Bea. Det var värre än vad jag trodde.

Bästa läsare!

Jag lyssnade på ljudklippet där vår kära justitieminister Beatrice Ask uttrycker tanken att män som misstänks ha köpt sex skall utsättas för skam. Enligt ”Bea” räcker inte hotet om fängelse; sexköparen måste ställas inför risken att förnedras. Beatrice Ask lät tungan löpa; frun skulle få veta. Grannen skulle få veta. Grälla kuvert.

Inom mig har jag hela tiden trott/hoppats att Beatrice Ask blivit misstolkad (till någon grad). Så är inte fallet. Det råder ingen tvekan om att medierna och den kritiska bloggosfären missuppfattat att justitieministern vill särskilja denna kategori av brottsmisstänkta från andra (i klart negativ riktning). Hon har t.o.m. försvarat sig och utvecklat argumentet med att det kan vara bra för den misstänktes dotter att få veta vad för slags far hon har.

Dylik retorik trodde jag bara hörde hemma hos ROKS. Men inte ens där faller justitieministerns utspel i god jord.

Ja, jag vet. Det finns många som anser att prostitution är förkastligt. Det finns en het och intensiv debatt om det, men den hör inte hemma här (även om det inte är helt obekant att jag tycker att det är själva sexköpslagen som är förkastlig). Nej, frågan här handlar om att en person som är MISSTÄNKT skall hängas ut till spott och spe. Myndigheten skall SIGNALERA att denna person är värd omgivningens förakt.

Det är inte Sveriges justitieminister som skall ge uttryck för sådana åsikter. Sveriges justitieminister skall istället försvara rättsstaten och de rättsprinciper som bygger på att alla skall betraktas som oskyldiga tills dom fallit.

Men så gick det inte till den här gången. Det slog slint i huvudet på Beatrice Ask. Det var inte en minister som talade; det var ett upprört vittne som gav uttryck för sina känslor efter att ha deltagit på ett propagandamöte mot prostitution. Och olyckligtvis – för henne själv – spelade man in hennes tankegång på band.

Det tog sex dagar innan Ask släppte lös sin pudel. Det är sex dagar som allvarligt skadat trovärdigheten för henne som kompetent minister. Det förtroendekapitalet har ändå varit naggat i kanterna eftersom hennes syn på rättssäkerhet varit avvikande under hela mandatperioden.

Kanske är det inte hennes fel. Kanske beror detta uttalande på att hennes chef satt det ideologiska kompasset ur spel. Det som en gång i tiden var moderaternas paradgrenar är nu dörrmatta för andra snabba beslut som går i riktning mot ökat kontrollsamhälle och förakt mot medborgarnas demokratiska rättigheter. Inte undra på att en gammal moderat då plötsligt kan låta som värsta radikalfeministen…

Hälsar eder Peter Harold

[Jag stödjer Piratpartiet i höstens val till Riksdagen. Piratpartiet uttrycker ingen åsikt om sexköpslagen, men är starkt engagerade i integritetsfrågor. Till valet 2014 kommer jag själv försöka ställa upp som politisk kandidat för det parti som vill avskaffa sexköpslagen.]

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bea. Det var värre än vad jag trodde.

 1. Summerwheels skriver:

  Hörde det där om kuverten i förbifarten men har inte satt mig in i det jättemycket.
  Låter som en ryggmärgsreaktion från en drabbad eller närstående till en drabbad. Inte försvarbart i längden men förståeligt på ett vis.
  Man tänker (kanske) på det sättet direkt efter nåt inträffat men man tänker inte högt så….
  Lite som man hoppar till och vill slå ihjäl idoten som nyss backade på en på parkeringen men man gör inte det. Man höjer rösten och visar sitt missnöje när man trycker upp skadeanmälan i nyllet på ”idioten” o sen löser man det
  (förhoppningsvis) det civiliserat sätt.

 2. Peter Harold skriver:

  -> Summerwheels
  Japp, jag har varit i den situationen. Det var traumatiskt. Det var min förra bil; jag hade haft den i ungefär två månader, blank och fin. Parkerade i ett parkeringsgarage, valde omsorgsfullt ut en plats långt från alla andra bilar. Och när jag kommer tillbaka ser jag hur en äldre kvinna försöker svänga in bredvid min bild men fastnar i min flygel med sin kofångare. Jag skriker ” – Neeej!” men hon gasar istället så att hela min bil står och gungar…. Jag upplyste henne om att när man ser att den bil man håller på att köra på gungar skall man sluta gasa. ” – Men jag var ju inte ens i närheten av din bil”, invände hon. Jag pekade på färgavskrapningen och påpekade att jag bevittnat hennes parkeringsmanöver och sa att hon inte skulle ha en stor bil om hon inte kunde behärska den. Föreslog henne någonting i stil med en Uno, även om jag egentligen borde ha sagt åt henne att ta en cykel istället. Det är sällan jag önskar någon brinna länge och ordentligt i helvetet, men den gången gjorde jag det. Fast det var nog bra att jag bara tänkte den tanken, och inte uttalade den…

  Usch, jag kokar fortfarande när jag tänker på denna trafikala våldtäkt på min gamla bil.

 3. Summerwheels skriver:

  FY!
  Usch lider med dig såhär i efterhand…
  Har f.ö nyss hämtat ut min bil från lackverkstan.
  Nu berodde dock avskavet på ett felmonterat drag (från leverantör)
  så det va ju inte så farligt men dock.

  Ta nu o gå ut i vårsolen och tröstät en glass i eftermiddag, det ska jag iaf! =D

 4. Peter Harold skriver:

  -> Summerwheels
  En mycket god idé!!! 🙂

  *tar på solbrillorna*

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s