Gör 1 maj till vardag! Och ”songkran” till helgdag!

Bästa läsare!

Svenska folket skall vara lediga första dagen efter den muslimska fastemånaden rahamadan. Det är i alla fall en tanke som socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin umgås med enligt SvD. Det finns över 300’000 muslimer i Sverige. En icke försumbar andel pressumtiva väljare, tänker Jämtin och smackar. Tja, de 3000 thailändska medborgare som bor i Sverige är inte alls lika viktiga, så att göra den buddistiska högtidsdagen Songkran till allmän helgdag i Sverige skall de inte räkna med.

Carin Jämtin är mycket reserverad till att förse den svenska kalendern med ytterligare en röd dag. Och att vara ledig på 1 maj är ”jätte-jätteviktigt”, tycker hon. Så vilken dag vill hon avhelga? Sveriges nationaldag? Den firas väl bara av dumma flaggviftande rasister som säger sig vara stolta över att vara svenskar, usch o fy.  (Hoppas ironin går fram; naturligtvis är Jämtin ute efter att ta bort någon av de ”kristna” helgdagarna.)

Toktanten Jämtin skickar fel signaler, men hon vet inte hur pass fel. En stor del av det arbetande svenska folket är lediga under jul- och nyårshelg, påsken och kristi flygares dag. Men hur få av oss går i kyrkan av denna anledning? Hur många av oss betraktar oss ens som religiösa över huvud taget? Nä, just det. Ändå finns helgerna där – som en rest av ett Sverige där staten och kyrkan var en kropp. Vi firar dessa helger utan att vi som medborgare behöver anpassa vår livsstil efter religiösa regler.

Men Carin Jämtin vill göra den muslimska högtiden eid al-fitr till en röd dag. Låt oss bortse från att 8,7 miljoner människor i Sverige inte är muslimer, eftersom särintressen ju inte utgår från majoriteters intressen. Men genom att rödlägga fitr av hänsyn till att rättrogna muslimer avslutar sin fastemånad har svenska staten sanktionerat en religiös sed. Man låter klockan gå baklänges. Typiskt sossar i ocgh för sig, men likt förbannat helt fel. Flera av de muslimer jag känner skiter fullständigt i ramadan.

Om vi skall göra rätt skall vi naturligtvis ta bort de andra religiösa helgdagarna. Baka in dessa dagar i semesteravtalet, och låt medborgarna själva bestämma när de skall vara lediga. Det finns säkert föräldrar som skulle vilja unna sig lyxen att vara lediga med sina barn en hel vecka på vintern/våren/hösten. Och självfallet skall 1 maj avpolitiseras och bli en normal vardag (om den inte infaller på en lördag eller söndag). I gamla diktaturer är det okej att befria folket från arbete för att de skall kunna gå ut och hylla Partiet. Men i en demokrati på 2000-talet är det läge att tänka om.

F.ö. tycker jag att songkran som infaller den 13 april varje år vore väl värd en helgdag. I Sverige. Tycker i alla fall jag och några tusen thailändare, kambodjaner, lao och burmeser i vårt fantastiska land Sverige.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Gör 1 maj till vardag! Och ”songkran” till helgdag!

 1. Stargazer skriver:

  Min första tanke var faktiskt att det hade varit festligare med songkran, och lika dumt om inte annat.

  Hur som helst, nackdelen med att ta bort 1 maj är att det infaller dagen efter Svenska Flaskans Dag. Anser hellre att man gör 1 maj till en minnesdag av socialismens offer.

  • Peter Harold skriver:

   ” Anser hellre att man gör 1 maj till en minnesdag av socialismens offer.”

   He, he, det köper jag mer än gärna. By the way, varför inte ordna några plakat på det temat inför nästa års 1 maj-tåg?! 🙂

   Under songkran brukar man kasta vatten på varandra – i bokstavlig bemärkelse – och vid närmare eftertanke är det nog knappast skönt att gå omkring med dyngsura kläder i mitten av april… 😉

 2. cark1 skriver:

  När ska Kalevala få en specifik dag i almanackan? Det finns mångdubbelt fler finländare än andra immigranter i det här landet.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s