Expressen ute och flyger – till Mars

Bästa läsare!

Ja, jag vet. Ibland är jag en irriterande Besserwisser. Men jag kan inte låta bli att tro att Therese Färsjö på Expressen skrev artikeln ”Fyra ska till Mars – för evigt” utan bättre vetande. Kanske har hennes grundmaterial – någon notis på nätet – också varit undermåligt. Skit in, skit ut, med andra ord.

Låt mig börja från början:

Det är inget litet uppdrag NASA vill ge sina astronauter. Rymdcentret undersöker just nu om det går att skicka folk till Mars och andra liknande platser.

Ibland när jag tar med min far på biltur brukar vi komma till landsvägskorsningen och valet infinner sig: Ska vi åka till Dalarna, Värmland eller Uppsala? NASA befinner sig inte alls i samma läge för spontanitet. Tvärtom är valen väldigt få: Månen eller Mars. Och månen tillhör Jorden, så det är Mars man fokuserar sig på. ”Andra platser” ligger inte inom räckhåll; Venus faller bort p.g.a hög atmosfärstemperatur och Jupiter… ja, försök hitat en ledig parkeringsplats där om du kan.

Nasa avslöjade i går att de redan har fått mer än fyra miljoner kronor i bidrag för att starta projektet, men de hoppas på fler finansiärer, skriver Daily Mail.

Avslöjade? Så det har varit en hemlighet? Bara för att man berättar något är det inte att avslöja, i vart fall inte i mitt språkbruk. Få se, vad står det mera…

Aha, Therese har läst Daily Mail. Då har vi förklaringen. Låt mig säga det först som sist; 4 mille kommer inte räcka till Mars. Jag tror inte ens pengarna räcker till att köpa ett flygplan så att austronauterna kan åka från rymdflygskolan i Houston till uppskjutningsrampen i Florida.

[…]kan människor bo på Mars redan 2030, och de fyra frivilliga som skickas upp kommer att bli kända som de första bosättarna på en annan planet än jorden.
Det finns bara en hake, vilken kanske får Christer Fuglesang och hans kollegor att dra öronen åt sig: De kommer aldrig tillbaka.

Får jag ge förslag på personer som borde åka frivilligt? Nä, seriöst: det sägs att Australien befolkades med landsförvisade britter – varför inte göra något motsvarande för Mars? Gör den röda planeten till en taliban-koloni. Och skicka Burmas militärjunta i samma rymdskyttel – tillsammans med Nordkoreas diktator och ett urval av andra despoter (Putin, Hugo Chavez, und so weiter…)

Jag undrar dock NASA tänkt att reglera anställningsvillkoren för ”de fyra frivilliga”. Livstidsanställning torde ju vara korrekt form.

Therese avrundar artikeln med:

Kostnaden för att skicka upp fyra personer till Mars skulle landa på 40 miljarder kronor och det skulle helt enkelt bli för dyrt.

Skulle det bli helt enkelt för dyrt att skicka upp fyra personer till Mars? Men vänta. Om man inser att 40 miljarder kronor är för mycket, varför ens kasta ut 4 miljoner på att starta projektet? Det är nog inte Thereses fel att det här låter feltänkt, men någonting säger mig den sista meningen skulle formuleras på annat sätt. Om den skrivits av en journalist.

Vill man ha mer att stånka över som jourhavande Besserwisser kan man ju studera den till artikeln bifogade Faktarutan:

*Den som ska flytta till Mars bör inte ha något emot kalla temperaturer. Planetens yta har en medeltemperatur på – 60 grader celcius. På sommaren kan det dock bli 20 grader varmt vid ekvatorn.
* Atmosfären är tunnare än jordens och består till mesta dels av koldioxid. Syretuber skulle därför behövas.
* Mars har liknande årstider som jorden. Däremot är dagarna 41 minuter längre.

Den som skall flytta till Mars bör inte heller ha någonting emot att bli bestrålad av kraftiga solvindar, vilka p.g.a. att planeten saknar magnetfält slår rakt ner på ytan som en fet mikrovågsugn. Samma sak gäller för vår måne. Den som vill bo på Mars bör göra bäst i att älska leva under jord.

Nu är det inte bara årstiderna som avgör temperaturen på Mars; det gör faktiskt solen. Sålunda har man noterat att medan Jorden drabbats av ”den ödesdigra globala uppvärmningen” som enbart tillskrivs människans utsläpp av växthusgaser har även lilla folktomma Mars råkat ut för en temperaturhöjning i motsvarande skala. Med detta sagt skall ingen tro att det kommer bli varmt och skönt på Mars; planetens atmosfär blir dessutom allt tunnare p.g.a. att solvinden ”blåser bort” den, partikel för partikel.

Jag har dock inget emot att Marsdygnen är 41 minuter längre, om dessa får disponeras till sömn. As a matter of fact låter tanken ganska lockande. Vem vill inte sova 41 minuter extra på morgonen? var köper man biljetten, NASA?

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Utbildning & forskning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Expressen ute och flyger – till Mars

 1. Jade skriver:

  ”Det finns bara en hake, vilken kanske får Christer Fuglesang och hans kollegor att dra öronen åt sig: De kommer aldrig tillbaka.”

  Haha… Det finns väl en hel del att nominera till det uppdraget…

  Jag som är både blödig och djurvän kom att tänka på hunden Laika. Undrar hur det var för den stackars hunden? Hur länge överlevde den? :o(

  Usch, vaför kom jag att tänka på det… googlade och hittade sorglig läsning, även om det kanske inte är så förvånande…

  http://www.sydsvenskan.se/varlden/article277328/Gatuhunden-Laika-rysk-hjaltinna.html

 2. Bengt skriver:

  Du gav mig Dagens Garv!!! +++++

 3. Peter Harold skriver:

  -> Jade

  Usch, sanningen om Laika var mindre angenäm än den jag läst om i historieböckerna. Jag vill minnas att man även provade med chimpanser i amerikanska raketer.

  En annan tragisk rymdhistoria är resan med rymdkapseln Sojuz 1 med Wladimir Komorov ombord. När kapseln var i omloppsbana gick det inte att stabilisera den, så den snurrade utan kontroll i alla riktningar. Tydligen blev Komarov sjösjuk av detta, men vad värre var visste han att han flög mot en säker död. Eftersom kapseln vid återinträdet måste gå med värmeskölden i färdriktningen – och den minsta grad fel i kapselns lutning innebär att väggen smälter – så insåg man ganska snart att det skulle sluta i en katastrof.

  Bara att tänka sig hur han upplevde det ombord på Sojuz 1 får det att vända sig i magen.

  -> Bengt

  Jag undrar vilka elaka blogginslägg som skulle kunna skrivas om *jag* var journalist på Expressen… 🙂

 4. f.d. bloggerska skriver:

  Jamen!
  Jag åker banne mig till Mars.
  Kanske träffar jag någon trevlig marsmänniska där av det motsatta könet.
  Sen fryser jag här som bara f-n just nu.
  Kan undra om hela fjärrvärmeverket här där jag bor har kollapsat.
  Vem skrev detta då?
  Jo Ninacian.

 5. Car Bil skriver:

  Bäste herr Harold,
  jag har inte varit på Mars det senaste året, men är hur som helst tillbaka i bloggandet igen.

  Apropå skicka folk till nämnda planet så ser jag helt klart en säsong framför mig på TV4 av något som skulle kunna heta ”Marsianen Adam söker Jordfru”. Iväg med ett gäng giftaslystna i en raket och den som blir utvald till giftermål får byta namn till Eva. Fint va? 😀

 6. Peter Harold skriver:

  -> Ninacian

  Du lever i alla fall! 🙂

  Det här är väl den värsta av tider. Fjärrvärme finns i huset men inte i min lägenhet; elementen är fisljumma. Och bara för att vi inte skall slösa på energin har vi någon automatik som stänger av värmen så fort det blir lite varmt utomhus, men sätter inte på värmen igen förrän lägenheten är utkyld. Lagom så dags…

  Hade jag haft behov av husdjur skulle jag kunna välja att ha isbjörnar!

  -> Car Bil

  Välkommen tillbaka!

  Fast vad gör man med kvinnorna som inte vinner giftermål med marsianen? I mina ögon är det ju rena jackpott om vi skickar en raket fylld med brudar till honom… Han blir ju ensam tupp i hönsgården! 🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s