Cleese tänker högt – här är mitt råd

Bästa läsare!

Den forne komikern John Cleese, känd från ”Monty Python” och ”Pang i bygget”, har tänkt högt. Han har suttit och käkat middag med vännen Michael Palin och kommit fram till att de borde återförena gänget. Kanske inte alla i gänget, men i någon form av konstellation, säger Cleese i SvD.

En dålig idé. Av flera skäl.

Den första anledningen till att MP inte skall ställa sig på scenen eller bakom kameran är Cleese själv. Trots att han är född långt före den ironiska generationen betraktar han sig själv som ironins gudfader, inte minst genom att han marknadsför sin pågående komikturné med hänvisning till en kostsam skilsmässa från andra eller tredje frun. Eller fjärde. Jag har tappat räkningen.

Forget it, John! Du är alldeles för tillfreds med ditt liv och din ålder. Du tar ex-hustruns krav på ekonomisk kompensation för äktenskapet med en axelryckning eftersom du ändå kan finansiera skilsmässan med en komikturné. Och denna lakoniska inställning är frukten av oräkneliga terapitimmar som hälsosamt nog lett till att Cleese trivs med livet, men å andra sidan raderat bort all frustration som varit driftkraften bakom hans komiska skapande.

Jag såg en John Cleese på TV för inte så länge sedan som satt och skrockade förnöjt åt allt och ingenting men framför allt åt sig själv. Jodå, det var en riktig mysfarbror, långt från den styvnackade britt som en gång i tiden kunde kombinera arrogans med träffsäker komik. Jag är rädd för att om John Cleese råkar köpa en död papegoja idag så är risken stor att han inte ids gå tillbaka till djuraffären för att reklamera den undermåliga varan. Nä, han skulle bara rycka på axlarna, skrocka vänligt och säga ” Isn’t it ironic?!” Tyvärr.

Det andra skälet till att inte återförena MP i form av MP har med gruppens humor att göra. Jodå, de var banbrytande under sin tid, men i ärlighetens namn är många av deras sketcher meningslösa. Japp, det fanns humor i det också, men det är så många andra som återanvänt denna teknik att skoja om det meningslösa. Typ, ”den här sketchen är rolig därför att den har ingen poäng”. Killinggänget, etc etc.

Därmed inte sagt att jag anser att Cleese och C:o skall bannlysas och beläggas med yrkesförbud. Tvärtom. Låt mig ta ett lysande exempel där dessa herrar kommer till sin rätt. Jag tänker på deras filmatisering av barnboken ”Det susar i säven” från 1996. Visserligen var de inte mer än medelålders på den tiden, men jag är säker på att deras charm har överlevt längre än deras ursprungliga humor. Det är inte ens värt att de försöker toppa Pappegojsketchen eller Spanska inkvisitionen – helt enkelt därför att det inte går. Många har försökt och jag tror inte någon lyckats.

Så en film, det är vad vi vill ha John. Ta gärna med Kevin Kline i någon dubbelroll också. Och helst även en hysteriskt babblande Michael Palin, precis som när de snälla lemurerna skulle utmålas som dödliga bestar. För Cleese själv kommer inte lyckas bära denna comeback på blott egna axlar. Inte så länge han trivs med livet, i alla fall.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Dumburk, Humor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Cleese tänker högt – här är mitt råd

  1. Bengt skriver:

    Det finns så saker som åldras med sådant eftertryck som humor. Var inte heller tidigare någon större Monty Python-fan. Men gänget gjorde ju i alla fall exvis bitvis lysande Life of Brian. Jag ser dock JC som geniet bland i övrigt medelmåttor, faktiskt, i gruppen. Man ska ju förstås kliva av – för alltid – när man är på toppen eller nästintill. Att inte göra det är något av ett självmål.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s