Pårnstar

Bästa läsare!

Gårdagens nyhet – för det tar en stund för mig att reagera – är att en behovsanställd kille på ett fritidshem blivit uppsagd därför att han på sin Facebook-sida ”poserar” med ett klädesplagg som har texten ”Pornstar”. Killen blev uppsagd sedan ”oroliga” föräldrar hört av sig till arbetsgivaren.

Visst kan man ha åsikter om varumärken och sådant. För mig som historiskt intresserad är det obegripligt att ett nazi-projekt som Volkswagen behåller sitt namn trots det snöpliga nederlaget vid det senaste världskriget. Och själv kan jag inte låta bli att fnissa var gång jag ser figuren Hello Kitty som i min mun blir Hello Clitty…

I dagens moderna lättkränkta samhälle kan någon stämma arbetsgivaren för diskrimering ifall man inte får ha heltäckande nikab när man skall operera vid t.ex. levertransplantationer. Typ.  I den andan tycker jag faktiskt att vederbörande fritidspedagog (eller vad han hade för tjänst) har rätt att känna sig enormt kränkt. Vad misstänker arbetsgivaren om honom? Att han skall molestera barnen? Man kan inte kalla folk för pedofil hur som helst.

Även ifall killen vore en ”porrstjärna” på riktigt kan man fråga sig vad det har för betydelse i sammanhanget. Det är en väldigt liten risk att förskolans elever skulle känna igen honom i någon film, i alla fall inte än på några år. Och skulle föräldrarna göra det kan man fråga sig varför de glor på porrfilm om det är så hemskt…

Sedan kan man ju ha åsikter om definitionen av en porrstjärna. I Sverige har vi bara haft en enda dito manlig, och det är jazzmusikern Janne Hedin. Att ställa upp kameran på ett stativ intill sängen och filma ett nyp med partnern gör en inte till en porrstjärna (Sorry, Paris Hilton!).

En keps med texten ”Pornstar” är i samtliga sammanhang synnerligen harmlöst. Det är däremot inte föräldrarnas reaktion. Hur gick det egentligen till när föräldrarna avlade dessa barn? Konstgjord befruktning? Eller hade man ett samlag i missionärsställningen med släckta lampor? Vågade de till och med vara så frigjorda att de flåsade under könsakten? Nä, förmodligen inte… det hade ju varit alldeles för porrigt.

Jag undrar hur man förklarade för barnen att deras fritidsledare blev uppsagd?

Hälsar eder Peter Harold

Uppdaterat:
Mymlan – som oftast är lika rar som hon är ärlig – medverkade i SR Studio Ett där ämnet diskuterades. Och här skriver hon om saken i sin blogg.
För övrigt anser jag att Studio Ett gör sig bättre med EN programledare som har koll på vad som skall sägas, istället för två stycken som skall växla mellan varandra. Det känns bara så pinsamt att man försöker låta som en kommersiell radiokanal.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Sex. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Pårnstar

 1. Summerwheels skriver:

  Håller med dig till fullo!

  Finns även en tjej i Malmö som blev uppsagd från liknande tjänst bara för
  att hon varit modell i bikini och synt på foto på några sidor som visar
  folk ute på nattklubbar….

  Moralpanik var ordet för dagen.

 2. Peter Harold skriver:

  -> Summerwheels
  Jag är rädd för att det ordet kommer gälla under många dagar varje år…

 3. heaven skriver:

  Vi är så överens i sånahär frågor….
  Mymlan är förresten med på tv ikväll….Debatt! Ska bli kul att se, tycker jag….tacka gudarna för att det finns ett internät så man kankänna sig civiliserad härnere i öknen:)

  Ang. Hello Kitty….finns det ngt jag missar? Förutom den uppenbara rimningskopplingen:)?

 4. Peter Harold skriver:

  Va?!!!! *big eyes*

  -> Heaven

  Suck, ikväll som jag har TV-förbud… Jag får väl kolla i efterhand på webben.

  Nä, jag tror enbart att det är rimmet. Fast jag har ett svagt minne av att det fanns ett tjejband som hette Hello Clitty eller någonting liknande. Too modern to my taste anyway…! 🙂

 5. MissiZippi skriver:

  Nu blev jag förståss nyfiken på vilken arbetsplats det kan vara
  som verkar så himla intollerant. Kan det vara en engelskspråkig
  styrd av humorbefriade frireligiösa?

  Han hade väl byxor på sig 😉

 6. Peter Harold skriver:

  -> MissiZippi
  🙂 Ja, hade han inte haft byxor på sig i Facebook hade de nog ringt polisen först!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s