Och så tjatar jag om sex igen…

Bästa läsare!

Jag tog i all hast del av en debatt i Sveriges radio om sexualupplysning i skolan. Är den ”för mycket?” och ”för liberal?” frågade man sig. Och för att ta ett exempel frågade man om det var rätt att RFSU – Riksförbundet för sexuell upphetsning… – får komma till högstadieklasserna och berätta för 14-åringar om hur man skall ha analsex utan att det gör ont. Alltså till en grupp av barn som förväntas vänta med sin sexuella debut minst ett år till?

Säga vad man vill. Och jag gör det här… En kort repetition från ett tidigare inlägg jag skrivit:

När vi hade sexualupplysning i klass 7 kom en ”informatör” som berättade att det var förbjudet för oss att ha samlag innan vi fyllt 15 år. Och när den dagen kom skulle vi företrädesvis ha petting tills vi verkligen var säkra på att vi var mogna att ha samlag. Dessutom var det väldigt noga med att det aldrig fick komma säd i ansiktet på tjejen eftersom det är ”bland det mest förnedrande en man kan göra mot en kvinna”. Analsex var detsamma som våldtäkt, upplystes vi elever.

Vad ledde detta till? Jo, det ledde till att jag kort före slutet av höstterminen i nian fick tacka nej till att ha sex med skolans hetaste tjej i kaféterian som vi låst in oss i därför att hon gick i sjuan. Jag har upprepat det många gånger sedan dess, och jag upprepar det igen: Jag är en idiot, jag är en idiot, jag är en idiot! Förlåt mig Annika! Ge mig en chans till… 🙂

Allt detta vad vi inte fick göra eller borde vänta länge med gjorde i alla fall mig hämmad eftersom jag på fullt allvar trodde att jag som 15-åring skulle bli hämtad av polisen för att jag hade haft sex med en 13-14-årig tjej som var defintivt med på alla noter (as a matter of fact var det hon som skrev dessa, inte minst begäran om urinsex. Saknar dig Annika…!).

Hade jag vågat tacka ja är det fullt möjligt att vi i vårt förhållande valt att testa analsex förr eller senare. Med vetskapen om att det var bland det mest förbjudna man kan göra skulle vi ha fått testa oss fram med smör, matolja och hudkräm innan vi listat ut att det var vaselin eller glidmedel man skulle använda.

Nu kan man ju iofs invända om att kunskapen om anal- och oralsex inte är något som alla vill ha eller kommer ha nytta av. Mitt svar blir att jag inte haft nytta av att lära mig att räkna med bråk och variabler heller, än mindre använt något av de oregelbundna verb som vi läste i tyskan. Miniräknare och Google Translate gör mitt liv möjligt att leva ändå.

Jag vet inte vad kritikerna är ute efter. Vill de att vår sexualundervisning i skolan skall begränsas till polsk nivå, d.v.s. inte alls? Är det säkert att det bästa för ungdomarna är att de inte skall veta hur man skyddar sig mot könssjukdomar och oönskade graviditeter? Och är det verkligen rätt att missunna ungdomarna glädjen och njutningen med kvalificerad sex – det som vi medelålders klagar över att vi får så lite av själva eftersom vi inte har tid och ork eller för att vi lever i värdelösa förhållanden?

Jag vet bara att jag inte skulle ha gjort samma val nu som då ifall jag levt om mitt pubertetsliv. Rätt kunskap hjälper oss att göra rätt val. Det är viktigt för både ung som gammal.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Sex. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Och så tjatar jag om sex igen…

 1. Kvinnosoppa skriver:

  Vad som är rätt och inte har nog ingen förstått. Men att soppmor gått igång på detta ämne och det inte av de sexuella orden utan av att jag har blivit så jävla förbannad hur allt som gäller undervisning av sex går till i vårt fria Sverige.

  Nu är det utifrån egna erfarenheter av mina flickor och där började skolsköterskan med att visa kondomer och dela ut och det före de ens var 15 år. Inget fel med information men vad som saknas är upplysningen om att de faktiskt inte behöver göra sin debud före 15 år för det är Sveriges lag. Nej då, man upplyser heller inte flickorna om att det är viktigt att kunna säga NEJ om man inte vill.

  Fortsättning fick jag när jag var hos läkaren med min dotter i ett helt annat ärende än sexuellt. ”Du vet att du kan gå till ungdomsmottagningen UTAN mamma va?” Tack för den! Vi pratar om sådant hemma sa jag och det är inte aktuellt nu och då bad han mig hålla tyst för han pratade till min dotter.

  Senare resulterade det i att min dotter faktiskt gick till ungdomsmottagning för att bli försökskanin. Hon är nu 17 år och har haft 5 olika p-piller, opererat in p-stav i armen – tagit ur med operativt ingrepp och det sista nu är att de satt in spiral. Detta helt utan att jag ens får säga ett ord….Tack för min dotter är försökskanin!

  Ungdomsmotagningen informerar också att kondom behöver man bara de tre första gångerna. Samma mottagning förundras varför könssjukdomar ökar…Vem som helst förstår var klockan är slagen….MEN de får fortsätta sin information till ungdomarna.

  Tack jag tycker det vore väldigt bra om det varken fanns ungdomsmottagning eller sexualundervisning utan att detta lämnades till föräldrarna för jag tror vi klarar det bättre – iaf jag.

  hepp och trevlig helg från Soppmor! (förlåt att det blev lite mycket text som jag borde skrivit som inlägg istället kanske)

 2. Peter Harold skriver:

  -> Kvinnosoppa
  VA?!!!!!!!

  Okey, jag börjar med att önska trevlig helg till dig också, Soppmor, medan jag skjuter upp min tappade haka på rätt plats.

  Vad i hela glödheta Härjedalen har de fått att man bara behöver använda kondom de tre första gångerna? Är det allt som krävs för att den nya partnerns HIV-infektion skall botas spontant? :-0 Man upphör aldrig att förvånas!

  Läge för en insändare, Soppmor!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s