Söndagskrönika: En studie i ondska, del 1

Bästa läsare!

Är lite småsömning p.g.a. nattsuddande. Anledningen är att jag köpte en svenskspråkig biografi om nazi-Tysklands diktator Adolf Hitler som gallrats ut ur Stockholms stadsbiblioteks boksamling, och som jag köpte för 1 krona. Eftersom jag haft fömånen att leva under en epok där världspolitiken formats av namn som George W Bush, Wladimir Putin, Tony Blair och Saddam Hussein tänkte jag att det kunde vara kul att jämföra dessa med den ondaste av onda människor som sägs ha gått på denna jord.

Sålunda hann jag  läsa lite om Hitlers uppväxt och antydan till kärleksliv, dock utan att hinna fram till den politiska delen av biografin, då det slog mig att det skulle vara intressant att jämföra bilden av Hitler på 2000-talet (ja, biografin är såpass nyskriven) med hur han själv såg på saker och ting innan han hunnit bli diktator. Just den vinkeln kanske kan ge en förklaring till hur det gick som det gick?

Trots att jag inte trodde det var möjligt lyckades faktiskt ladda ner en digital kopia av ”Mein Kampf” från kongressbiblioteket i Washington. Hm, var inte boken förbjuden och allmänt beskriven som nazipropaganda? Vill minnas att någon i Sverige t.o.m. åkte i buren för att han sålt boken på postorder. Vi får väl se om SÄPO gör en raid hos mig i morgon före gryningen… tystnar Skrivarens blogg så vet ni!  😉

Jag satt uppe till kl 23.15 och fann att första kapitlet mest handlade om hur hans nationalistiska intresse väckts (han var född och uppvuxen i Österrike, men hade tysk identitet) utifrån att Österrike inte hjälpte Preussen under kriget mot fransmännen 1871; och hur han blev osams med sin far eftersom denne inte ville acceptera sonens önskan att bli konstnär. Hm, dumma pappa Hitler! Här har vi ett praktexempel på att föräldrar skall låta barnens leva ut sina drömmar. Och nog har jag allt sett många barn som jag har lust att betrakta som framtidens Hitler…

Det har väl inte undgått någon att Hitler tyckte illa om judar. Man kan fråga sig HUR MYCKET och VARFÖR. Men ”Mein Kampf” är lite förvånande. Vid den här tiden rådde det en allmän antisemitisk stämning i Europa; i grund och botten betraktade man judefrågan som ett religiöst spörsmål. Vi får inte glömma att kyrkans makt var stark vid denna tid, och Gud nåde den som inte trodde på Jesus. Typ. Och nu till det som fick mig att tappa hackan.

I ett par sidor berättar Hitler hur han tog del av den antisemitiska retoriken under sin ungdom. Han sade att han till och med störde sig på den, att klagan på judarna rent av var stötande. Budskapet att judarna var ett problem väckte sorgfyllda associationer hos Hitler om hur dessa behandlades under medeltiden, och något sådan ville han verkligen inte att de skulle behöva drabbas av.

Ok, jag ser nu att du läser det här stycket två gånger. Och den som är någorlunda hemma i historien kanske minns att judarna förföljdes hårt under medeltiden; de tvingades bort från hem och sina näringsverksamheter, om de inte rent av fängslades för kätteri eller dödades.

Fast på de följande sidorna i ”Mein kampf” börjar vi ana den Hitler som vi känner till bättre, åtminstone den galning som Hollywood gestaltar. Det börjar med att Hitler upptäcker de fysiska attributen på de judiska människorna i Wien (dit han flyttat för högre studier), därefter att de luktar lite… eh, illa. Och Hitler gör sig riktigt i brallorna när han ser att 8 av 10 producenter och skådespelare på teatrarna har judiska namn, och att det råder nästan samma förhållande i dagstidningarna som han tills nu avgudat.

Ja, här ansåg jag att det var dags att stänga ner datorn och gå på dass och borsta tänderna. Det är ju inte så att jag känt mig så fångad av ”Mein Kampf” att jag vill sträckläsa alstret; jag vet ju hur det kommer att sluta några årtionden efter bokens publicering… krig, död och förintelse.

Någonting säger mig dock att man aldrig på förhand kan veta vem som skall bli en ondskefull diktator när denne växer upp. Det är väl det som gör ämnet så fascinerande om man vill titta bortom all fruktansvärd blodspillan. Sedan kan man ju alltid darra till – som av en kall kår över ryggen – när man tänker på att boken nu kunnat vara obligatorisk läsning på högstadiet ifall inte de allierade lyckats hejda nazi-Tyskland.

Hälsar eder Peter Harold (dock utan att lyfta armen)

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Litteratur, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Söndagskrönika: En studie i ondska, del 1

 1. Bengt skriver:

  Apropå Adolf-studier vi ju också favoriten ”Det våras för Hitler”/”The Producers” (med ”Hitler On Ice” och allt det där) – skapad av juden (!) Mel Brooks. Tydligen rör vi oss annars i ungefär samma tidsepok just nu, bokläsarmässigt. Fast för min del från ett annat håll. Senast: ”Kriget” i tre band
  (1946, Utrikespolitiska institutet). Bland författarna: ”Major Stig Wennerström” …

 2. Therése skriver:

  Jag hoppas verkligen inte att Säpo knackar på din dörr 😉 ! För jag hoppas på en fortsättning. Intressant läsning.
  Jag har ett stort historie intresse och mycket tid läggs just på andra världskriget och Maffia-världen.
  Har besökt tre koncentrationsläger och har sett hur illa det var. Tyvärr kan vi fortfarande se hur människor blir förföljda världen över av olika anledningar.
  / Therése

 3. Henke skriver:

  Jag har alltid grunnat på en sak när det gäller Hitler; det måste ju ha funnits fler personer i släkten Hitler, kanske var det ett inte helt ovanligt namn, men var tog dom vägen efter kriget? Dom borde ju rimligen ha bytt namn, och man hör ju aldrig talas om några släktingar i livet. En kompakt tystnad helt enkelt.

  /Henke

 4. Peter Harold skriver:

  -> Bengt
  Den filmen minns jag, fast jag måste ändå tillstå att den som bäst fångat Hitlers karaktär (åtminstone de mer löjeväckande sidan av hans personlighet) är nog allt Charlie Chaplin. Det blev nog grunden till vår egen tids parodier på satirisk TV-underhållning med udden riktad mot makthavarna.

  Jag är ute efter en av major Wennströms första böcker, den om rysk flyghistoria. Han verkar ju vara väldigt insatt inom sitt ämnesområde; en kompetens som uppskattats djupt av våra grannar bortom Finska viken…

  -> Henke

  Jodå, det finns svar på den frågan i biografin som jag köpte för 1 krona. Det var inte många släktingar (och själv förökade sig inte Hitler vad jag hittills hunnit läsa), men ett par flyttade till Storbritannien och USA där de ändrade sina namn i ringa respektive större omfattning. En släkting behöll sitt namn för att kunna sälja sina historier till pressen. Och det var som sagt historier.

 5. Henke skriver:

  Han hade väl en systerdotter som han tyckte lite för mycket om, Geli?, hon tog livet av sig nån gång där på 30-talet.

  /Henke

  • Peter Harold skriver:

   Ja, det stämmer. Även om det sägs att kärleken var platonisk så slutade det med att hon tog livet av sig. Han ogillade att hon gick utomhus utan hans eskort, och var nog mer eller mindre fånge i sin bostad, om jag minns biografin korrekt. Det har också spekulerats i att hon skulle ha mördats.

 6. Gubben skriver:

  Vilket visar att världen inte är så enkel och svart/vit som vi gärna vill förenkla den till.

 7. MissiZippi skriver:

  Bokcensur i Sverige?

  Och så får vi tänka på att vad som kan göra att någon får bli en Diktator har att göra med tidsperioden personen lever. Hur lätt folk har att ryckas med när de söker en lösning på sina problem. Inflationen i Tyskland var enorm. Judar var goda affärsmän och bankirer. Avundsjuka kan också ha spelat en roll varför det gick så långt som det gick och diktatorns sadistiska anhängare kan tänkas ha fått alltför fria händer. Tragiskt!

  Hitlers pappa… Håller verkligen med dig. Världen skulle sett annorlunda ut idag. Vill faktiskt dra det så långt som till att han skulle ha använt kondom…

  Chaplin gjorde en filmparodi på Hitler… ”Diktatorn”
  det fick också sin lilla politiska historia.

 8. Walker skriver:

  Kan rekommendera Bengt Liljegren (historikern i Boston Tea Party) biografi i samma ämne. Bitvis ganska underhållande med udda fakta som Hitlers första fylla, filmkvällar med King Kong och givetvis allt annat mer känt elände. Han kommer till ungefär samma slutsats som du, att det inte går att veta på förhand vem som blir ond som vuxen.

  Slår hål på många myter från MK, t ex hade inte alls farsan problem med hans konstnärsdrömmar. Likaså hans påstådda tid som byggnadsarbetare mm.

 9. Henke skriver:

  Hitler blev ju skadad under första världskriget, tänk om granaten/kulan bara hade haft en grads annan riktning, och träffat bättre…

  Mem jag är inte så säker på att världen skulle ha sett så annorlunda ut utan Hitler. Jag tror att tidsandan spelar en mycket större roll än den enskilda personen. Tänk så många miljoner tyskar det fanns, dom flesta missnöjda med dom hårda fredsvillkoren, konstigt om inte någon annan hade kunnat mantla Hitlers roll…

  /Henke

 10. liberum-weto skriver:

  Min ”Mein Kampf” blev utlånad för länge sedan och har inte återkommit.

  Den på mig trovärdigaste förklaringen till vad som hände kommer från en av Adler Karlssons böcker där han visar på statistik från hur mycket skatt judar betalade i olika städer i Tyskland och Polen på 1920 talet. Judar var mycket rika jämfört med övriga befolkningen. Precis som man säger vid brott – följ pengarna. Det enklaste sättet att bli inflytelserik och rik är pengar. Avund är viktigt och lätt att spela på. Judarnas förmögenheter överfördes till de som var och/eller stöttade nazisterna.
  Hitler och hans närmaste var med säkerhet mer ute efter pengar och makt än ideologi. Skådespel och ideologi var nog till mest för att dölja och förstärka makten.

 11. Henke skriver:

  Har SÄPO gjort ett tillslag ändå… 😉

  /Henke

 12. Peter Harold skriver:

  Tack, kära vänner för era tänkvärda kommentarer!

  SÄPO har låtit mig vara ifred, men dessvärre inte min chef. Eller chefer. Ja, dels cheferna på jobbet (där har jag ett par stycken), och dels cheferna i grannlägenheten (dotter med tillhörande mor)…

  Jag skall plocka upp tråden igen snart.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s