Söndagskrönikan: Det hänger på kläderna…

Bästa läsare!

Min dotter tvingade mig idag att se en TV-dokumentär om klädmode i Japan. Programmet kom bl.a. att beröra hennes intresseområde, d.v.s. klädstilen ”gothic lolita” och manga. Jag förlåter henne; det var faktiskt ett intressant program. *överraskad*

Enligt min mening är Japan ett intressant exempel som skulle kunna användas för att illustrera raka motsatsen till de förhållanden som råder i många länder med islamistiskt styre. Ni vet de där länderna/kulturerna där kvinnor förväntas bära slöja eller heltäckande nicqab.

I Japan har religionen inte något inflytande över politiken. Däremot är japanerna ett hårt arbetande folk som tar vara på sin fritid, och som passar på att vårda sin personlighet när de inte är på arbetsplatsen/skolan. Vissa av dem, t.ex. flickorna, kan se ut så här:

GothicLolita
Det här är enligt min mening ljusår från en annan kultur, nämligen denna:

gruppfoto

I den ena kulturen är det okej för tjejer/kvinnor att använda sig av ett sensuellt eller till och med erotiskt uttryckssätt för att bli sedd och uppmärksammad. I den andra kulturen är det tabu för en tjej/kvinna att visa upp (någon del av) sin kropp.

Jag förstår att många tror att min poäng blir: ” – Ja, jag vet i så fall vilken av dessa kulturer jag skulle föredra…”. Men den slutsatsen är alltför given.

Istället skulle jag vilja poängtera vilket dilemma vi i västerlandet befinner oss i just nu. Med en lång tradition av frihetstänkande har vi skapat ett samhälle där det är fritt för envar att bära de kläder han eller hon önskar (med reservation för de fabulösa åsikter som levereras från vissa modebloggare, samt lagstadgat maskeringsförbud vid demonstrationer).

I vårt land är det helt ok för en enskild person att gömma ansikte och kropp under en svart ”nicqab”. Men jämfört med t.ex. den japanska kulturen som tillåter kvinnor att klä ut sig till våpiga lolitor finner vi å andra sidan inom främst den muslimska världen att allt annat än burkha eller nicqab som klädsel kan resultera i trakasserier, fängelse eller t.o.m. dödsstraff (medelst stening). Och det finns krafter inom västvärlden som propagerar för att (delar av) den ordningen skall gälla även här.

I Sverige möter vi inga problem med att en gothic lolita sitter jämte en burkhaklädd kvinna på tunnelbanan. Och vi har inga problem med att resonera om varför lolitan är klädd som hon är. Men när det kommer till den burkhaklädda kvinnan sitter vi i en rävsax. Bär hon dräkten av egen vilja, eller är hon tvingad att göra det av kulturella skäl? Om det är det sistnämnda; vad skall vi då göra?

Jag tvingar ingen att komma med svar. Jag har inget själv. Antingen nonchalerar vi ett pågående förtryck, eller också kommer vi själva bli förtryckare. Inget av alterantiven känns frestande i mina ögon. Dock känner jag att det är fel att inte tala öppet om detta. Med ”locket på” bäddar vi för mörkerkrafter – både politiska som religiösa.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Kläder, Politik. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Söndagskrönikan: Det hänger på kläderna…

 1. MissiZipp skriver:

  Skulle tro att det är den ”fria viljan” vi hänger upp oss på. Vi undrar om vi skall tycka synd om människan ifråga. Vi ställer oss obehagliga frågor i samband med klädseln. Kanske vi fördömer något vi inte känner till?
  Vi blir misstänksamma över det så för oss ovanliga beteendet. Faktum är att det kan dölja sig en högt utbildad och vacker person som är mycket uppskattad i sina egna kretsar. Men det kan också vara motsatsen. Allt för att vi inte vet hur det ligger till. Det går egentligen inte att ta ställning och det kan skapa ett obehag. Nyfikna är vi också 🙂
  Vi kan också dra in punk och bikers i det här sammanhanget .

  Så kommer vi tillbaka till det ”frivilliga” igen när för ”uniformerat” för att vara frågan om personlig smak. Ett ytterplagg. Men att inte få visa ansiktet …

 2. Peter Harold skriver:

  -> MissiZippi
  Ja, det är nog den reflektionen vi gör; det känns för uniformerat för att vara valt efter smak. Och betänker man att svarta kläder i solsken är en plåga misstänker jag att avsikten är att få kvinnorna att hålla sig inomhus och inte synas.

  Du ser; tankegången går i en återkommande riktning när det handlar om detta ämne. 🙂

 3. liberum-weto skriver:

  Maskera inte ansiktet – där går min gräns.

 4. fen skriver:

  Lika lite som jag önskar att man tillåter helt nakna människor med endast solglasögon i det offentliga, lika lite tycker jag om helt täckta människor där de endast visar ögonen. För mig blir dessa två ytterligheter detsamma. Det ena 23.59 det andra 00.01.

 5. Peter Harold skriver:

  -> Fen
  Fast vissa skulle jag kunna tänka mig se iförda endast solglasögon, fast det är inte många… 😉

 6. Peter Harold skriver:

  -> Liberum-Weto
  Vissa människor behöver maskera ansiktet av estetiska skäl. Tyvärr gör de det inte… 😉

 7. kikki skriver:

  när det kommer till utbudet av kläder önskar jag att jag bodde i japan… *dreameyes*

  • Peter Harold skriver:

   Fast vi i väst har svårt med de japanska storlekarna… 😉

   • kikki skriver:

    ja. min kompis tänkte köpa en kjol därifrån, men då hon är 180 med rätt breda höfter blev det ingen sån.
    Jag själv är visserligen över kvinnors medellängd, men då jag är väldigt kort och ganska smal i midjan lyckas jag nog korva i mig något av allt det där vackra de säljer x)

 8. kikki skriver:

  *kvinnors medellängd i japan

 9. Peter Harold skriver:

  Jag har faktiskt aldrig mött en japansk kvinna som är 180 lång, så inte undra på att det inte går att hitta sådana storlekar till din kompis.

  Se bara till att du kan andas när du har de där små kläderna på dig! 🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s