En PR-kupp som går förbi med måttlig bemärkelse?

Bästa läsare!

Statistiskt sett torde 2/3-delar av denna bloggs läsare (under förutsättning att jag har fler än tre läsare, alltså…) anse att Kungen gör ett bra jobb och att monarkin är bra för Sverige, och att det förestående bröllopet mellan Hennes Majestät Kronprinsessan och hennes f.d. personlige tränare är det bästa som hänt i kungahuset sedan det ”sa klick” förra gången.

För min egen del har jag inte så mycket emot vare sig Karl Bernadotte eller Victoria Bernadotte (soon to be Mrs Westling?) som personer. I vart fall inte Victoria, eftersom hon även privat har en någorlunda kommunikativ förmåga som inte regleras beroende på om kameran är på/av. Men det stör mig lite att vi har ett ämbete – rikets högsta – som ärvs. Man blir regent utifrån sin börd, inte sin kompetens. Det känns… så medeltida, i vart fall så 1800-tal.

Visserligen har jag gjort ett omtänk i saken med anledning av att jag själv fått veta om mina kungliga rötter. Men jag kommer till exakt samma slutsats som tidigare: monarki är föråldrat. Och den svenska monarkin fyller i praktiken ingen funktion, mer än som PR-lok för Sverige. Och nu när landets egna medborgare sviker med uppmärksamhet (bl.a. cancellerar många researrangörer sina ”bröllops-resor” till Stockholm) tycker jag mig ana ett tecken på att vi svenskar nu börjar reflektera över sakernas ordning.

Kan det rent av vara så att prinsessbröllopet väcker medborgarnas funderingar på monarkins vara eller icke vara? Visst har det varit en glädje att läsa om kronprinsessans uppväxt och utveckling genom Svensk damtidnings försorg – men det är 2010 nu. Kungahuset är inte en saga. Kungahuset är en instutition för en utvald familj i Sverige. En familj där konstitutionen inte vågar ge dem kontrollerad makt, men där inflytandet över samhälle och näringsliv är desto större i det fördolda.

Jag hoppas att kronprinsessan får ett trevligt bröllop. Och jag hoppas att det blir det sista i Sverige. I vart fall med svenska skattebetalares pengar.

Hälsar eder Peter Harold – ättling till kejsaren Karl den store (742-814)

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till En PR-kupp som går förbi med måttlig bemärkelse?

 1. oveg skriver:

  Jaja, men det förefaller vara en hetsjakt på allt som kopplas till nationen. Det ska inte få finnas några nationer, vi ska bli ett regionernas Europa. Skoleleverna läser knappt nån historia längre. Och det finns t.o.m. krafter som vill att vi ska överge vårt språk för engelskan.

  Jag tycker monarkin i Sverige ligger på en lagom nivå. ”Konungariket Sverige” ligger ovanför det politiska tjafset. Tänk vilket kattrakande det skulle ha varit om en representativ presidentpost; jag gissar att Göran Persson hade varit aktuell – och hur det då skulle ha blivit oklarheter i beslutsordningen mot statsministern.

 2. Peter Harold skriver:

  -> Oveg
  Din invändning är helt berättigad; jag får klåda bara jag tänker på att Göran Persson skulle vara Sveriges president. Så därför tillhör jag den blyga minoritet som anser att efter monarkins avskaffande behövs… ingenting! Vår käre talman (som emellanåt är en post som innehavs av kvinnor) kan med fördel sköta konungens uppgifter dom denne annars utför på kontoret (t.ex. skaka hand med nya ambassadörer och dela ut ordnar och medaljer).

 3. liberum-weto skriver:

  Jag tror det ringa (relativa) intresset för vigseln speglar vad vi har att vänta framöver – monarkins upphörande — vilket antagligen får Schyman att utbrista – typiskt när en kvinna står i rad. Victoria är för folklig och det hjälper inte Westling blir prins ….. skulle monarkin överlevt lite till hade Victoria varit tvungen gifta sig till sitt stånd.
  Själv är jag upptagen redan, men har ett större antal kungar i min släkt … men blir ändå aldrig inbjuden till ens danska kungahusets luncher. Det hjälper inte att jag Gormar — dvs Gorm den Gamle är vår förfader – fast jag ju avviket senare i linje.
  Må Peter Harold avslöja någon kung i sina led — vi är antagligen släkt innan Adam or the ape.

 4. liberum-weto skriver:

  Jag missade sista raden — javisst är vi släkt Peter Harold och Liberum-weto — det kunde jag ha annat på intresset för lokomobiler. Karl den Store har jag flera linjer (inavel med andra ord – linjeförluster eller något annat snäll säger de vanliga släktforskarna).

 5. Henke skriver:

  Gifta sig till ett stånd är väl förhoppningsvis just vad Viccan gör… 😉

 6. Peter Harold skriver:

  -> Liberum-Weto
  Absolut, och nu är jag insnöad på Orient-expressen, en av kejsar Frans-Josef omtyckta ”leksak” (till tågbolagets stora harm).

  -> Henke
  Boxer-Robban… eh, Daniel Westling påstås vara välutrustad. Men det vet man ju hur det brukar vara… ”Hellre liten och rapp än stor och slapp”… 😉

 7. Jan skriver:

  I SOM:s senaste undersökning om stödet för monarkin noterades rekordlåga 52 %. De blir färre och färre, de som med modersmjölken fick sig itutat det här med under- och översåtar och människor olika värde. 30-talsgenerastionen var väl den sista. Om 5-8 år är det inte längre politiskt självmord att föreslå ett avskaffande av denna medeltida kvarleva, där blodsband och genetisk slump är det enda avgörande. Bli medlem och stöd arbetet med att fullt ut myndighetsförklara det svenska folket…/ Jan

  http://www.republikanskaforeningen.se

 8. Jan skriver:

  oveg

  ”Jaja, men det förefaller vara en hetsjakt på allt som kopplas till nationen. Det ska inte få finnas några nationer”

  Javisst, en sund och nödvändig utveckling om mänskligheten ska överleva. Mänskligheten har gått från bysamhällen till supermakter. Nationer och nationaliteter är bara chimärer, tankekonstruktioner. Utan nationer inga krig, eller hur?

 9. Peter Harold skriver:

  -> Jan
  Jag ser fram mot den dagen så svenska folket förpassar monarkin till historieböckerna, och konungafamiljen får försörja sig bäst de kan.

  Håller dock inte med om att avsaknaden av nationer skulle vara en garanti för fred. Du har väl hört talas om inbördeskrig…? 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s