Var kommer pengar ifrån? Jo, från…

Bästa läsare!

Jag hörde nyss att US-dollarn trillat ner till under 7 kr-strecket. Och inne i mitt huvud kan jag nästan höra Texas-senatorn Ron Paul säga ” – Vad var det jag sa!!!”.

Genom hans försorg har jag äntligen fått svaret på frågan om hur pengar kommer till. Nej, det är inte en pappa-peng och en mamma-peng som ligger i en mörk portmonä så att det blir baby-pengar (barnbidrag, he, he). I själva verket är svaret enklare än så. Staten trycker upp pengar.

Ja, det är faktiskt inte svårare än så. Nu är jag inte riktigt säker på vem som gör pengarna i USA; om det är Federal Reserve eller regeringen. I vilket fall som helst har president Barack Obama låtit se till att X antal miljarder dollar trycks upp och berikat den amerikanska statskassan.

Så kan man göra om man har ont om pengar, och det har den amerikanska staten. Plötsligt kan president Obama ge t.ex. General Motors en massa pengar så att de skall slippa stänga ner all verksamhet. Det är säkert en och annan bank som bugar och tar emot några myntsäckar.

Det här går bra ända tills – som senator Ron Paul påpekar – pengarna filtrerats ner till vanligt folk. Pengarna (i det här fallet $) har som mest värde när utgivaren har dem i handen och spenderar. Men så snart den nytryckta penningamängden når det vanliga penningaomloppet bland medborgarna  reduceras värdet enligt regeln om tillgång och efterfrågan. Det blir alltså inflation och valutavärdesminskning.

Nu har alltså dollarn sjunkit under SEK 7:00. Och lägre lär det väl bli om FN skall få som de vill; de har föreslagit en ny världsvaluta, vilket kommer reducera dollarns inflytande.

Någonting säger mig att FN alltmer är sugna på makt och inflytande. Det är kanske därför de skrämmer världens medborgare med växthuseffekten och naturkatastrofer så att vi villigt betalar mer i onödiga koldioxidskatter (så att medlemsnationerna får mer pengar att betala in i FN och andra överstatliga instutitioner)?

Jag bara spekulerar. Men jag har i alla fall insett att politikerna inte jobbar för medborgarnas bästa, utan sitt eget välstånd.  

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Var kommer pengar ifrån? Jo, från…

 1. Ninacian skriver:

  Unrar om jag kan skaffa mig en penningtyckarmaskin så jag kan trycka uoo mina egna sedlar.
  När jag behöver.
  Det behöver jag förresten jämt.

  Oh yes!
  Pink Floyd.
  Läcker musik.

  Önskar dig en fin weekend med en kram (förstås)

 2. Peter Harold skriver:

  -> Ninacian
  Tusen tack, och detsamma till dig! *kram*

  Skaffar du en egen sedelpress så törs jag nog lova att du kommer få fri bostad och mat under något år. Fast du måste samtidigt lägga om den dagliga rutinen…. 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s