De goda är onda, och de onda är goda?

Bästa läsare!

Den forne medaljerade polischefen och mönstermedborgaren Göran Lindberg sitter nu i rätten anklagad för både sexköp och våldtäkter. Det skrivs löpmeter av text om denna dubbelnatur. Många frågar sig hur det kunde vara möjligt att en sådan högt uppsatt person inom svenskt polisväsende kan ha en så pervers läggning, i synnerhet då denne gett intryck av att vara en sann moralens väktare.

Svaret från mig lyder: Kanske just därför.

Hur många gånger har vi inte läst nyhetsartiklar om präster och predikanter som klagat på det moraliska förfallet i samhället (som yttrar sig i form av allt från dunka-dunka-musik till gay-äktenskap), som en tid senare avslöjas med byxorna nere i komprometterande situationer, eller rent av befinns vara far till en 17-årings barn?!!

Jag tror att ju högre man skriker att djävulen är lös, desto större är chansen att man själv – innerst inne – är en.

Nu skall jag dock ge Göran Lindberg lite credd. Han har tagit av sig den moralistiska kostymen och ifrågasatt den svenska sexköpslagen. Ett ifrågasättande som även jag delar. Vuxna människor skall kunna bestämma själva hur, när och med vem de skall nuppa med. Den slutsatsen kom jag fram till redan på den tiden kommissarie Lindberg reste land och rike runt och informerade om ”traffickingen”, ett begrepp som moralister (felaktigt) jämställer med all prostitution. Skillnaden mellan mig och Lindberg är att jag inte behövt smiska något luder för att komma till den slutsatsen.

I medierna kritiserar man det svenska rättsväsendet för att försöka mörka Göran Lindbergs förehavanden i sänghalmen. Man kan tycka vad man vill om öppenhet i sexmålsbrott, fast ibland börjar jag tro att svenska journalister är tvångsmässiga onanister som tar det för givet att domstolen skall leverera dem gratisporr i form av förhörsprotokoll. Det är inte korruption att skydda oskyldiga medborgares förehavanden (i det här fallet Göran Lindbergs offer).

Ah! Apropå polis och korruption: Nu har det bildats en nationalistisk milis som med militära medel ”läxar upp” den ryska polisen som drygar ut sin tunna lön med pengar som levereras under bordet.

Inte förvånande har denna milis ett stort stöd bland den ryska civilbefolkningen. Korruption är ett stort problem i Ryssland, och de som är mest korrumperade är de som är satta att bekämpa den. 

Jag kan därför inte låta bli att göra den generaliserande reflektionen att de som är satta att bekämpa prostitution och trafficking i Sverige själva sätter sig över lagen och betalar för sina sextjänster. Det finns dock en stor skillnad mellan det ryska och det svenska exemplet: Korruption är ett allvarligt samhällsproblem. Sexköp är bara ett moraliskt problem. Och moral skall inte lagstiftas.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till De goda är onda, och de onda är goda?

 1. Pappan skriver:

  Moral skall inte lagstiftas eftersom moralhandlingar som görs av fruktan för legala repressalier och inte av lydnad för det egna samvetet inte är moralhandlingar, utan inre bekvämlighet, moralisk lättja. Repressalier är obekväma.

  Lag som INTE grundas på moral är däremot FUTIL och kommer inte att efterlevas.

  Paradox? Egentligen inte. Men man får fundera lite.

  Det gör väl inget?

  Pappan

 2. Peter Harold skriver:

  -> Pappan
  Intressant formulerat, och resonemanget är korrekt. Och det är helt rätt att lag skall bygga på moral, och inte tvärtom.

  Men moral är samtidigt genom tiderna föränderlig. En gång i tiden var det moraliskt godtagbart (för vissa) att bränna häxor; idag är det nödvändigt att låsa in/bötfälla människor som betalar för sexuella tjänster. För att inte tala om spektrat över alla människors moraliska åskådning i andra frågor – den varierar ju från individ till individ.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s