Barnombud bakar moralkaka. Bör ej ätas.

Skribenterna i SVD:s Brännpunkt späder på fördomarna mot svenska vuxna
som allmänt okunniga om IT i allmänhet och Internet i synnerhet. (Bild
förmedlad av världens bästa brevkompis ShiYan)

 

Bästa läsare!

Två s.k. ”barnombud” från Västerås ondgör sig i SvD över att vuxna inte vet vad Internet är och att barnen får klara sig själva där. Ok, det går snabbt att lista ut vad artikelförfattarna är ute efter.

Citat:

På föreläsningar och i föräldragrupper hör vi ofta från föräldrar att barn får ge sig ut på nätet själva. Föräldrarna är sällan insatta i vilka arenor barnet rör sig på och en del anser att internet mest är en lek.

Artikelförfattarna vill ha fler gig så att de kan komma och mässa för ”oroliga” föräldrar som inte orkar ställa en enda simpel fråga till sin unge: ” – Vad gör du?” och som tror att detta gäller hela Sveriges uppkopplade barnfamiljer.

Jag avskyr när ”experter” anser sig ha rätt att peka ut en hel kategori av människor som mindre vetande eller ignoranta. Jag är förälder. Jag har introducerat Internet för min dotter. Och hon klarar av att navigera genom det med bravur.

Vårt svek består i att vi låtit dem utforska nätet själva och därmed också tvingat dem att skapa egna regler, egna förhållningssätt och egna strategier för det de möter där. Oavsett om det är mobbning, trakasserier eller fyllebilder. De har själva fått lov att på en millisekund fatta beslut om att lägga ut en prekär men i stunden väldigt rolig bild på Facebook och därmed, om det vill sig illa, dras i evigheters evigheter med densamma.

Lustigt egentligen. Det finns massor med vuxna som lägger ut bilder av prekär karaktär som de får dras med i evigheters evigheter (t.ex. den s.k. artisten ”Basshunter”; någon som vill ha kopior?). Vem skall vakta och lära dessa vuxna? Låt oss säga så här; dagens 8-12-åringar lär genom sitt självständiga surfande skaffa sig ett bättre omdöme än många vuxna. Men det tror inte artikelskribenterna:

När barn och unga begår brott genom att kränka och trakassera varandra på nätet är det vi vuxna som bär ansvaret. Och vi sviker genom att inte orka eller vilja lära oss. Och när den söta 8-åringen som började på Stallet med begränsad datortid sedan skriver en förflugen kommentar på nätet när hon är 15 år och plötsligt döms för olaga hot, då är det hon som får betala för de vuxnas svek.

När den söta lilla 8-åringen blivit 15 är hon straffmyndig. Hon kan lika gärna bli fälld för olaga hot om hon skriker en förflugen kommentar till någon i tunnelbanan eller utanför fritidsgården. Det handlar inte om vuxnas svek i första hand, utan om att en 15-åring inte följer lagen. I det fallet handlar det inte om att föräldrar struntat i vilka Internetforum den lilla söta 8-åringen använt. En 15-åring är alltid kapabel att göra bort sig, med eller utan föräldrars samtycke. 15-åringar på min tid gjorde ofta bort sig. Tro mig. Och det behövdes inte det minsta Internet till det. Enda skillnaden är att idag är folk så lättkränkta.

Fast plötsligt gör artikelförfattarna en 180-graderssväng:

Det är hög tid för vuxenvärlden att sluta gorma om hur hemskt det är på internet innan var och en är fullt insatt i vad ens egna barn gör där.

Jag har inte gormat om hur hemskt det är på Internet. Och jag är hyfsat insatt i vad mitt eget barn gör där. Är det någon som gormar så är det artikelförfattarna som beskriver ungdomarnas forum på nätet som fyllda med mobbning, trakasserier, fyllebilder (And don’t forget to mention the paedophiles, lurkin on every corner of the web…). Den som har svårt att uppföra sig på nätet har utan tvekan problem med sitt verkliga liv off-line. Det spelar ingen roll om man är 8, 15 eller 40 år gammal.

Jag har lärt min dotter två saker om Internet: 1) Ladda inte ner virus. 2) Tilltala andra som du själv vill bli tilltalad.

Behöver man göra det krångligare? Om Ni vill kan Ni få boka mig på en föreläsning så skall jag läsa upp de två reglerna igen. Och om Ni inte ställer en massa dumma frågor (jodå, det FINNS dumma frågor) så blir vi klara på 1 minut. Jag kommer ta bra betalt för det, men pengar verkar inte vara en trång sektor när det gäller Internetfobi.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Barnombud bakar moralkaka. Bör ej ätas.

 1. Jan-Olof Flink skriver:

  Bra skrivet, så slapp jag skriva det själv. 🙂

  Man skulle eventuellt kunna bygga ut din punkt 2 med att läsa igenom RFC:n om netiquette, men å andra sidan varför krångla till det i onödan.

  Mvh

  /J-O

 2. Peter Harold skriver:

  -> Jan-Olof Flink

  Tack för kommentar!

  Netikett får kidsen lära sig i samband med att de får tillgång till skolans datorer (och berättar för läraren hur de fungerar…!) 🙂 Alla skolelever tvingas ju underteckna den lokala skolans policy för IT-användande.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s