Gorby är inte bara en pirog

Bästa läsare!

Jag vet inte hur ung man bör vara för att inte veta vem Michail Gorbatjov är. Eller snarare vem han var – karln betraktas som en föredetting. För den lyckliga läsare som befinner sig i början av livets blomning kan jag upplysa om att nämnde person var den siste ledaren för det kommunistiska Sovjetunionen. Han var också en av dem som införde s.k. perestrojka (förändring) i det landet, liksom en reform som kallas glasnost (öppenhet).

Gorbatjov beklagar att han blev den siste ledaren för Sovjetunionen. Hans avsikt var att reformera Sovjetunionen, och frånta Kommunistpartiet sitt maktmonopol. Själva unionen skulle leva vidare, var hans avsikt. Ideologiskt sett kan man säga att Gorbatjov var mer socialdemokrat än kommunist, vilket får mig att nyfiket fundera på hur det kom sig att han ö h t släpptes fram och inte hamnade i ett sibiriskt arbetsläger långt tidigare.

Nu hamnade han inte i ett arbetsläger, men däremot i en datja på Krim om jag inte missminner mig. Där satt han i sin lilla stuga och såg hur militären misslyckades med sin statskupp, och rivalen Boris Jeltsin tog över och upplöste Sovjetunionen. Självklart kan jag förstå att mannen med det stora födelsemärket på huvudet är bitter. Inte nog med att han blev av med jobbet; han blev också av med sitt land. Häpp!

Idag skriver Gorbatjov i SvD om sin syn på ex-Sovjet efter 1991, och adresserar till världens makthavare en from förhoppning om att Ryssland och andra forna Sovjetrepubliker skall utvecklas i demokratisk riktning:

Den övergripande uppgiften i ert arbete ser jag som att stimulera utvecklingen hos regionens länder i riktning mot demokrati, och i att det i vart och ett av den utvecklas en stabil ekonomi, ett starkt civilsamhälle och en effektiv stat. Det är realistiska mål och jag är övertygad att utvecklingen i denna riktning fortsätter.

Jag vet inte hur realistiskt det är att förvänta sig demokrati, stabil ekonomi och starkt civilsamhälle i länder som har uråldriga traditioner av att vara förtryckta, eller föredrar att förtrycka andra. Gorbatjov borde faktiskt just nu uttrycka skepsis mot hur demokratin fungerar i hans eget land, Ryssland, som initiativtagare för ”Rysslands socialdemokratiska parti”. Det partiet har nämligen ogiltigförklarats av den inhemska valmyndigheten!

Men det är onekligen intressant att ta del av Gorbatjovs historiska beskrivning. Den påminner oss om inte annat att demokrati och öppenhet är något som man måste kämpa för – oavbrutet. Även i här i väst har vi en inbyggd slutenhetsgenerator i form av terroristlagar, övervakningsmentalitet (FRA) och hemlighetsmakeri (EU). Det parti inom den svenska politiska sfären som tar strid emot denna utveckling heter Piratpartiet. Beklagligtvis är det just det partiet det enda jag kan rösta på i höstens val till Riksdagen.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Politik. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Gorby är inte bara en pirog

 1. Henke skriver:

  Gorbatjovs födelsemärke är inget födelsemärke, det är en karta över Afganistan! Det var ju han som tog hem sovjettrupperna därifrån… 😉

  /Henke

 2. Peter Harold skriver:

  -> Henke
  *asgarv*
  Ja, nu minns jag faktiskt den skämtteckningen!

  Verkar som att Gorby är klokare än Obama…

  Skämt åsido; CIA sponsrade talibanerna för att göra livet surt för de ryska trupperna. Och nu sponsras talibanerna av…. eh, ja, det tycks vara känsligt, men livet är ganska surt för de trupper som är i det landet nu. Afghanistan verkar vara en riktig jäkla håla.

 3. Pingback: ICCEES Mingel i Stockholms stadshus | Why I act

 4. Pingback: ICCEES Mingel i Stockholms stadshus | Smilesuss

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s