förbi där… 😉

 3. Kvinnosoppa skriver:

  En sommarhälsning från en som nickar och håller med. Ja, att bilen tillhör sommaren OM den har aircondition förståss….Min har tagit semester så det är nerrullade vindrutor som gäller. 😉

  Soppkram!

 4. Peter Harold skriver:

  -> Kvinnosoppa
  Samma här, fast jag har inte någon aircondition öht i min bil. Fabriken var så korkade att man tvingades att få en undermålig bilstereo på köpet om man ville ha ac.

  *kram*

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s