Kalifatet återuppstår?

[Splittrat och hastigt komponerat inlägg pga tidsbrist och en lättöl till lunch som får mig att bli dåsig. Undrar om bryggeriet klistrat på fel etikett?]

Bästa läsare!

Vad jag skrev om Tunisien i förra veckan – att landet kanske är på väg ut ur askan för att hamna i elden – med anledning av att fundamentala islamister vädrar morgonluft gäller också för Egypten. Tyvärr.

Det är nu som det alldeles tydligt blir uppenbart att man vidtagit antidemokratiska åtgärder för att hålla antidemokratiska krafter stångna. Politisk stabilitet på frihetens bekostnad.

Vad som gör det hela än mer bekymmersamt är att egyptierna själva har en tendens att hålla våra hjälpande råd på avstånd. Muslimska Brödraskapet i Egypten är tydliga på den punkten; väst skall inte ha något inflytande. Jag har studerat Lawrence Wrights bok om 11 september, och jag ser hur det är fullt möjligt att vi före årets slut kan ha en ny islamistisk stat i Egypten som påminner om Iran. Samma sak kan hända i Tunisien också.

Varför? Ja, dels skall vi ha i åtanke att det i både Egypten och Tunisien finns en nationell stolthet. Man vill kunna själv, utan inflytande från västmakter som USA. Eftersom konceptet ”demokrati” felaktigt utmålas som en västprodukt finns det en risk att gemene man i Egypten och Tunisien uppfattar en religiöst fristående statsapparat som någonting felaktigt.  

En specifik händelse i Kairo förde mina tankar till Afghanistans talibaner; jag tänker på hur dessa vandaler attackerat viktiga kulturminnen. Avsaknaden av respekt för sitt lands kulturarv är ett tydligt tecken på att denna nation inte är mottaglig för demokratiska värderingar. En makt som vill återupprätta kalifatet begär inte demokrati, men den kommer inte dra sig för att använda demokratin som språngbräda för sin ambition att få herravälde.

Låt mig säga att jag är väldigt glad över att jag inte bor i Israel i dessa dagar. Faller också Saudarabiens kungahus lär nog judarna få se sig om efter ett annat land att bo i. Madagaskar?

Någonting säger mig att man i Washington och Bryssel inte vill att den nuvarande egyptiska regeringen skall falla…

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Kalifatet återuppstår?

 1. MissiZippi skriver:

  Hej Peter! Tror faktiskt inte att mellanöstern upplevt en farligare situation som den som pågår nu. Man blir väldigt orolig och det gäller förståss hela världen. En stor diplomatisk kris som kan leda till praktiskt taget vad som helst… Här på mina CNN-kanal följer man utvecklingen och har haft ett flertal egyptier intervjuvade. Regeringen här har bett egyptens president att lyssna på folket och inte ta till alltför drastiska åtgärder för att hålla ”ordning”. Enligt amerikansk filosofi kan man nog inte hålla med om att den nuvarande egyptiska diktaturregeringen har gjort rätt i att förtrycka folkviljan. Skulle tro att det här är ett eldprov i diplomati (to say the least).

  Egyptierna själva tycker att deras president måste avgå och lämna landet omedelbart och att innan dess kan det inte bli slut på kravallerna. Det tror jag också.

  Som det kan vara i en diktatur, har vi nog inte blivit informerade om hur verkligt fattigt bakom kulisserna Egypten egentligen är. Och turister slussas bort från fattigdomen. En stor del på grund av säkerhet. Jag anade i alla fall något när jag besökte landet 1997 och kunde jämföra med hur Kairo såg ut i början av 50-talet, men tänkte då på kriser som landet gått igenom och befolkningsexplotionen. Idag borde landet ha kommit ikapp, men så är det tydligen inte. Att ”kitteln” kokat rätt länge kan vi nog ana. President Sadat blev ju mördad. Det känns inte som så länge sedan som 40 år, men det är det tydligen.

  Att sedan ”extrimister” och vandaler gör situationen värre är tragiskt. Egyptens ekonomi är i stort behov av turism.

  Mvh Margareta

  • Peter Harold skriver:

   Ja, det känns lite bekymmersamt att Muslimska Brödraskapet är det största oppositionspartiet (många andra partier har förbjudits). Visserligen jämför man MB:s grad av radikalitet med svenska (kd), men man får inte glömma att brödraskapet hållit de radikalaste förespråkarna på mattan under åren, men att de finns i rörelsen.

   • MissiZippi skriver:

    Man kan inte anklaga mig för att ha följt Egyptens utveckling särskilt noga under åren. Den uppfattning jag får just nu är annorlunda mot tidigare. När det gäller det religösa i Egypten så finns alla religioner representerade. Många egyptier är faktiskt kristna. Vilka som sitter med i regeringen kan vara en annan femma. Är det bara muslimer?

    Ju mer jag funderar på händelserna där ju mer förstår jag att vi inte har tillräckligt med kunskaper för att göra en bedömning. Däremot vet jag att jag är anti förtryck och korrumption, lika så anarki var det än pågår och pro allmänna justa val av duktiga politiker som kan hålla vad de lovat i sin valrörelse. Inte alltid så lätt med tanke på ett lands ekonomi och det kan ta tid att infria löften, något som kan påfresta väljarens tålamod, men en chans till förbättring…

 2. Himstaf skriver:

  Egyptierna är väldigt stolta över sitt kulturarv. Liksom Irakierna.
  En del plundrare visade sig ha brickor som bärs av säkerhetstjänst. Det var nån liknande händelse i Tunisien. det var inte stort, och sen finns det ju ett grannland med stort ego som inte har en tusendel av vad Egypten har i form av kulturskatter.
  Viss plundring kan göras alt uppmuntras för att rättfärdiga statsvåld, i värsta fall intervention, om CNN o de andra så trovärdiga börjar tjata om det, demonisera. Men det håller nog inte.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, oavsett vem som ligger bakom det är det förkastligt. Men de som ägnar sig åt pöbelaktiviteter i Egypten tänker nog inte så mycket på de kulturhistoriska värdena. Och de riktar sin vrede mot omvärlden med en häpnadsväckande hänsynslöshet; minns bara sprängningen av de Lesseps staty i Port Said, trots att han var den europé som betytt mest för detta lands välgång.

 3. MissiZippi skriver:

  Ett litet P.S. Under presskonferensen för en stund sedan (och så som jag uppfattade) förklarade Vita Husets press-sekreterare att de för närvarande inte tänker lägga sig i Egyptens inrikesproblem.

  Det skall man förståss bara göra länder emellan om man blir tillfrågad.

  • Peter Harold skriver:

   Tydligen är egyptierna upprörda över att Mrs Clinton sa att man noga bevakar vad som sker i Egypten. Inte ens om man är passiv tycks det duga. 😦

   • MissiZippi skriver:

    Måste passa på att rätta mig ang 40 år. Det skall vara 30. Kände att det inte lät rätt att Anwar Sadat blev mördad under 70-talet, men tydligen hade jag läst en ”tidningsanka”. Så lätt det är att uppsnappa- och sprida felaktigheter. Det är egentligen förfärligt… Jag ber om ursäkt.

    Hur många av kravalldeltagarna vet vem hon är? Just nu pågår en ”massuggetion”.

    Det verkar som om de flesta av världens ledare bestämt sig för att låta sina näsor hållas borta och avvaktar för att se hur det går. Det vore verekligen en fjäder i hatten för Egypten om de lyckas lösa detta på egen någorlunda fredlig hand. ”Dream on?” förhoppningsvis inte.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s