Thailand står inför ett vägval

Bästa läsare!

Eder alternative utrikesminister ber att få framföra följande reflektion med anledning av oroligheterna i Thailands huvudstad Bangkok (samt i en del av landets provinser)

Det har inte undgått någon att det pågår en maktkamp mellan de rojalistiska ”gulskjortorna”, och de oppositionella ”rödskjortorna” vilka agerar i sympati med den avsatte och numera landsflyktige premiärministern Thaksin Shinawatra. Och det har nog inte heller passerat obemärkt att våldet mellan den regimtrogna militären och de demonstrerande ökat med dramatiska följder.

I detta läge efterlyser man nationell samling. En möjlighet att skapa sådan är att den i alla läger populära monarken agerar. Men han har inte hört av sig sedan i april månad, då han i svepande ordalag talade om fred i landet. Det utspelet hjälpte föga, och är kanske ett tecken på den åldrande kungens tilltagande kraftlöshet (även om han har rutin på den krishantering som följer av landets många militärkupper).

Thailand står inför ett vägval. Detta vägval sker i en omvälvande tid. Det är inte en fråga om det blir ett tronskifte i kungariket, utan när. I det skiftet följer risken att regentens politiska makt ökar. I så fall finns det en risk att landets parlament får mindre att säga till om. Och därmed sjunker nationens demokratiska kapital.

Ur den synvinkeln har Thaksin Shinawatra försökt att framstå som ett alternativ. Med de brister och förtjänster han har är det uppenbart att han lyckats utmana det gamla sättet att sköta landet på. Eftersom Thailands kungahus är en del av landets religion framstår den förmögne Shinawatra som alltför progressiv i många thailändares ögon. Och besynnerligt nog är det de välsituerade medborgarna i storstäderna som hyser störst motvilja till Thaksin och hans rödskjortor, fastän man kunde förvänta sig det motsatta.

Om jag får ställa en prognos så gissar jag (för prognoser är gissningar) att vi kommer att se en uppluckring av vilka kategorier som håller på respektive part. Givetvis kommer våldsanvändandet påverka folkopinionen, men på lång sikt måste thailändarna komma till insikt om att den nuvarande formen av demokrati bara kommer leda till en kamp mellan korrupta politiker i kostym och makthungrika militärer i uniform. De politiker och intellektuella som kan göra verklig nytta för landets utveckling hamnar i bakvattnet, utan reelt inflytande.

Intill dess får vi leva med risken att oroligheterna stävjas med våld för att inte landet skall drabbas av ett formellt inbördeskrig. Och det är en obehaglig risk, i synnerhet för oss svenskar som faktiskt har ett väldigt intimt band med Thailand som ett av våra främsta turistmål.

Hälsar eder Peter Harold (och gnuggar sina morgontrötta ögon)

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Okategoriserade, Politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Thailand står inför ett vägval

 1. Dan Claesson skriver:

  Hej! Bra artikel, Dock är jag lite tveksam till att kronprins Vajiralongkorn kommer att kunna utöva någon större makt i framtida Thailand. Av de 67 milj människor som idag bor i Thailand så gissar jag en handfull människor respekterar kronprinsen.
  Sen vet man inte om Militären använder Vajiralongkorn som en ikon för att kunna fortsätta att köra sitt race i landet.

  Den som lever får se!

 2. Peter Harold skriver:

  -> Dan Claesson

  Tack för din kommentar, Dan!

  Det är just kronprinsens bristande populäritet som är ett av problemen. Jag spekulerar visserligen, men det finns en risk att han just därför skulle försöka tillskansa sig mer makt på bekostnad av parlamentet. Man får inte glömma att han själv har en militär bakgrund, och att det säkert är många inom samtliga vapenslag som vill ha hans gunst. Kronprinsen har inget intresse av att det finns någon som Thaksin Shinawatra. Och det har nog inte militären heller. Så då väljer de nog att sluta upp bakom kronprinsen istället. I så fall går utvecklingen mot att bruka mer våld mot oönskade opinionsyttringar.

  Jag vet inte om det finns någon republikansk rörelse i Thailand, men det vore osannolikt att monarkin skulle avskaffas p.g.a. kronprinsens anseende. I synnerhet inte då hans äldsta syster är mycket populär. Personligen tror jag att den bästa lösningen för både landet och folket vore att hon fick ta över tronen.

 3. annieverse skriver:

  Men hur ska thailändarna komma till insikt om detta?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s