Jag nominerar Marisol Valles Garcia till Nobels fredspris

Bästa läsare!

De flesta har nog hört solskenshistorien om den unga juridikstudentskan Marisol Valles Garcia som var den enda som frivilligt åtog sig uppdraget som polischef i Chihuahua där knarkkartellerna bedriver ett veritabelt inbördeskrig. Ingen annan vågade ta detta uppdrag efter en serie mord och hot.

När Marisol accepterade utnämningen skedde detta inte med avsikten att göra sig rik på feta mutor eller att att låta ämbetet utgöra ett sofistikerat sätt att ta livet av sig. Nej, hennes strategi var genomtänkt: hon lät anställa ett femtontal obeväpnade  kvinnliga poliser som inte lyfte en hand mot drogkartellerna, utan istället koncentrerade sig på att informera barn och ungdomar om den grova brottsligheten, och vad det skulle få för konsekvenser om de själva blev en del av denna. På så vis hoppades Marisol att de kriminella nätverken skulle skona henne och deras lokala polis, samtidigt som detta väckte hopp hos medborgarna.

Tyvärr har solskenshistorien gått i moln. Plötsligt en dag försvann Marisol och hennes familj utan ett spår. Man trodde först att de fallit offer för knarksyndikaten och likviderats. I vilket fall som helst innebar hennes försvinnande att staden är tillbaka på ruta ett i den hopplösa kampen mot knarkkartellerna.

Nu har det kommit ljus över Marisols försvinnande. Familjen skall enligt uppgift sökt asyl i Texas. Alldeles utmärkt, för det betyder att hon är i livet och kan ta emot Nobels fredspris om det norska Stortinget har vett att belöna henne för sin symboliskt viktiga handling att ställa upp för sin stad med fara för sitt eget liv.

Jag vet: ligorna härjar som förr i norra Mexico. Marisol Valles Garcia lyckades inte knäcka dem. Å andra sidan; det finns en massa fredspristagare som mottagit sina medaljer utan att varken innan eller efter uträttat det de har belönats för.

I övrigt misstänker jag att kriget mot narkotika behöver en ny approach. Lämpligast är att svälta ut ligorna. Det gör man genom att beröva dem deras marknad.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Jag nominerar Marisol Valles Garcia till Nobels fredspris

  1. kikki skriver:

    fett cool chej. går det att nominera fredspristagare?

  2. kikki skriver:

    som privatperson, menar jag.

  3. Peter Harold skriver:

    Jag vet inte, men jag skall gröa ett försök! 🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s