Globen-parken är borta. Vart skall A-laget nu hålla hus?

Globen gömmer sig i moln

Bästa läsare!

Det är nog ganska många svenskar som känner till Globenarenan, denna rikets största golfboll. Eller 08-ornas skrytbygge, beroende på vad man har för tankar om huvudstaden och dess invånare.

Hur många busslaster av finska turister har inte plockat fram sina radband och bett till gud att denna gigantiska sfär inte skall komma i rullning och krossa dem där de passerar förbi på väg söderut efter att ha anlänt från hamnen?!!

Ja, numera finns ju Södra Länken (Jag tror att versaler är ok i det här sammanhanget) så nu behöver finnländarna inte se eländet när de passerar genom… f’låt, jag menar, under Stockholm. Men förr så fick turistbussarna snällt åka förbi Slakthusområdet om de inte ville ta en försenande genväg genom city.

I vilket fall som helst stämmer inte mitt lilla ”vykort” här ovan längre. Den tallklädda skogen framför hotellet existerar inte längre. Allt hitom dammen (1) (som dock ej är den ursprungliga ödledammen som finns markerad på gamla kartor) framför hotellentrén är kalhugget och bortschaktat. Till och med bergskullen (4) mellan Systembolaget och kakelgrossisten är till största delen bortsprängd. Det skulle vara intressant att göra en analys på stenmaterialet och se hur impregnerad den är av urin…

Det stora komplexet (3) längs med Arenavägen som förr inrymde Saabs bilutställning samt en motorveteranmarknad och grossist för rörpulare är en stor fyrkantig grop numera. Så det vi ser på det här kosmiska flygfotot är kort och gott historia.

Jag sänder en tanke av medlidande till alla de A-lagare som berövats deras anspråkslösa paradis (2). Det är nästan så jag känner mig lite bekymrad och undrar vart de skall ta vägen…? Men det ordnar nog sig. Närmsta vattenhål för dem ligger vid Gullmarsplan. Där finns allt som behövs för en glad dag i vänners goda sällskap; ett systembolag, en park att sitta i och ett berg att kissa på.

Och så säger folk att livet i en storstad är så komplicerat…!

Hälsar eder Peter Harold

[Klicka på bilderna för högre upplösning]

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Globen-parken är borta. Vart skall A-laget nu hålla hus?

 1. liberum-weto skriver:

  Javisst kan man se Globen som en golfboll, eller varför inte som en symbol över uppblåsta Stockholmare. Nu spelar ju inte alla golf eller är uppblåsta, så det kan ju avblåsas att alla skulle vara blåsta också.

  Förr på gamla tiden var salpetersjudarna avskydda för det hade kungen bestämt att vart femte år fick salpeterskjudarna (kallade pissegubbarna) rätt att hämta den urinindränkat jorden hos bönderna, och bonden skulle stå för logi och mat. Det var inte populärt för pissegubbarna hade rätt att bryta upp stallgolvet för att komma åt om det behövdes och bonden fick själv återställa allt på sin bekostnad. Krut till eldvapen bestod av 75% salpeter.
  LW har gentetiska kunskaper i detta sprängfyllda pissämne via: Adliga ätten Flintsten nr. 1325.
  hvor det oplyses at han var ”Inspektor över salpetersjuderierna i Småland,
  Västergötland, Öland och Gotland 1660; överinspektor för desamma 1665 ;
  ägra av Hörda, Ormesberga s. ?(F)? på 1690-talet ; adlad 1695 14/3 ?(Introduceret
  1697 under nr. 1325)?”
  ”Hans vapen uppsattes i Edshult kyrka och till vilken han och hans fru gåvo
  dyrbara skänkar.”
  ”Han blev kommenderad med 400 salpetersjudare mot snapphanarna i Skåne och
  Blekinge, dem han till en stor del nedgjorde och tilfångatog”
  Överinspektor, Nils Larsson-Flintsten.

  Då ju Peter Harold har vissa tidigare gemensamma anor med LW kan eventuellt herr Harolds intresse för A-lagares pissande ha vissa oanade kopplingar bakåt i tiden.

 2. Bengt skriver:

  … dessutom har väl både Kiss och Pink haft konserter inne i Golfbollen. Förestår nu marksanering (med bäring på urin), i paritet med den marksanering som gjordes i Lugnets industriområde innan Hammarby Sjöstad skulle börja byggas? Behövs troligen lika många år av sanering …

 3. Peter Harold skriver:

  -> Hm, ett intressant uppslag; jag skall se om min syster hittat något salpetersjudande i släktrullorna.

  Jag är lycklig över att inte ha levt på den tiden; enbart att åka på motorvägen förbi en åker där bönderna sprider ut ”naturgödsel” får min mage att vända sig ut och in. Att behöva gräva upp ett helt stallgolv låter som tortyr i mina öron. Och stallen var knappast mer hygienska på den tiden än vad de är idag.

  -> Bengt
  *garv*

  De borde kanske tippa de urinmättade schaktmassorna på Hammarbykullen östra sida, så kan näringsämnena lakas ut och rinna ner till de intilliggande kolonilotterna. Det lär nog växa som aldrig förr!

 4. liberum-weto skriver:

  Du har helt rätt i att hanteringen var tortyr och pina, så själv uppkoket av pisset genomfördes ofta av straffångar.

 5. Anonym skriver:

  A-lagarna tackar för sig och bugar
  – vi finns än, är dock nu utspridda på ett större yta.

  Några vilsna individer dröjer dock kvar och tittar tårögda över sina öppnade ölburkar genom staketet ut över bygget och minns.

  Det finns även de som inte gett upp och tänker rädda parken.
  En förlorad sak? Nej! Parkens Riddare ger aldrig upp.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s