Är en journalists frihet värt mer än NN:s frihet?

Bästa läsare!

Först av allt: Jag beklagar djupt att man inte på diplomatisk väg lyckats få den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak  försatt på fri fot. Enligt färska uppgifter lever han i en grym fångenskap med en 3 x 3 m stor fångcell som är iskall på natten och så stekhet på dagen att fångvaktarna drar sig för att gå in i dem.

Men.

Naturligtvis är Sveriges engagemang för Dawit Isaak grundat på att han är svensk medborgare. Annars skulle nog knappast Utrikesdepartementet arbeta med frågan.

Fast vad beträffar den nästan dagliga rapporteringen i svenska medier om Dawit Isaak är jag rädd för att det till stor del beror på att han är journalist. Tack vare hans yrke ser hans svenska kollegor till att han inte blir bortglömd. Det är i mina ögon ett privilegium som inte är förunnat hans nitton medfångar.

Personligen känner jag att vi stirrar oss blinda på Dawit Isaaks fångenskap, hur tragisk den än är. I vår fokusering på denne enskilde fånge glömmer vi bort att grundproblemet är att Eritrera är en enpartistat som valt att agera som totalitära regimer brukar göra. Med det följer bl.a. avsaknaden av mänskliga rättigheter (såsom ett rättssäkert domstolsväsen) och en benägenhet att bruka planhushållning. Medborgarna utsätts för en slags ”arbetsplikt” där de tvingas att arbeta gratis åt den eritreanska staten (inte olikt det system som råder i militärdiktaturen Burma som svenska medier totalt glömt bort numera).

Det är bra med fokus. Men svenska medier borde skämmas ifall de enkom engagerar sig för att en yrkeskollega fängslats. Solidariteten borde sträcka sig utanför deras eget skrå. Om vi i väst/nord inte engagerar oss för ett demokratiskt Afrika är risken stor att vi själva en dag kommer få leva i ett liknande förtryck. Kampen för frihet och demokrati måste utkämpas på alla fronter, när som fjärran. Den fria svenska pressen har ett ansvar här. Ett ansvar som är större än att få ”hem” en enskild journalist.

I övrigt kan jag meddela att mina dillplantor i köket växer och frodas. Nu har de börjat få grenar och är nästan 8-9 cm höga.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna, Okategoriserade, Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är en journalists frihet värt mer än NN:s frihet?

 1. liberum-weto skriver:

  Naturligtvis är det speciellt för att det är en journalist, men det är ju också därmed två frågor. Människa och att avslöja makthavare.
  Det jag också tycker är tydligt är hur lite Sverige förmår trycka på även inom Eu. Tyst diplomati = ingen diplomati.
  Sverige skulle aktivt arbeta för att Eritrea inte får mer understödspengar. Det och endast det kan vara effektivt.

 2. Peter Harold skriver:

  -> Liberum-Weto
  Det är svårt att förhandla med despoter. Men det är helt klart en god idé att se till att rycka undan deras försörjning.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s