Historia som sömnmedel

Bästa läsare!

Som vanligt kom jag på att det var sista dagen att lägga in räkningarna för betalning igår, så jag hade en given kvällssyssla. Eftersom kvällen därmed var förstörd blev det varken TV eller romanskrivande, utan jag satsade på sänggång vid elva.

Jag skakade ur den obäddade sängen och hörde en duns på golvet. Aha, där är boken jag köpte på loppmarknaden häromdagen. ”Historiska hemligheter” löd titeln. Ett bra val, berömde jag mig själv.

Boken handlar om historiska skeden som inte är till 100% klarlagda och utforskade. Jag bläddrade framåt i boken och började läsa om den galliske motståndsledaren  Vercingetorix (förmodligen terroriststämplad av den romerska kejsaren Julius Ceasar kan man förmoda). Författaren Ian Wilson påpekade att det är denne person som blivit förebild till seriehjältarna Asterix och Obelix. Avsnittet i boken handlade om platsen Alesia där Vercingetorix och hans trupp gav upp. Fast de lärde tvista om var platsen låg.

Aha! tänkte jag och studsade upp ur sängen. Var har jag lagt den, var har jag lagt den?

Jag började riva i pappers- och kuverttraven på köksbordet (jag hade som sagt ägnat mig åt min ekonomiska menstruation; att blöda pengar en gång i månaden) och fann där seriealbumet ”Asterix och Obelix – Romarnas skräck” som jag hämtat ner från vinden dagen innan. Albumet handlar om jakten på Vercingetorix hövdingasköld, och faktiskt fylld av historiska referenser (bl.a. finns det ingen galler som vill nämna platsen Alesia, vilket förklarar varför dess exakta läge glömdes bort, he, he).

Det slutade med att jag låg till kvart över tolv och läste Asterix istället. Egendomligt nog är jag sprudlande pigg trots att jag bara sovit i nästan sju timmar. Man kanske alltid borde använda Asterix som nattlektyr…?

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Historia som sömnmedel

  1. Bengt skriver:

    ”( … jag hade som sagt ägnat mig åt min ekonomiska menstruation; att blöda pengar en gång i månaden).” Jag älskar oneliners. Och det här är en av de allra bästa jag sett på länge. Ska garanterat lägga onelinern på minnet!!! Du är verkligen en riktig ordekvilibrist!

  2. Peter Harold skriver:

    -> Bengt
    *bugar*

    Tyvärr har jag nog ingen ”menopaus” att se fram emot; räkningarna blir fler och fler och större för varje år. Och så lär det väl förbli tills det blir dags att betala gravvårdsavgiften – också.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s