Morden i midsommar

Bästa läsare!

Klockan 9.57 passerade jag förbi butiken med gröna skylten. Det stod ett 30-tal personer utanför. Om det inte blir regn så verkar midsommaren ändå bli blöt – på ett eller annat sätt.

Jag själv slutade fira midsommar i mitten av 1990-talet. Varför? Jo, på grund av spriten. Jag orkade inte med att se hur annars sansade och förnuftiga människor förvandlades till – bokstavligt talat – idioter.

Eftersom det i mitt sällskap aldrig blev veritabla dryckesslag kom ingen deltagare att bli så packad att hon eller han däckade. Tyvärr. För hade de slocknat hade jag sluppit höra en massa pinsamheter. Nå, nu skall jag erkänna att vissa druckna yttranden var intressanta, men mitt sällskap tycktes fungera som en gammal hederlig LP-skiva. Samma historier i samma ordning, men med ett och annat nytt hack som inte funnits vid föregående genomlyssning.

En annan sak som fick mig att börja tacka nej till dessa festligheter var hyckleriet. De som varit mest berusade var de som dagarna efter anklagade de övriga för att ”ha svårt att kontrollera konsumtionen”. Kommer just från rätt käft vill jag ibland säga, men så gör man ju inte till vänner.

Jag missunnar inte folk att vara glada på midsommar, även med alkohol. Det är en jäkligt bra tid på året att festa. Men som nykter är det faktiskt rent av kusligt att se hur annars anständiga och timida människor förvandlas till – monster. Det kan börja med en liten knuff i balkongdörren och sluta med löfte om att ha ihjäl den andre. Jag har själv suttit med en berusad person som i sitt hörn av festlokalen morrat fram mordplaner. Det är fan i mig inte roligt att vara med om.

Eftersom det är lönlöst att be folk att dricka med måtta vill jag framföra följande goda råd: Rädda sig den som kan!
Blir det bråk, retirera. Och följ den goda regeln att se till och lämna festen innan du blir utslängd.

För er som har turen att kunna välja gott sällskap önskar jag er en trevlig midsommar. Övriga kan jag bara tycka synd om…

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s