Kanske borde vi välkomna lite kaos?

Bästa läsare!

Jag skall vara lite motvalls i den politiska diskussionen.

Bengt Westerberg – d.v.s. den forne (fp)-ledaren och styrelseproffset – har dammats av och uttalar sig i SvD utifrån sina erfarenheter att rusa upp ur soffor i TV-studion när icke önskvärda element kommer in i Sveriges Riksdag. Jag skall erkänna att jag tyckte då – 1991 – att det var ganska coolt av honom att sticka iväg när Greven och Bertjänten kom in.

Men idag vill jag tillstå att han är en fjant, och inte ett dugg bättre än de dubbla partiledarna för Ny Demokrati. Tyvärr.

Vad Bengt Westerberg manifesterade 1991 var en arrogans mot de väljare som i ett fullt demokratiskt val röstade in ett fullt demokratiskt parti i Riksdagen. När Westerberg rusade ut demonstrerade han att demokrati är ett verktyg för att exkludera.

Nu finns det skäl att tro att samma jönseri skall upprepas. Denna gång handlar det om folkhemsnostalgikerna Sverigedemokraterna. Skall de komma över 4%-spärren och bli vågmästare? Tydligen bävar 95% av väljarna över detta. Westerberg vill att man bildar en blocköverskridande koalitionsregeringen.

Det är det nästa sista vi behöver.

Vad som kommer hända ifall inget av blocken får egen majoritet är att demokratin kommer förstärkas. Svamlar jag? Inte värre än vanligt. Häng med här:

En stark regering, såsom den nuvarande som faktiskt är den första majoritetsregeringen sedan Thorbjörn Fälldins dagar (dito borgerlig), har en benägenhet att använda Riksdagen som ett transportkompani. Man skickar propositionerna till de egna riksdagsgrupperna, och skulle det komma fram kritik mot departementens förslag så arkebuseras de ”illojala” i de egna leden. Ja, inte med mausergevär, utan de får sämre utskottsuppdrag och mobbas tills inte mer än näsan sticker upp över plösen (Exempel: FRA-frågan och Karl Sigurd/Camilla Lindberg).

En svag regering är praktiskt tvingad att behandla riksdagen och dess för folket tjänande ledamöter med större respekt. Det är det Bengt Westerberg kallar kaos. En minoritetsregering involverar flera parter vilka har större chans att sätta käppar i hjulet ifall regeringen dundrar fram alltför snabbt. Beslut kan inte fattas von oben. I vart fall inte lika lätt. Och ifråga om FRA råder det ingen tvekan om att regeringen varken hade bromsar eller hade lust att visa hänsyn till annat än den egna viljan.

Jag säger inte att det är att föredra att Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen. Jag ser hellre att 4,0% av väljarna röstar in Piratpartiet. Jag vet att det blir ett lotteri ifråga om hur de kommer att rösta i andra frågor än de fokusämnen de sysslar med. Men är inte det ett bestående intryck oavsett vilka regeringar vi röstar till makten?

Piratpartiet är trots allt en grund för en frihetligt orienterad folkrörelse. Och det är bra. Här kan politisk förnyelse skapas; det tror jag inte om Sverigedemokraterna. Och tids nog – och här talar jag utifrån egen analytisk förmåga – kommer de etablerade partierna absorbera den s.k. ”främlingsfientlighet” som (sd) står för. För så gjorde man med Ny Demokrati.

Det absolut sämsta vore ifall Sverigedemokraterna fick 50,1% av rösterna. Det skulle vara som att regeringen besattes med 20 kloner av Mona Sahlin  utifrån mätbar kompetens och intellektuell kapacitet. Fast utan en uns av politisk korrekthet; det är den enda skillnaden.

Nej usch, sådana politiska skämt föredrar jag i den litterära världen – företrädesvis i Grönköpings Veckoblad.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kanske borde vi välkomna lite kaos?

 1. Magnus skriver:

  mycket intressant tanke….lite kaos kan faktiskt skapa ordning…

  Fråga: kan jag länka till din sida på min facebook när jag finner dina bloggar intressanta, vilket jag oftast gör…

 2. Peter Harold skriver:

  -> Magnus

  Du är så varmt välkommen att länka hur du vill, mothårs som medhårs. Ordet är fritt! 🙂

 3. Johnny skriver:

  Om SD blir vågmästare vore det väl enkelt att gå med på att 1) begränsa invandringen med 90%, 2) höja straffen och utvisa utlänningar för våldsbrott, 3) lite bättre käk och pensioner till pensionärerna. Det leder till besparingar och andrum att integrera befintliga invandrare samt minskar arbetslösheten. Vad är problemet?

  Mångkulturen har blivit en ideologi som hela etablissemanget är mer hängivna än Hitler var Nazismen. Detta är för mig oerhört märkligt.

 4. Peter Harold skriver:

  -> Johnny

  Njae, personligen tror jag inte att något av de nuvarande riksdagspartierna tänker träffa någon överenskommelse med (sd) i den riktningen, definitivt inte under denna mandatperiod. Däremot kan jag föreställa mig att man kommer skärpa upp integrationspolitiken, d.v.s. att sträva mot mindre invandring, men med en helt och hållet annan retorik än den (sd) för (man kommer att betona logistikskäl framför rättsbelastande orsaker). Jag ser den utvecklingen främst lokalt runt om i Sverige. Och jag tror också att den politiska islamiseringen kommer ge effekter bland de etablerade partierna. Ett problem är att (sd):s existens gör frågorna så stigmatiserade att det är svårt för de etablerade partierna att ”stjäla” de idéer som de utmålar som främlingsfientliga. Politiker stjäl friskt – både av varandra och av väljarna…

  Vad beträffar mångkultur har den sina för- och nackdelar, men det har också ett monokulturellt tänkande. Vi har kanske varit för dåliga på att reducera nackdelarna med mångkulturen genom missvisad hänsyn till vissa invandrargrupper?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s