Att följa SAAB:s utveckling…

Bästa läsare!

Att följa SAAB:s utveckling – jag talar nu om Saab Automobiles – är som att följa en person som vårdas på cancerklinik med gravt utvecklad sjukdom. Saab har redan lidit av kronisk sjukdom sedan många år; bilmärket har redan överlevt långt på lånad tid. Det i sig är ett mirakel. Brittiska Rover befann sig i samma situation som Saab idag. Rover avlivades på mindre än en vecka och pressverktygen skeppades till Kina. Sett ur det perspektivet är det inte förvånande att många skriker efter en statlig penningarespirator.

Personligen undrar jag dock om det är så klokt att lägga ner hela Saab Automobiles – just nu. Att skrota nya 9-5 innan den ens hunnit sättas i serieproduktion är ju verkligen att kasta pengar i sjön. Någon (annan biltillverkare) borde ju kunna dra nytta av en 5-metersbil med lite badge engineering*. Men vem? Jag skulle rekommendera italienska FIAT som skall återintroduceras på USA-marknaden. Eller franska Peugeot som nyligen lade ner arbetet med ersättaren till 607-modellen. Nya Saab 9-5 är en bil med europeisk kvalitet men säljbar ”over there”.

Fast dessa spekulationer är förgäves. Saab har tagit fram en bil som få bilköpare vill ha. Den 31 december kommer förmodligen ingen ens vilja ha fabriken. ”Vila i frid” eller ”fortsättning följer”?

Hälsar eder Peter Harold

*Exempel på badge engineering är Saab 9-3 och Cadillac BLS som byggts i samma fabrik; Trollhättan.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Bil & trafik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att följa SAAB:s utveckling…

 1. annieverse skriver:

  Varför är jag inte ett dugg förvånad över den senaste utvecklingen på Saab-området? Är jag månne sysnk?!?!

 2. Peter Harold skriver:

  -> Annieverse
  I SAAB:s fall är det svårt att veta om någon är pessimist, synsk eller realist…!
  😉

  Nåja, herr von Königsegg har i alla fall fått tillräckligt insyn i Saab Automobiles så att han vet vilka ingenjörer och tekniker han skall ta över till sin egen firma. Vilket han gör ganska rätt i.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s