[Om FB-censur] Smaken är som baken – ibland är den bar

Bästa läsare!

Jag läser Jenny Maria Nilssons inlägg på SvD om ”Fotografiska” i Stockholm vilka vill få oss kulturkonsumenter att fundera lite kring prydhet och nakenhet genom att följa Facebooks regler och därvid täcka en nakenbild som man lagt upp på sitt konto.

Jenny Maria (Oj, vad jag har svårt för folk med dubbla namn utan bindesstreck, hjälp, hjälp, hjälp!) drar en föredömligt balanserad slutsats i artikeln som bär rubriken ”Tramsig prydhet

Låt oss kalla saker vid deras rätta namn. Facebook är ett privat företag och de får ha vilka bestämmelser de vill. Anti-nakenheten är, i det här fallet, inget hot mot yttrandefriheten eller början på statlig censur. Men det är tramsigt, dumt och omoget.

Ty det är så sakernas tillstånd är. Att man inte får visa snorren eller lårviken i Facebook kommer inte leda till statlig censur. Snarare tvärtom. Ju mer vi själva – både web-hotell och alla som publicerar på Internet – styr mot en puritansk prydhetsiver, desto mer praktiserar vi den lika farliga självcensuren. Alltså den privata censur som gör den statliga överflödig.

Staten kommer sålunda inte behöva lägga sig i verksamheten med krav på censur mot nakenhet, emedan ägarna av infrastrukturen på egen hand sätter upp de regler som förespråkas av moralens väktare eller sker på respons av enskilda politikers utspel. Censuren blir någonting som regleras i bolagsstyrelserna, och blir på så vis aldrig en angelägenhet för våra demokratiskt folkvalda representanter att debattera.

När denna självcensur står i full blom, ty det är i den riktningen vi går, och vi medborgare förlorat kanalerna för att visa upp egen och andras nakenhet, då är detta de facto ett hot mot yttrandefriheten. Och när vi har digitala medborgargarden som praktiskt förföljer och trakasserar folk som uttrycker sig positivt till det sensuella, erotiska och kanske rent av pornografiska – då har yttrandefriheten i praktiken upphört.

Don’t go there!

Vi måste ha ett samhällsklimat där smaken får vara som baken, d.v.s. delad. Och vi måste därför få tillåta att visa baken bar. Jag hoppas att Jenny Maria Nilsson inser att Facebooks censur inte alls är en så för samhället oskyldig åtgärd som man kan tro vid första ögonkastet.

Hälsar eder Peter Harold

Fler aktuella bloggar om moralpanik:
Torbjörn Jerlerup
Henrik Alexandersson

Mainstreammedierna om moralpanik:
Metro: Moralens väktare går…  

DN: Reklam för otrohetssajt friad 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Okategoriserade, Sex. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s