Vägen till 1984-samhället har fri fart

Bästa läsare!

För tiotalet år sedan gick det en film på bio som hette ”Enemy of the state”. Det var en film av foliehattar för foliehattar, med foliehattar. Alltså en orgie i paranoia. Kunde man kanske tycka då.

Häng med så skall ni får höra…

Handlingen går ut på att advokaten Robert Clayton Dean (spelad av Will Smith) får en film som en ornitolog spelat in där man ser hur en korrupt politiker begår en kriminell handling (mord vill jag minnas). Sedan försöker politikern med underrättelsetjänstens hjälp komma åt advokaten och filmen. Hur advokaten än försöker fly blir han upptäckt, och det tack vare att alla övervakningskameror i USA är sammankopplade till ett nätverk. Från underrättelsecentralen skickas signalementet ut och kamerorna scannar av alla förbipasserande människor och fordon tills de får en träff. Och då går larmet.

Jag har haft förmånen att studera dylika system, och de fungerar förträffligt när det rör sig om mindre nätverk, och att man använder väljusterade kameror samt att objektet klär och rör sig på ett vis som möjliggör för den inbyggda intelligensen att behålla identiteten på det man scannar in. Om personen mellan två kameror byter ytterplagg (t.ex. vänder sin jacka ut-och-in) är det kört. Men utvecklingen går vidare, och till och med det problemet sägs snart vara löst – även om det sker i en folkhop.

Det optimala är att kunna skanna av ett ansikte. Att dölja ansiktet med solglasögon hjälper inte; datorerna känner igen den detaljen, och tar personen av sig solglasögonen inför en kamera så justeras målbeskrivningen om. Den har fortfarande en massa giltiga parametrar att gå efter.

Nu finns det ett projekt som heter INDECT vars mål är – uppger man – att skapa det verktyg för total övervakning, precis som filmen ”Enemy of the state”.

Många hävdar att INDECT är ett bluffprojekt i syfte att lura pengar av EU (ungefär som klimatkompensation, emedan de inbetalade pengarna föga kan påverka klimatet i någon som helst märkbar riktning). Och visst, det finns en möjlighet att så är fallet (vilket i sig inte är så kul det heller). Problemet är bara att vi har en teknisk möjlighet att på RIKTIGT samköra olika system i syfte att övervaka. Och det sker faktiskt redan idag, om än med begränsad omfattning. Hur vetenskapligt och effektivt det svenskutvecklade systemet är vet jag inte. Men systemet är drifttaget, och den digitala analysen påstås vara mer resultatgivande än manuell behandling av inkommet material.

Så vad är det onda i ett system som är skapat för att bekämpa kriminalitet och terrorism? Jo, just detta system (som är skapat att söka efter brottslingar) samtidigt övervakar vanliga medborgare och deras förehavanden. Och med tanke på att det svenska rättsväsendet allt mer vill frångå principen att inte använda ”överskottsinformation” finns det en risk att vi alltmer närmar oss en polisstat där fritt tänkande människor börjar undvika att uttrycka sig.

I nedan upplagda informationsfilm av INDECT demonstrerar man hur en bov med hästsvans tar sig in på INDECT:s kontor för att stjäla projektets hemliga plan, och hur man därefter spårar gärningsmännen med stor effektivitet. Samma metod skulle kunna användas för att se vilka politiska möten medborgarna deltar i. Tillsammans med FRA kan vi läsa vad dessa medborgare skriver i mejl. Och genom det förestående teledatalagringsdirektivet skall medborgarnas kommunikation registreras (liksomvilka hemsidor vi besöker).

Sammantaget kommer dessa system ge en mycket heltäckande bild av varje medborgare. Jag törs säga att de som skall övervaka oss kommer veta många saker om dig som inte ens din livspartner känner till

Är det värt att ge avkall på den personliga integriteten till förmån för ett system som skyddar samhälle och näringsliv när enskilda tjänstemän inte kan göra något så enkelt som att låsa dörren till sitt eget kontor när de går på skithuset? Ja, det är den sensmoralen jag känner efter att ha sett filmen:

Man kan lätt föreställa sig hur svårt livet kommer bli för en medborgare som tänker avslöja en korrumperad makthavare, och som går till en advokat – eller ännu troligare till en journalist. Hur skall kontakten ens kunna upprättas utan att det registeras i övervakningssystemet? Kom ihåg att materialet sparas, och man utreder baklänges; från att scoopet publiceras och bakåt tills man finner källan.

Jag är inte paranoid. Jag har sett vuxna människor på ansvarsfulla poster vara mera bekymrade över varför brister i deras verksamhet avslöjats, än själva bristen som sådan. Det är naturligt; människan vill alltid ge den som drar ner ens byxor en smäll på käften. Och fastän det är datorer som analyserar inspelat och registrerat övervakningsmaterial är det människor – onda som goda – som använder det till sina syften.

Värst av allt är att INDECT inte kommer förhindra terrorism och grov kriminalitet. Enda sättet att få systemet lönsamt är att jaga småbrottslingar (sexköpare, svartjobbare, fortkörare, fildelare, aktivister, etc etc.). Och på köpet registera fru Andersson som petar sig i näsan, Mustaffa som köper dvärgporr på US Video, doktor Johansson som besöker AA, byfånen Mats som vid 45 års ålder fortfarande kör en Volvo Duett som byggts om till EPA-traktor. Samt några miljoner andra helt oskyldiga medborgare som varken har med terrorism eller grov kriminalitet att göra – varken som gärningsmän eller offer.

Tyvärr råder tystnad i gammelmedierna. Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter basunerar iställe ut att hälften av svenskarna utsätts för brott genom Internet. Usch, detta stygga Internet. Är det inte dags att förbjuda det? *ironi* Och vad består brotten av? Jo, att man utsatts för virus…  Och hela 5% angav att de utsatts för sexbrott. Men kom igen för helvete, SvD och DN…!

Eftersom mycket av dagens journalistik är baserad på pressmeddelanden och TT-telegram kanske svenska tidningar (vilka alla har ständiga besparingskrav) inte är särskilt oroliga för att den kostsamma grävande journalistiken blir ett minne blott när INDECT står i full blom?

George Orwell skulle anno 2010 ha svårt att överträffa verkligheten. Min röst i årets riksdagsval går till Piratpartiet. Övriga partier har struntat totalt i integritetsfrågorna till förmån om hårklyverier kring A-kassa, ”pensionärsskatt” och mantrat ”vård-skola-omsorg”. De borde skämmas!

Hälsar eder Peter Harold

 

Information om INDECT:
Wikinews

Fler som bloggat om INDECT och dess konsekvenser för den personliga integriteten:
HAX
Oscar Swartz
Sagor från livbåten

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vägen till 1984-samhället har fri fart

 1. JL skriver:

  Många saknar nog ”kvalitetsgranskning” av internet? En statsvetarprofessor vill ha det. På fullt allvar. Läs tråden och nyp er i armen:
  https://www.flashback.org/t787481

  Lydigt har nu en rad politiker ställt upp med bekymrade miner och lagförslag.

 2. Peter Harold skriver:

  -> JL

  För tio år sedan skrev jag en roman som heter ”Moraldepartementet”, och där beskriver jag det system med kvalitetsmärkta hemsidor, vilket ledde till att ej certifierade hemsidor stängdes ned ”frivilligt” av web-hotellen.

  Det är just denna utveckling jag vill förhindra.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s