Dags för det dåliga samvetet. Eller?

Bästa läsare!

Nu är det juletid och det är inte sällsynt att vi drabbas av dåligt samvete. För vad? Kanske för att vi har tak över huvudet (de flesta av oss). Kanske är det jantelagens universialitet som slår till; vi tror att det är fel att ha både kalkon, skinka, köttbullar, Janssons frestelse och lutfisk på julbordet där hemma medan Karl-Bertil Jonsson bakar de årliga moralkakorna på TV.

Inte sällan får vi den här bilden för våra ögon när vi överraskas över hur trivsamt det är med god mat och massor av mänsklig värme i stugorna:

Av någon anledning skall vi inte tycka att vi förtjänar att ha det så bra i denna stund av spis och samkväm. Vi svenskar är goda människor, och vi önskar att alla andra människor runt om i världen hade det lika bra som vi. Därför dövar vi detta dåliga samvete med att lägga några tiokronor i Röda korsets insamlingsbössa, eller köper en julklapp till kusinens dotterbarn som vi inte känner till mer än namnet på. Det är saligare att giva än att taga. Kompensationsteorin, typ (som studenten skulle ha sagt).

Det här är ju givetvis uppåt väggarna.

När vi ser det dukade bordet; när vi hör skrattet och glammet från de firande släktingarna/vännerna; när vi gläds åt att det i alla fall är mer än 18 grader hemma fastän det är -10 eller kallare utomhus – då skall vi istället tänka på varför vi har allt detta.

Vi har inga krig. Vi har en fungerande skola där de flesta elever lär sig både skriva, läsa och räkna. Vi har en sjukvård där man efter lite tjat kan få enkla åkommor behandlade, och värre skador omhändertagna när vi gråter eller befinner oss i ännu sämre skick. Vi kan handla mat utan att bli dödligt förgiftade.

Allt det här har vi för att vi betalar för det. Och vi har ett system för detta.

De som saknar allt ovan uppräknat har inte skola, sjukvård och näringsriktig föda därför att de lever i samhällen/länder där systemen inte fungerar.

Långvarig fattigdom går hand i hand med avsaknaden av demokrati och en fungerande rättsstat. Visst dövar vi vårt onda samvete när vi lägger en tiokrona i insamlingsbössan, men det som verkligen behövs på lång sikt är internationella politiker som kallar en spade för en spade, och vågar utmana de despoter som kidnappat medborgarna i u-länder som Burma, Sudan, Nordkorea och Zimbawe.

Om vi vill slippa de utmärglade barnen från Afrika (bara det är en cliché som etsat sig fast i vårt medvetande så fort ordet ”svält” kommer på tal) vore det en idé att skapa fred i de nationer där man av moraliska skäl inte kan stava till ordet d-e-m-o-k-r-a-t-i.

Glöm inte att demokrati är något vi medborgare fick kämpa för att erhålla, och att vi måste alltjämt vara på vår vakt för att behålla. Utan demokratin kanske du inte haft tillgång till kalkon och skinka på ditt julbord, utan fått nöja dig med brunnsvatten och köttbullssurrogat av brödklumpar i buljong.

Så avstå inte från din julmiddag. Men avstå inte heller från din röst i det demokratiska samhället. Skriv till makthavarna och påverka. Och ha en god jul!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Dags för det dåliga samvetet. Eller?

 1. Henke skriver:

  En väldigt bra text.
  Och god jul på dig också! 🙂

  /Henke

 2. Undvika-Posten skriver:

  Bäste herr Harold,
  så sant som det är sagt. Sedan får man inte glömma att det finns fattigdom även i rika länder…

  Nej, nu måste jag ta en sista vända till leksaksaffären. Saker för barn gjorda av barn, det är solidaritet det! 🙂

  God Jul!!

 3. Chris skriver:

  Vill bara önska dig en underbar jul. Ta det nu lungt med julmaten och koppla av riktigt. Är klar med min utbildning nu, så nu är min nya titel Kock
  Kram Chris

 4. liberum-weto skriver:

  Man blir alltid skräckfylld när man påminns om hur svårt det är att förmå politiska ledare att göra rätt. Afrika kan föda sin befolkning, men klarar det inte.

 5. redaktörn skriver:

  JA, vi har det bra men ändå gnäller vi… jag tror att barnen i Afrika bl a bryr sig lite om våra piraters fildelningsbehov och genusmaffians miljonslöseri på vå¨ra högskolor – för att nämna några saker…

  Men nu är det
  GOD JUL!

 6. Agath skriver:

  Hej Peter!
  Jag vill bara önska dej en riktigt
  ***G*O*D**J*U*L***
  Ha det bäst.

 7. h-lady skriver:

  Nu har jag vankat överallt i denna stad o ingen Herr Harold. Tänker vila fötterna nu o hoppas på att du haft en bra helg. * ler*

  Avstod julens matöverflöd men avstår inte att göra min röst hörd för demokrati….

  Va´rädd om sig!

 8. supermuppen skriver:

  Hej Herr Harold. Var tvungen att byta adress på grund av nyfiken släkt. SuperQ är numera borta, och ersatt av supermuppen om du nu skulle råka vara intresserad.

  Hoppas du haft en bra jul och att du får ett gott nytt år.

  http://supermuppen.bloggspace.se/

 9. Allan skriver:

  Visst vore det en fin ”idé att skapa fred i de nationer där man av moraliska skäl inte kan stava till ordet d-e-m-o-k-r-a-t-i” genom att t.ex. sluta med den svenska vapenexporten?

 10. Peter Harold skriver:

  Tusen tack, allesammans, för julhälsningarna! 🙂 Tyvärr har jag varit off-line under större delen av denna julhelg, med undantag för några dagar hemma hos mina föräldrar, men då vill man ju inte sitta och skriva om dem medan de kan snoka över ens axel… 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s