Fru Prostata sade något klokt

Bästa läsare!

Lite allvarsord, så här på fredagskvällen.

Jag skulle kontrollera ifall en nyinköpt DVD-film var spelbar, och satte på TV-apparaten. Av en ren händelse låg ”Öppna kanalen” i sändning. En vithårig dam höll en föreläsning i en enkel TV-studio (hemma i källaren?) och såg mycket indignerad ut. Jag kunde inte låta bli att reflektera över att miljön påminde väldigt mycket om programmet ”Prostatabröderna”, där allvaret sällan är brutet. Och mycket riktigt; detta var Fru Prostata.

Motvilligt fastnade jag i programmet i nästan mer än fem minuter. Prostatacancer är inget trevligt ämne, och fastän vi män har ganska god chans att trilla dit vill man stöta ifrån sig tanken på denna sjukdom. Vad som gjorde denna sändning intressant var just Fru Prostatas medverkan. Hennes synpunkt kändes faktiskt väldigt relevant. Vem bryr sig om makarna till de män som drabbas av prostatacancer?

Ja, det var inte lätt för Fru Prostata att få gehör hos politikerna. För det första är ju hennes utgångspunkt 100% heteronormativ, och det kan ju förklara varför V-ledaren Gudrun Schyman svarade Fru Prostata så avmätt. Nu skall man ju ha i åtanke att även ”bögar” kan få prostatacancer, och det är ju naturligtvis ett trauma för den friska partnern när den sjuka drabbas. I gengäld har ju ”gay-världen” tagit AIDS-problemet som sitt skötebarn, vilket jag personligen tycker är lite väl anspråksfullt, eftersom den sjukdomen sprids av många andra än ”bögar”. Nå, jag tänker då inte tala illa om folk som engagerar sig för en god sak. Kampen mot AIDS gynnar inte bara homosexuella, utan även heterosexuella. Och framförallt gynnas barnen – födda som ofödda. Men nu gällde saken prostatacancer, en sjukdom som till 100% bara drabbar män. Och som Fru Prostata anförde; sjukdomen drabbar indirekt också männens anhöriga.

Nu tror jag inte bristen på makthavarnas omtanke enbart beror på att prostatacancer drabbar just män. Nej, jag tror även att den uppenbara åldersrasism som finns i Sverige också har sitt kort med i leken.

Jag satt nyss och bläddrade i en turistbroschyr för Gästrikland. Omslagsbilden pryds av två blonda barn i 3-4-årsåldern. Inuti broschyren, som innehåller ett tjogtal bilder på barn som klappar älgar, leker tåg, åker skidor, tonåringar som musicerar, finner vi de äldre representerade av en herre i lokförarkläder som sniffar under buken på ett ånglok, samt en målning av två kvinnor som dricker ur ett krus med texten ”Dryckenskap har alltid varit en vanlig orsak till brott”.

Det sägs att de gamla tar plats. Ja, det stämmer ifråga om i kön på banken kl. 12 vid lunch. Mycket irriterande för oss yrkesverksamma. Men skämt åsido. Titta på det offentliga rummet. Ser det ut som att nationen Sverige är GLAD över sina gamla människor? Det är möjligt att jag har dålig syn, men jag märker inga tecken på att vårt samhälle förhärligar ålderdomen i samma omfattning som vi avgudar ungdomen.

Ålderdom har blivit någonting fult, fastän det är både naturligt och oundvikligt. För några veckor sedan såg jag mig själv i spegeln och noterade att jag såg ganska sliten ut. Men jag är fortfarande samma Peter Harold som för tio år sedan. Även om nu skägget fått mer gråa strån än svarta så har jag kvar min identitet. Ja, även om jag skulle raka mig – vilket händer någon gång i månaden – så har jag kvar samma identitet, fastän jag ser annorlunda ut. Samma sak är det med åldrandet.

Prostatacancer är inte synonymt med åldrande, men risken är större att få det ju äldre man blir. Kanske är det därför sjukdomen upplevs som skamlig?

Jag hoppas innerligt att vetenskapen skall lyckas lösa cancergåtan. Det finns så många andra roliga sätt att leva och dö på.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fru Prostata sade något klokt

 1. Perceptions skriver:

  Hej
  Här kommer en skröna, tro´t eller ej
  .
  Forskningen är ”ung”

  Klumpa samman komplexet prostatasjukdomar.
  Betrakta sedan problemet över en period av säg,10.000-15.000 år. Det var här någon stans vi började äta gräsfrö, långsamt övergå från att vara samlare, jägare och Nomader till att utveckla bondekulturens markberedning, plöja planeten till det ettåriga fröets fördel.
  Här börjar ”vällevnadssjukdomarna” uppträda.
  Modern” forskning är 2000 år ung 😉
  I äldre litteratur vill jag minnas omtalas männens gissel redan under Grekisk tid och tidigare än så.
  Sjukdomar som diabetes övervikt och cancer utvecklas stegvis under denna jordbrukets utvecklingen, som nu går allt snabbare.
  Traktorns enorma kraft betvingar med plogen alla jordar på planeten, säden dominerar allt.
  Införandet av stålvalsarna inom bagerindustrin vid sekelskiftet 1800-1900.
  Från Surdegskultur till Öljäst
  Sockerindustrins utveckling.
  Margarin och Matoljornas inträde på scenen, från att ha varit giftiga belysningsoljor i hem och på fyrar längs våra kuster processas nu oljorna i raffinaderier och påstås vara hjärträddande under paraplyet medelhavsdiet och olivolja.
  Lägg sedan till Factory Farming av djur, industriprocesser som tar sin början runt 1950, gräsbetesdjur utfodras nu med artfrämmande foder som säd, inte gräs som sig bör. Detta skapar sjuka djur med antibiotikabehov, fettsyrabalans i djuren snedvrids och fortplantar sig till konsumenten.

  Mycket tyder alltså på att tex. prostataförstoring eller andra av dessa sjukdomar inte är en normal åldersförändring, utan en följd av något i den västerländska livsstilen/matproduktionen. I tidigare kulturer där jordbruksindustrin ännu är i sin linda är dessa sjukdomar fortfarande på en låg nivå.

  Det är alltså inte särskilt logiskt tro att det skulle vara normalt med tidigt insjuknande. Varför skulle män ha utvecklats för att ha en ständigt tillväxande prostata redan före inträde i medelålder, eller ens då? Detsamma gäller förresten hundar, biolog Lars Wilsson nämner att Hundar som äter foder innehållande säd och vegetabiliskt fett även de utvecklar prostataförstoring tack vare människans övergång till sädesodling. Hunden var våra följeslagare redan innan vi började använda säd som mat. Föreställer mig att dåtidens hundar fann det lönsamt att samarbeta med jägarna. Inte var det säden, rotfrukterna och salladen som följeslagaren hunden traktade efter.

  Värt att veta
  “Den kvinnliga prostatan” En allmänna uppfattning är att prostatakörteln är uteslutande ett manlig organ, vilket är felaktigt, underlåtenheten att erkänna existensen av den kvinnliga prostatan och att undersöka dess patologi har resulterat i felaktiga diagnoser och olämpliga behandlingar av kvinnlig prostatit. PMID: 10668204

  Att bota cancer är oerhört svårt när den väl fått fäste, bättre att förekomma genom att se över det som kallas livsstilen, menar då främst kosten.
  Se till ditt immunförsvar, då förbättras möjligheten att kroppens egna celler kan begå självmord (apoptos) innan cellskador utvecklas till tumörer.

  Så ser jag detta, självklart finns andra faktorer också.

  Hälsningar Perceptions.se

  • Peter Harold skriver:

   Tack för denna kommentar!

   Om man ser till det långa perspektivet får man ju betänka att man förr i tiden hade en lägre medellivslängd, och då kanske man inte hann utveckla prostatabesvär/prostatacancer. Fast visst är det nog så att vi mår som vi äter, och det tål att tänka på vad beträffar de orsakssamband du anger.

   Hoppas dock att inte läsarna missförstår antydningen om att mer gräs ger mindre cancer…! Det är ju trots allt skillnad på gräs och ”gräs”! 😉

 2. Perceptions skriver:

  Jag tar gräset först 🙂

  Visserligen försöker Livsmedelsverket få oss att käka ett halvt kilo Frukt&Grönt varje dag, gräs icke.

  Skämt å sido, gräs åt gräsätarna, proteinet åt oss andra, så var det tänkt att uppfattas.

  Några före detta gräsrökare från 70-talet har kastat in handduken, kilat runt hörnet, tagit sig av daga. Dom hade en förväntad livsläng minst 30 år utöver hädangången, borde alltså överlevt en annan.

  Prostataproblem i Unga år.
  Dessa kan komma mycket tidigt, vissa killar drabbas redan före 30.
  Själv fick jag problem efter 35, gäller iofs. prostatit, inflammationer och elände.
  Läkare tar här som regel cellprover när PSA stökar för att säkerställa diagnos.

  Livslängden
  Ett vanligt argument detta med medellivslängd, man blev inte så gammal förr 😉

  Man skiljer på medellivslängd och förväntad livslängd.

  Medellivslängd är ett rent statistisk grej, medan förväntad livslängd är vad man kan förvänta sig att leva om man väl överlever alla sjukdomar.

  Den förväntade livslängden på stenåldern var nog den samma som i dag.
  Överlevde man barnaårens risker, slapp sepsis och annat hemskt hade människor möjligheten att leva väl så länge, friska fram till hjärtat slutade slå, alltså med möjlighet att t.o.m bli betydlig äldre än folk blir i dag.

  Intressant i sammanhanget är hur livslängden gick ner, och sjukdomar ökade, när människan började äta cerealier/spannmål – samma sak har hänt folkslag i relativ nutid när de mött moderna livsmedel, övergått till västerländsk spannmålskost.

  Observationsstudier är ju inte mycket att hänga i julgranen, tänker på en dokumentär från Mongoliet, tror jag det var, gick nyligen på SVT.
  En mycket gammal och väderbiten Nomadkvinna, mentalt pigg är med sitt barnbarn samlar hö med skära inför vinterns mat till boskapen.
  Efter inspelningen någon dag efter somnar hon vid hög ålder stilla utan sjukdom.

  I Västerlandet,redan före 75 placerad på älderboende kanske dement, medicinerad för att göra tillvaron hanterbar för personalen, maten levererad i plasttråg från industrikök mikrad och smaklös, kan du bo hemma får du samma mat levererad till dörren av hemtjänsten.

  Nutid i det moderna Västerlandet.
  Far bort i cancer (prostatarelaterad) vid 65, bror vid 60 annan typ av cancer, så fortsätter det….

  Läser jag texterna och tar del av det fotografiska material från tiden då tandläkaren Weston A. Price i mötet med olika befolkningar som ännu ej nåtts av västerlandets födoämnen och de som drabbats av socker och vitt mjöl, kan jag inte annat än fundera över vad som pågår. ( W. Price började fundera över kostens betydelse 1894, finns unikt dokumenterat med fotografier från resorna världen över.)

  Ser jag till min egen släkt ca 100 år bakåt blir inte gubbarna äldre än 65 år,
  här diabetes och hjärtproblem och reumatism, kvinnorna blir 65 eller lite mer.

  Själv är jag pensionär och inbillat frisk för tillfället, ser med förundran hur jämnåriga drar runt med rullator, taskiga höftleder, urkalkade skelett, käkar blodförtunnande och Statiner, diabetesmediciner Metformin och Insulinsprutor, never ending.

  Jag menar inte att vi skall leva som Nomader eller Stenåldersmänniskor.
  Vi måste bli medvetna hur vår mat produceras annars kan vi inte göra bra val.

  • Peter Harold skriver:

   Mycket tänkvärd kommentar, Perceptions. Att sockret ställer till med värre saker än hål i tänderna är uppenbart. Utmaningen består i att finna en livsstil som ger långt liv, men också ett liv som är värt att leva.

   Det intressanta är ju att politikerna talar om klimatskatt på kött, alltså proteiner.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s