Tur att vi medelålders inte vill yttra oss…

Bästa läsare!

Stockholms stad – ett begrepp som västeråsaren B-O Gavne säkert föga älskar – står i färd med att bebygga delar av Årstafältet med 4000 nya bostäder. Och som om inte det vore nog kommer man att avsätta 30 hektar till en ny park. I samband med detta inbjuds ”de unga” att via sociala medier (läs Facebook) att beskriva vilka sporter och aktiviteter som kan passa den nya anläggningen.

Personligen tycker jag att det är tragiskt med denna fobi – eller skall jag säga skräck? – för öppna ytor i en storstad. Vi har flera skogar inom Stockholms stad som är skyddade mot exploatering; Nackareservatet är ett av dem.  Men av någon anledning är ett öppet fält inte lika åtråvärt.

Nu är jag inte någon biolog, men jag passerade igår en skog vid Lill-Jans norr om city. Ekarna hade växt sig stora och ståtliga under hundratals år. Men marken var i det närmaste död, täckt av ett tjockt kvävande lager av torra löv. Det fanns inte ens gräs på marken. Sålunda drar jag slutsatsen att en öppen mark, som t.ex. Årstafältet med enstaka träddungar, fruktträd och några diken, borde tillföra en hel del till den biologiska mångfalden. Ty hur imponerande än de tjocka ekarna är, så verkar deras syften mest vara att utgöra en form av ett botaniskt fornminne.

Sedan kan man ju vara lite sorgsen över att våra kommunpampar inte tror att vi som är 35+ inte vet vad sociala medier är, och hur de fungerar, eftersom vi inte tillfrågas om stadens planer. För det är väl inte så illa att vi medelålders inte skall få tycka till om Årstafältet?

Jo, jag är rädd för det. Vi som inte vill åka skateboard eller flyga över guppiga banor med BMX-cyklar, vi uppskattar desto mera dessa pittoreska promenadvägar som går kors över och runt Årstafältet. Vi uppskattar den förhållandevisa tystnad som präglar fältet sedan Årstalänken stängdes ned. Det sista vi vill ha är 2000 skrikande kids in på knuten.

Jag förmodar att vi ”stofiler” – som till skillnad från de stackars sysslolösa ungdomarna betalar in den skatt som kommunpamparna sätter sprätt på – säkert skulle skicka kommunledningen den ödmjuka hälsningen att GE FAN I ÅRSTAFÄLTET! Så då kan man istället locka kidsen att uttala sig positivt till att beskära den ännu oexploaterade naturrest som provocerar byggherrarna med sin ödslighet.

Hälsar eder Peter Harold

SvD

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s