Jag känner Håkan Juholts typ. Mer än väl.

Bästa läsare!

Jag läste en intressant artikel av Andreas Braw på bloggen Tradition & fason som bär rubriken ”Varför ljuger Håkan Juholt?”. Efter en snabb sökning på Google fann jag upplysningen att Håkan Juholt är ordförande i Sveriges socialdemokratiska arbetarparti. Äh, jag bara skojar. Klart att jag visste det innan…!

Nej, det har verkligen inte undgått mig att slarvmajan Mona Sahlin ersatts med riksmytomanen Juholt från Oskarshamn. Redan under valberedningsprocessen där partiledarkandidaten utkristaliserades fick jag dåliga vibbar när Håkan Juholts namn dök upp. Men de svenska medierna fattade direkt tycke för denna oväntade kandidat, och beskrev hur han kan skämta och vara trevlig. Bl.a. sägs han gå fram och skaka hand med folk. Oj! En ny Olof Palme, säger man och himlar med ögonen som om det varit självaste Messiahs man sett.

För min inre syn ser jag bara en röd lampa blinka. Det är ett varningslarm. Jag har umgåtts med människor som Håkan Juholt. Sociala? Javisst. Det är trevligt att umgås med folk som strör komplimanger kring sig, särskilt om man själv är mottagaren. Man skall dock ge akt. När de säger ” – Jag står bakom dig till 100%” menar de att de använder dig som sköld, och så fort tillfälle ges springer de förbi för att komma i mål. Då har du redan stupat.

Håkan Juholt saknar icke de egenskaper som kännetecknar en manipulatör. I samband med att han presenterades som valberedningens kandidat till partiledarposten för socialdemokraterna lät han påskina att det var med stor ödmjukhet han tackade ja till deras erbjudande. I själva verket hade han under flera veckor arbetat aktivt för att bli nominerad. Och innan dess hade han medverkat till att få bort Mona Sahlin från partiledarposten.

Jag vet. I maktens korridorer måste man ha vassa armbågar om man skall komma någonstans. I det fallet är Juholts betende för att erövra partiledarposten helt naturlig.

Det är bara det att när han nu väl sitter på sin post som partiordförande blir det synligt för alla och envar att han inte bara är manipulativ utan också har tendenser åt mytomani. Andreas Braws artikel får tala för sig själv, och jag kan varken säga att Håkan Juholt är bättre eller sämre än den bild Andreas tecknar. Däremot vet jag hur outhärdligt det är att arbeta med en människa som man aldrig kan vara säker på att han eller hon är ärlig eller talar sanning.

Många socialdemokrater som känner Håkan Juholt är nog besvärade över situationen. Kanske betraktar de partiledarbytet som att man hamnat ur askan i elden. Med tanke på att vi talar om en statsministerkandidat känner jag mig lite bekymrad över hur en sån karl som han skall komma att leda landet. Varför skall det vara så svårt att hitta politiker som är hederliga, kompetenta och trevliga på ett ärligt sätt?

De kanske inte finns?

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade, Politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Jag känner Håkan Juholts typ. Mer än väl.

 1. Bengt skriver:

  Påminner en liten aning om Håkan Johult.
  Den killen ger just nu 3.810 träffar på Google – ”avancerad sökning” + ”med den exakta frasen”.

  • Peter Harold skriver:

   Bengt! Det är ju fascinerande att de flesta länkar från Google (med dina angivna sökkriterier) på ”Håkan Johult” går till socialdemokratiska bloggar och sajter. Vet de inte vad deras partiledare heter? Det är ju nästan mer tragiskt än komiskt… *gapar förvånat*

 2. Pingback: REDAKTIONENS MÅNADSBREV – juni 2011 « Tradition & Fason

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s