See you in C-U-B-A. Eller ”horbocken Evert Taube”

Bästa läsare!

Jag vet. Man skall inte använda alltför provokativa rubriker. Men notera att del två i rubriken är ett citat. Jag minns inte varifrån, men någonstans för ett par år sedan hörde jag någon beskriva Evert Taube som en alkoholiserad horbock. Eller var det Sven-Bertil man talade om…?        *grubblar*

Nå, min poäng kommer här: Den nyligen uppståndna debatten om trubaduren Taube och hans besjungna fnask i Havanna är i sig föga nytt.  Taube har ofta kritiserats för att hans visor återspeglar en tid och moralisk åskådning som är näst intill kriminaliserad idag. Det paradoxala är att ju starkare kritiken lyder, desto mer börjar jag gilla Evert Taube…

Bloggkollegan Carl som skriver på sin blogg MED ÖRAT MOR RÄLSEN reflekterade själv över radikalfeministen Emelie Dumbohm… eh, Bergbohms utspel häromdagen. (Sorry för min manliga härskarteknik med den frivilliga felsägningen!) Och jag skrev en kommentar där jag – om än naivt – ifrågasätter huruvida Flickan i Havanna verkligen förtjänar offerstatus i dagens pseudodebatt.

Jag citerar mig själv från Carls blogg:

[…][Sång-]texten lämnar en hel del att läsa mellan raderna, men i mina ögon framstår flickan i Havanna mer som en kvinnlig ”gold-digger” än ett ”fnask”. Notera att hon uppger att hon ”är vacker” och han ”är ung”, något som enligt henne bestyrker att hon och sjömannen bör göra sig en bekantskap, vilket i mina öron mer talar för att hon både vill ha kul och nytta av den unge mannen. Ungefär på motsvarande vis som unga kvinnor ler förföriskt till de män som besöker baren i hopp om att få gratisdrinkar (och ett möjligt one-night-stand).

Och hur är förutsättningarna för en kvinnlig gold-digger i Havanna anno 1922? Jo, väldigt goda. Staden frekventerades av åtskilliga amerikanska turister, både manliga och kvinnliga, som här hade möjlighet att svalka sina strupar med alkoholhaltiga drycker eftersom Förenta Staterna ju ”torrlagts” p.g.a. förbudspolitiken.

Så om ”flickan i Havanna” verkligen sålde sex borde hon ju inte vinkat till sig en ung sjöman, vilken – rubinringen till trots – ju knappast var lika kapitalstark som en turistande yankee.

Fast min slutsats att den besjungna unga damen inte är ett offer rimmar nog illa med dagens politiska korrekthet.

Nu skall jag ändå vara helt ärlig: Evert Taube är inte min grej. Men jag tar mig ändå friheten att bjuda er på en inspelning från Taubes samtid då han satte sin text till en stulen melodi och gjorde den till ”Flickan i Havanna”. Den här låten med sångaren Billy Murray bakom mikrofonen beskriver med all önskvärd tydlighet att Havanna var ett trevligt ställe att åka till om man ville ha kul i början av 1920-talet. Det var knappast Evert Taubes fel.

I’LL SEE YOU IN C-U-B-A

Not So Far From Here
There’s a very lively atmosphere
Everybody’s going there this year,
And there’s a reason, the season
Opened last July,
Ever Since the U.S.A. went dry,
Everybody’s going there and I’m going too.

REFRAIN:
I’m on my way to Cuba,
That’s where I’m going,
Cuba, that’s where I’ll stay.
Cuba, where wine is flowing,
And where dark-eyed Stellas
Light their feller’s panatellas,
Cuba, where all is happy,
Cuba, where all is gay,
Why don’t you plan a wonderful trip to Havana?
Hop on a ship and I’ll see you in C-U-B-A.

VERSE TWO:
Take a friend’s advice,
Drinking in a cellar isn’t nice,
Anybody who has got the price,
Should be a Cuban,
Have you been longing for the smile
That you haven’t had for quite a while,
If you have then follow me and I’ll show the way.

Det är egentligen lustigt hur moralen ändrar sig under tidens gång. För 90 år sedan kunde en svensk trubadur sjunga om en vacker flicka i Kuba som vill möta en ung man för att förbättra sin ekonomiska situation, samtidigt som man med lagens kraft kunde torrlägga en hel nation (USA) med ett rusdrycksförbud. Idag 2011 får man definitivt inte sjunga om prostituerade i dur, men betraktas däremot som galen om man hävdar att alkohol är ett ohälsosamt gift som borde förbjudas.

Herrejävlar, undrar vad folk kommer tro om mig när de läser denna blogg i något elektroniskt arkiv om 100 år… ? Det är kanske tur att jag inte är med då.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet, Hälsa, Musik, Okategoriserade, Sex. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till See you in C-U-B-A. Eller ”horbocken Evert Taube”

 1. Ylva skriver:

  Det är mer läskigt än lustigt med förändringarna i vad man får säga och inte. Jag är så miljöförstörd så jag studsar lite när jag läser sådana där sanningar. Och snabbt har det gått, visst är det snarare på 30 år än på 90

 2. MissiZippi skriver:

  Hade man inte kunnat leva livets glada dagar på Cuba förr,
  hade nog aldrig Hemingway bosatt sig där :).

  En sjömans moral är fint beskriven av Evert Taube,
  tycker jag. Havanna, Pampas och ValParaiso…
  och så har vi Malö. Hur dekadent kan det bli ;D )

  • Peter Harold skriver:

   […] ”vackra Maj, dig vill alla böljor smeka”[…]

   Ibland undrar jag om man skall läsa dessa texter bokstavligt, eller om det tillåts att man fantiserar fritt? Om så är fallet, då kommer jag fram till en tolkning som får konfirmandern att rodna. Om nu konfimandern varit samtida med Maj på Målö…! 🙂

 3. annieverse skriver:

  Läste du om melodifestivals-debaclet för en tid sedan, då några var på Linda Bengzing pga hennes påstådda ironiserade över jämställda män?
  Ja herregud. Ibland känns det som om man inte får säga något överhuvudtaget, jämt är det någon pk-nisse som ska brösta upp sig och tycka. Kan de inte skaffa sig ett liv istället!!!

 4. Peter Harold skriver:

  Bengtzing lär visst vara borgerlig, och det får många röda att se rött…! 😉

  Det finns en debattartikel av Zoran Alagic på Newsmill. Jag trodde först att det var en parodi på feministisk indignation a la Grönköpings Veckoblad, men karln är visst allvarlig: han hatar att Linda besjunger karlar som kan byta olja på bilen.

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/04/schlagerh-gerns-linda-bengtzing-kr-nker-oss-pappor

  För övrigt noterar jag att Zoran kränker oss pappor som kan byta olja på våra bilar. Var får jag böla nånstans på Newsmill…?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s