Bokmässa – ett begränsande begrepp

Bästa läsare!

Bok- och biblioteksmässan har invigts i Göteborg och hundratals författare och förläggare trängs med tusentals bokkonsumenter. Jag har varit på mässan 1989 och fantiserade om hur det skulle att återvända dit igen i rollen som författare. Det har dock inte hänt ännu.

Sedan 1989 har det hänt en hel del med litteraturen. Då som nu har det publicerats romaner i bokform. Men utöver dessa alster som distribuerats med förlagens hjälp har det tillkommit en annan publiceringsform: Internet.

Jag tror att jag har haft minst tre romaner utlagda på webben – lästa av få om ens någon. Jag har dessutom haft en biografi om den franske författaren Jules Verne utlagd till allmän beskådan i samma format (läst av betydligt flera). Men dessa är inte publicerade i bokform. Trots det så existerar mina alster, precis som de romaner och novellsamlingar samt annan litteratur som saluförs på nämnda bokmässa. Så frågan är: kan en berättelse som existerar och gjorts åtkomlig för allmänheten representeras på en bokmässa? Svaret får vara öppet; någon läsare kanske vill ge sin syn på den saken.

En bok behöver inte heller vara en berättelse eller en faktaenlig sammanställning över ett avskilt ämne (t.ex. kokbok eller trädgårdsbok). En bok kan också vara ett medium för en tanke eller åsikt. Och här har den verkligen fått konkurens av Internet, i synnerhet av bloggen.

De flesta anser nog att bloggandet närmast kan liknas vid de krönikor som publiceras i dagspressen; karaktären av journalistisk verksamhet är inte alls långt borta i många bloggar. Åsikter och uttryck existerar, men de har inte trycks på papper och bundits in i bokpärmar. Så frågan är: kan en blogg som gjorts åtkomlig för allmänheten representeras på en bokmässa?

Som läsaren nu säkert förstår försöker jag alltså leda er in på den idén att en bokmässa – hur innehållsrik och heltäckande den än är avseende litteratur från hela världen – har sina begränsningar och speglar endast en utvald del av det skrivna ordet. Är det inte rent av så att det skulle behövas en bloggmässa; en mässa som fokuserar sig på innehållet på Internet och bloggosfären?

I grund och botten ser jag en potential i att utveckla bokmässan i Göteborg mot denna riktning. Och detta kan bli nödvändigt eftersom vi går mot en framtid där böcker kommer att distribueras som elektroniska exemplar. Böcker skrivna av andra än de kända och etablerade författarna. Och det vore väldigt kul att få representera sig på ett sådant evenemang.

Hälsar eder Peter Harold

SvD, DN

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Litteratur, Okategoriserade, Sociala medier. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s