Den morgonpigga polisstaten

Bästa läsare!

Jag gick förbi TV:n – under ett av min dotter obevakat ögonblick – och tryckte fram Text-TV. Rubriken sade att Göteborg var drabbat av ett bombhot och att beredskapsläge rådde. Jag gick direkt till avdelningen ”nöje” utan att läsa en rad om bombhotet. Magkänsla eller väderkorn – jag brydde mig inte det minsta om detta larm. Det var i mina ögon totalt ointressant. Och då står ändå ämnet ”hot mot rikets säkerhet” ganska väl i centrum av min intressesfär.

Nu några dager senare blir historien intressant. Vi får veta att polisen tidigt i ottan stormat in hos fyra palestinska familjer med dragna vapen, och sedan fört dem till förhör. Ja, i något fall tog man med sig familjens barn till polisstationen, och frågat de vuxna om politisk och religiös åskådning – något som tydligen strider mot svensk grundlag.

Man kan ha synpunkter om att konstaplarna Kling och Klang kan vara lite klumpiga i sin tjänsteutövning (personligen gillar jag de flesta poliser jag känner), men här handlade det om en insats mot misstänkta terrorister. Frågan är bara… på vilken grund misstänktes barnfamiljerna för terrorism? Gösta Hulthén ställer den frågan idag i SvD:s Brännpunkt. Var det befogat att rycka ut med en tungt beväpnad styrka och raida fyra barnfamiljer?

Polisen anser det, och slår sig hårt för bröstet genom att hävda att terrorhotet (bombningen) kunde avstyras. Men för att man (medierna/ medborgarna) inte skall kunna ställa några obekväma frågor överlämnar man ärendet till SÄPO. Och SÄPO säger som bekant – ingenting.

Den gängse teorin idag är att polisen feltolkat överskottsinformation. Eller leker Kopps.

Nu är inte detta den enda ifrågasatta gryningsräd som polisen genomfört på sistonde. För ett par veckor sedan slog man till i hemmen hos ett 20-tal kvinnor, en aktion riktad mot en påstådd barnporrliga. Vi alla hoppades givetvis på snaksiga detaljer, men locket ligger tryggt på (och till och med åklagarsidan är förvånansvärt tyst trots att de sällan har yttrandeförbud; vilket däremot alltid de gripna har). En kvinna, den äldsta som är över 60 år, berättade att polisen kom tidigt på morgonen, grep henne och tog kopia av innehållet i hennes dator (och enligt uppgift även på mobiltelefon och kameror). Enligt kvinnan skall en man som hon korresponderat med via kontaktannons (dejting-sajt) skickat snuskbilder till henne för två år sedan. Däribland på personer under 18 år.

Jag funderar på om polisen verkligen ägnar sig åt rätt saker. Man kan ifrågasätta om polisen skall jaga 60-åringar som haft ett kortvarigt elektroniskt förhållande med snuskgubbar för mer än 2 år sedan. Blir samhället bättre av att 10 poliser stormar hennes bostad i ottan och vänder upp och ner allt i hennes hem? Blir våra gator tryggare och lugnare?

Nu vill jag inte antyda att jag är övertygad om att de gripna kvinnorna är oskyldiga änglar, men rättsväsendet borde fundera på ifall de verkligen lägger ner resurser på rätt saker. Just nu pågår en epidemi av våldsskjutningar i Malmö. Det heter att ”gängen” passar på att göra upp i skenet av den nya Lasermannen (uttalas måhända ”lauser-maunenn”?). Är inte det ett tecken på att rättsväsendet gjort fel saker genom att låta ligister få fritt fortbilda sig till gangsters som kallblodigt skjuter ner sina konkurrenter.

Det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål – och detta påstående är sant. Det börjar med en stulen cykel och slutar med ett pistolmord (om det ens slutar med det).

Men men; det är kanske lättare att få anslag till att jaga pensionärer som onanerar till kiddeporr och mörkhyade som har släktingar i länder som själva är utan fungerande rättsväsende och rättsmoral.

Frågan är om det inte finns fler brott som kan göra det befogat med gryningsraider: Vad sägs om att låta insatsstyrkan ligga på lur bakom återvinningsstationerna med tårgasgranater och k-pist ifall någon folkpensionär kommer ner med en olaglig stekpanna…?

Hälsar eder Peter Harold

Länkar till bloggbekantas åsikter om ämnet:
Liberum-Weto, Henrik Alexandersson, Anna Troberg och Farmor Gun

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s